Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

… ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΟ EΛΛΕΙΜΜΑ! ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Μόνο για ειρωνικά και περιπαικτικά σχόλια προσφέρεται η κυβερνητική προπαγάνδα περί δήθεν πρωτογενούς πλεονάσματος και μάλιστα πλεονάσματος 3,4 δισ., την ώρα που σε μια κατάσταση «αλαλούμ» η τρόικα αναβιβάζει το δήθεν πλεόνασμα σε 1,5 δισ. ευρώ! Η πραγματικότητα , όμως, είναι ότι αντί πλεονάσματος υπάρχει δυσθεώρητο έλλειμμα, εξαιτίας σειράς λόγων και κυρίως λόγω της χρηματοδότησης των τραπεζών, η οποία αφαιρείται από τις δαπάνες για τον τελικό υπολογισμό του ελλείμματος. Το κυριότερο,
όμως, είναι ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για πλεόνασμα πάνω σε κοινωνικά ερείπια.
Π.Λ.
Στη συνέχεια, η Iskra παραθέτει επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες σχετικά με τα σχόλια που έκαναν ο διεθνής Τύπος και οικονομικά ινστιτούτα αναφορικά με το ανακοινωθέν "πρωτογενές πλεόνασμα".

ΧΑΝΣ-ΒΕΡΝΕΡ ΖΙΝ: «ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ» ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ...
Για παραπλάνηση της κοινής γνώμης κάνει λόγο, αναφερόμενος στο ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, ασκώντας σκληρή κριτική στην τρόικα και στην Κομισιόν, τους οποίους κατηγορεί ουσιαστικά για παραποίηση και επιλεκτική χρήση μεμονομένων στοιχείων.

«Τα δημοσιονομικά υπόλοιπα είναι πάντα θετικά, εάν αφήσεις απ' έξω αρκετά στοιχεία δαπανών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τηρεί κανείς τους κανόνες της Eurostat ...και όχι να τους κάμπτει κατά βούλησηόπως είναι κάθε φορά βολικό» λέει μεταξύ άλλων.

«Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για τέτοια πλεονάσματα προϋπολογισμού», αναφέρει ο Χ.Β. Ζιν σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Αυτό που έβαλε η τρόικα να ανακοινώσει ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες ήταν ένας αριθμός, ο οποίος απλώς εξαιρούσε οποιαδήποτε στοιχεία δαπανών τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως μη επαναλαμβανόμενα, κυρίως το κόστος διάσωσης των τραπεζών, αν και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ότι στα επόμενα χρόνια δεν θα απαιτηθούν περαιτέρω κεφάλαια για τη διάσωση των τραπεζών.»

» Τα δημοσιονομικά υπόλοιπα είναι πάντα θετικά, εάν αφήσεις απέξω αρκετά στοιχεία δαπανών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τηρεί κανείς τους κανόνες της Eurostat για τον υπολογισμό του πρωτογενούς ελλείμματος και όχι να κάμπτει αυτούς τους κανόνες κατά βούληση όπως είναι κάθε φορά βολικό».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τους κανόνες του Μάαστριχτ και όπως ανακοίνωσε η Eurostat, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2013 έφτασε τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 12,7% του ελληνικού ΑΕΠ.

Το πρωτογενές έλλειμμα που ανακοινώθηκε από την Eurostat, με άλλα λόγια το έλλειμμα χωρίς το βάρος των επιτοκίων, ήταν σαφώς αρνητικό, στο 8,7% του ΑΕΠ, συνεχίζει ο Ζιν και τονίζει:

«Η ελληνική κυβέρνηση σαφώς δεν έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, όπως μεταδόθηκε χθες. Η Ελλάδα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας και θα είχε αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση προ πολλού, εάν οι ιδιωτικές πιστώσεις δεν είχαν αντικατασταθεί από πιστώσεις με χαμηλό επιτόκιο από τα κράτη-μέλη».

«Όλες οι προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που έχουν δημοσιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από την τρόικα και την ΕΕ βασίζονταν σε δραματικά υπερβολικές εκτιμήσεις ανάπτυξης.»

» Ο μόνος λόγος που η Ελλάδα μπορεί να έχει και πάλι πρόσβαση στις χρηματαγορές είναι οι άμεσες και οι υπαινισσόμενες υποσχέσεις διάσωσης από την κοινότητα των κρατών και την ΕΚΤ, οι οποίες σημαίνουν ότι, σε περίπτωση κρίσης, την αποπληρωμή θα αναλάμβαναν οι φορολογούμενοι άλλων χωρών», καταλήγει ο Γερμανός οικονομολόγος.



GUARDIAN - WSJ: «ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ» ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Για συνέχεια του «μαγειρέματος» των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων, για πολιτικούς λόγους και με τη «βούλα» της ΕΕ κάνουν λόγο δημοσιεύματα της Wall Street Journal και του Guardian, αναφέροντας ότι τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ουσιαστικά έλλειμμα.

Στο Economics Blog, ο Guardian αναφέρει ότι τα «μαγειρεμένα» στοιχεία έφεραν την Ελλάδα στη θέση που βρίσκεται σήμερα και ότι η ίδια μέθοδος χρησιμοποιείται για να «καλυφθεί» η άσχημη κατάσταση στα δημοσιονομικά.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση παρουσίασε πλεόνασμα «κρύβοντας» οφειλές και ότι οι Βρυξέλλες, χρησιμοποίησαν μία μεθοδολογία πρωτόγνωρη για να το επικυρώσουν.

Ωστόσο τα «μικρά γράμματα» δείχνουν ότι το έλλειμμα για το 2013 ήταν 23 δισεκατομμύρια ευρώ και από αυτά τα 7,2 δισεκατομμύρια ήταν οι τόκοι των δανείων, δηλαδή υπάρχει έλλειμμα 16 δισεκατομμυρίων.

Πλεόνασμα προκύπτει αν αφαιρεθεί το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης (9,5% του ΑΕΠ) καιμεταφορές χρημάτων από χώρες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (υπολογίστηκε στο 1,5% του ΑΕΠ), υποστηρίζει ο Guardian.

Η μεθοδολογία αυτή χρησιμοποιήθηκε μόνο για την Ελλάδα, σημειώνει το άρθρο, προσθέτοντας ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 23%, ότι η κατανάλωση έχει πέσει λόγω μειώσεων αποδοχών και λιτότητας και ότι λόγω του χρέου που έφτασε πάνω από 170% του ΑΕΠ θα χρειαστεί κούρεμα ή τρίτο πακέτο δανεισμού.

Σε ανάλογο τόνο και ανάλογα στοιχεία παρουσιάζει επίσης δημοσίευμα της Wall Street Journal που αναφέρει πως ερωτηθείς αξιωματούχος της ΕΕ για το αν αυτή η μεθοδολογία υπολογισμού πρωτογενούς πλεονάσματος έχει εφαρμοστεί σε άλλη χώρα ανέφερε ότι «ίσχυσε για την Ελλάδα».

«Οι Έλληνες αυτήν την στιγμή ισχυρίζονται πλεόνασμα αλλά τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν έλλειμμα, το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά τη συζήτηση περί ελάφρυνσης», σχολιάζει επίσης στουςFinancial Times, ο Μουτζντάμπα Ρχαμάν (Mujtaba Rhaman), επικεφαλής επί των Ευρωπαϊκών Θεμάτων της εταιρείας Eurasia Group.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου