Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Οδυσσέας Βουδούρης, υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου: Σχέδιο ανασυγκρότησης κόντρα στα μεγαλοσυμφέροντα

Συνέντευξη στον Ηλία Σταθάτο
Μπορεί να λέει ότι η ανάκαμψη περνάει από την αλλαγή στην κεντρική πολιτική σκηνή, ωστόσο υποστηρίζει ότι έχει πολλές δυνατότητες η προοδευτική διακυβέρνηση μιας Περιφέρειας, καθώς τα χρήματα που διαχειρίζεται, ειδικά τα κοινοτικά, δεν είναι αμελητέα. Ο Οδυσσέας Βουδούρης, υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, μιλά στον Δρόμο για τον χαρακτήρα των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, για το σχέδιο που έχει για την Πελοπόννησο, αλλά και για τα έργα και ημέρες του απερχόμενου περιφερειάρχη που «εφάρμοσε με τον πιο ακραίο τρόπο τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και εδραίωσε το γνωστό πλέον Σύστημα-Τατούλη».
Από τη μέχρι σήμερα προεκλογική σας δουλειά στην Πελοπόννησο, τι εισπράττετε από τον κόσμο; Ποια είναι τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, τι ζητάει από έναν περιφερειάρχη της Αριστεράς;
Αριστερός περιφερειάρχης σημαίνει πρωτίστως περιφερειάρχης που απαντά στα κοινωνικά προβλήματα των κατοίκων της Πελοποννήσου, προβλήματα που σήμερα είναι δραματικά. Ο περιφερειάρχης πρέπει να αναλάβει, μη φοβόμαστε να το πούμε, σαν «πρωθυπουργός της Περιφέρειας» να σχεδιάσει το μέλλον του τόπου, να σχεδιάσει το μοντέλο ανάπτυξης που ωφελεί τον πολίτη, να δημιουργήσει ένα δίκτυο προστασίας για όσους πλήττονται βάναυσα από την κρίση, να εφαρμόσει ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης με διαφάνεια, λογοδοσία, προς όφελος των πολλών και όχι των ημέτερων. Η ιδιαίτερη οξύτητα των προβλημάτων στην Πελοπόννησο προκύπτει από το γεγονός ότι η απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση εφάρμοσε με τον πιο ακραίο τρόπο τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και εδραίωσε το γνωστό πλέον «Σύστημα-Τατούλη». Ένα ιδιότυπο και αδιαφανές σύστημα για την εξυπηρέτηση μεγαλο-επιχειρηματιών και κατασκευαστικών εταιριών, ενίοτε οικογενειακές του απερχόμενου περιφερειάρχη. Δεν είναι τυχαίο που η Πελοπόννησος είναι μια από τις φτωχότερες περιφέρειες, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Κατέχει την 201η θέση σε σύνολο 214. Η ανεργία αυξήθηκε την τελευταία τριετία με το ρυθμό ρεκόρ του 153%. Σήμερα 100.000 συμπολίτες μας στην Πελοπόννησο είναι ανασφάλιστοι. Αυτός ο τόπος ερημώνεται και σήμερα η Πελοπόννησος, με τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα, συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας μόνο με 4,6%!

Ο νυν περιφερειάρχης, Π. Τατούλης, επιτρέψτε μου να πω ότι θεωρείται από τους καλύτερους «μαθητές» του Φούχτελ. Συμφωνείτε με αυτήν την εκτίμηση και πώς αυτό φαίνεται στην πολιτική που εφάρμοσε μέχρι τώρα;
Δεν ξέρω ποιος είναι ο μαθητής και ποιος ο δάσκαλος. Ο κ. Τατούλης δεν είναι χθεσινός στην πολιτική. Διετέλεσε βουλευτής της Ν.Δ. επί δυο δεκαετίες. Ως υπουργός Τουρισμού ήταν ο εμπνευστής της διαβόητης κυβερνητικής εταιρίας «Έργο Πολιτών», που μόνο έργο πολιτών δεν ήταν, και οι υπεύθυνοι της οποίας βρίσκονται πλέον στη δικαιοδοσία του εισαγγελέα.
Μια προσπάθεια χειραγώγησης του εθελοντισμού που κατέληξε φωλιά διαπλοκής. Όσον αφορά στην Πελοπόννησο, η επιλογή του κ. Τατούλη είναι σαφής: «Ειδική Οικονομική Ζώνη» κατ’ επιθυμία του κ. Φούχτελ, με μισθούς Φιλιππίνων για τους εργαζόμενους και μέχρι 16 ώρες δουλειάς ημερησίως. Αυτό είναι το όραμά του για την Πελοπόννησο. Όσοι το ενστερνίζονται ας τον ψηφίσουν. Όσοι το απορρίπτουν θα συνταχθούν ενεργά στη δική μας προσπάθεια να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση.
Στον αντίποδα της τροϊκανής εποπτείας και της μνημονιακής διαχείρισης, τι θα σήμαινε μια εναλλακτική Διοίκηση στην Περιφέρεια; Ποιο είναι το κεντρικό πολιτικό ζήτημα των περιφερειακών εκλογών; Σε ποιο όραμα καλείτε την κοινωνία να συστρατευτεί;
Οι εκλογές αυτές, οι περιφερειακές, είναι πολιτικές. Οι Περιφέρειες καλούνται να εφαρμόσουν ή να αναχαιτίσουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της τρόικας. Επίσης πρέπει να ξέρουμε ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο. Οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές αποδείχτηκαν αδιέξοδες για την κοινωνία. Ο φαύλος κύκλος λιτότητα-ύφεση και πάλι λιτότητα και πάλι ύφεση επέφερε την κατάρρευση της οικονομίας και ταυτόχρονα δημιουργεί συνθήκες τριτοκοσμικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα. Η πολιτική που θα εφαρμόσουμε συνδυάζει την οικονομική ανασυγκρότηση με βάση την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό. Πρόκειται για μια ανάπτυξη προς όφελος των κατοίκων και όχι των μεγαλο-συμφερόντων. Εγγύηση γι’ αυτό θα είναι η διαφάνεια και η δημοκρατική συμμετοχική διοίκηση.

Με δεδομένα το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και τις μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει στη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τι περιθώρια υπάρχουν για την άσκηση μιας διαφορετικής πολιτικής σε επίπεδο Περιφέρειας, όσο παραμένουν στην κεντρική εξουσία οι σημερινοί διαχειριστές;
Είναι δεδομένο ότι η ανάκαμψη περνάει από αλλαγή στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμούμε τις δυνατότητες μιας προοδευτικής διακυβέρνησης σε περιφερειακό επίπεδο. Τα χρήματα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, ειδικά τα κοινοτικά, δεν είναι αμελητέα.
Επίσης οι διοικητικές αρμοδιότητες της Περιφέρειας της επιτρέπουν, εφόσον έχει βέβαια την πολιτική βούληση, να δώσει δυναμική στις περιφερειακές υπηρεσίας ώστε να στηρίξουν τους νέους αγρότες, τις οικογενειακές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας.
Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι η πολιτική αλλαγή θα επέλθει στη χώρα μας σύντομα. Μια νέα κυβέρνηση θα αναλάβει να υπερασπιστεί πραγματικά την κοινωνία και το εθνικό συμφέρον. Η Πελοπόννησος πρέπει να είναι έτοιμη να συμβάλει και να πρωτοστατήσει σε αυτή τη νέα πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου