Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ: ΥΦΕΣΗ 2,9% ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟ

ΦΟΒΟΙ ΟΤΙ ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΕΙ Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 2.9% το α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τη χθεσινή επί τα χείρω αναθεώρηση της αρχικής εκτίμησης που ήταν ύφεση 1%. Όλα δείχνουν ότι η ύφεση του α΄ τριμήνου θα ξεπεράσει και ίσως αρκετά το 3%, όπως γίνεται συνήθως με τα τελικά στοιχεία. Η μείωση του ΑΕΠ κατά 2.9% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2013 αποτελεί τη χειρότερη επίδοση της αμερικανικής οικονομίας από το 2009 και δεν μπορεί να αποδοθεί, όπως κάνουν ορισμένοι κύκλοι, στο βαρύ χειμώνα που διένυσαν οι ΗΠΑ. Ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες αποτελούν και την κύρια πηγή της οικονομικής δραστηριότητας της ΗΠΑ, μειώθηκε στο 1% από 3%, εξαιτίας κυρίως της μείωσης των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και της υπηρεσίες. Παράλληλα, οι εξαγωγές μειώθηκαν, της, περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ η αύξηση των αποθεμάτων αναθεωρήθηκε της τα κάτω στα 45,9 δις. δολ. Από 51,6 δις. δολάρια.

Οι τελικές πωλήσεις παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών, εν τω μεταξύ, αναθεωρήθηκαν της τα κάτω, καταγράφοντας τελικά πτώση 1,3% αντί για αύξηση 0,6%.

«Το μόνο ερώτημα είναι ποια θα είναι η τελική ζήτηση, η οποία αυξάνεται με αργό ρυθμό», επισημαίνει στο Bloomberg ο κ. Μαρκ Βίτνερ, υψηλόβαθμος οικονομολόγος της τράπεζας Wells Fargo με έδρα τη Σάρλοτ. Είναι αλήθεια ότι κατά διαστήματα η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας φαίνεται να καρκινοβατεί. Η αύξηση της απασχόλησης δεν είναι ισχυρή, η ανεργία μειώνεται κυρίωςεξαιτίας της εξόδου εργαζομένων από την αγορά εργασίας λόγω συνταξιοδότησης, ενώ η αναιμική αύξηση μισθών έχει περιορίσει την κατανάλωση.

ΥΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Έγκυροι οικονομικοί αναλυτές, εκφράζουν φόβους ότι η ύφεση του α΄τριμήνου στις ΗΠΑ θα έχει, μάλλον, συνέχεια και ότι μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή της κρίσης στις ΗΠΑ, πράγμα που θα ρίξει στο γκρεμό την οικονομία όλων των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών και ειδικότερα τις οικονομίες στη ζώνη της ΕΕ και πιο συγκεκριμένα της ευρωζώνης.

Οι ίδιοι αναλυτές τόνιζαν ότι η ύφεση του α΄τριμήνου στις ΗΠΑ έρχεται α επιβεβαιώσει ότι δεν αρκεί η εκτύπωση αχαλίνωτης ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα και οι νεοκεϋνσιανές πρακτικέςστήριξης των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, για να ανακοπούν οι κρισιακές τάσεις.

Ο σύγχρονος αναπτυγμένος καπιταλισμός νοσεί βαρύτατα και η διέξοδος δεν βρίσκεται σε εναλλακτικές καπιταλιστικές διαχειρίσεις αλλά σε βαθιές προοδευτικές αλλαγές που θα έχουν κατεύθυνση και ορίζοντα την ίδια την υπέρβαση του καπιταλισμού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου