Σάββατο 31 Μαΐου 2014

χιλιάδες επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών, στην πλειοψηφία τους πολύ μικρές, έχουν οδηγηθεί στην οικονομική καταστροφή

Για το κ Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Θέμα: Αλλαγή των διατάξεων του Ν.4254/2014 (ΦΕΚ Α'85/7-4-2014) που αφορούν "New Deal" στο χώρο των ΑΠΕ Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Πετράκος κατάθεσε ως αναφορά προς το Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την επιστολή του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας με αριθμό πρωτοκόλλου 3879με την οποία ζητά να προβεί το Υπουργείο σε αλλαγές στις διατάξεις του Νόμου 4254/2014, που αφορούν το "New Deal" στα Φ/Β. Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ζητά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να προχωρήσει άμεσα σε ουσιώδεις τροποποιήσεις στον Ν. 4154/2014 που θα εξασφαλίσουν πρωτίστως τη βιωσιμότητα των επενδύσεων των παραγωγών ενέργειας από Φ/Β.

Μετά την ψήφιση του Ν 4154/2014 χιλιάδες επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών, στην πλειοψηφία τους πολύ μικρές, έχουν οδηγηθεί στην οικονομική καταστροφή, αφού από τη μια πλευρά βρίσκονται αντιμέτωπες με το τραπεζικό σύστημα, που απαιτεί υψηλούς τόκους και επιπλέον τόκους υπερημερίας και από την άλλη με το ίδιο το κράτος που απαιτεί την καταβολή ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος, για έσοδα που ουδέποτε εισπράχθηκαν. Επιπροσθέτως η συμμετοχή των τραπεζών στο "New Deal" δεν υφίσταται, ενώ η εξυγίανση του λεγόμενου «ειδικού λογαριασμού» στηρίζεται μόνο στη μείωση των τιμών των συμβάσεων και στην κατάσχεση του τζίρου των παραγωγών.

Τέλος δεν παρουσιάστηκε καμία μελέτη εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ που να τεκμηριώνει την αποτελεσματικότητα των εν λόγω μέτρων για τις επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και δεν έχει εθελοντικό αλλά υποχρεωτικό χαρακτήρα, αναγκάζοντας τους παραγωγούς σε υποχρεωτικό και μονομερές κούρεμα των συμβάσεων τους.

Ο καταθέτων βουλευτής
Αθανάσιος Πετράκος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου