Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΗΠΑ - ΕΕ ΚΑΙ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΥΡΑΓΟΣ ΚΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΥΣ ΗΠΑ- ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΕ  Η στρατιωτική επίθεση που εξαπόλυσε η δοτή - πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, με την καθοδήγηση των ΗΠΑ αλλά και ισχυρών κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και υπό τα τύμπανα της φασιστικής Ουκρανικής δεξιάς, εναντίον των εξεγερμένων πολιτών της Ανατ. Ουκρανίας, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και κατά πάσαν πιθανότητα οδηγεί σε πόλεμο στο Ουκρανικό έδαφος. Όλα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ και οι δεσπόζοντες κύκλοι της ΕΕ ενθαρρύνουν την έκρηξη πολεμικών τυχοδιωκτισμών από το καθεστώς του Κιέβου στην Ανατ. Ουκρανία, παίζοντας κυριολεκτικά με τη φωτιά.
Αν οι στρατιωτικοί τυχοδιωκτισμοί του Κιέβου συνεχισθούν, ήδη έχουν προκαλέσει νεκρούς σε πόλεις της Ανατ. Ουκρανίας, τότε είναι βέβαιον ότι ο αναπότρεπτος πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας, μπορεί να προσλάβει απρόβλεπτες και γενικευμένες διαστάσεις, με την ανοικτή συμμετοχή της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

Μια τέτοια εξέλιξη, πιθανή ήδη απ' όσα τραγικά συμβαίνουν και λέγονται, θα ρίξει όλη την Ευρώπη στην άβυσσο, ενώ η οικονομική κρίση θα αναζωπυρωθεί και θα προσλάβει εφιαλτικές διαστάσεις.

Δυστυχώς, η Ελλάδα της παραδομένης κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου αυτήν την ώρα, αντί να αναλάβει θετικές πρωτοβουλίες για την ανακοπή των τυχοδιωκτισμών του Κιέβου, διατυπώνοντας στα όργανα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά και αυτόνομα, ένα διαφορετικό λόγο ειρήνης, ενάντια στο νέο ψυχρό και «θερμό» πόλεμο, κινείται στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση. Η παραδομένη κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να συμπεριφέρεται ως το δορυφορικό πιόνι των θερμοκέφαλων της Δύσης και ως προωθημένο όχημα ενός αντιρωσικού άξονα, που βάζει φουρνέλο στην καρδιά της Ευρώπης.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι η Υπουργός Τουρισμού ανέβαλε, προφανώς για πολιτικούς λόγους, και για δεύτερη φορά την προγραμματισμένη για την Τετάρτη (16/4) επίσκεψη στη Μόσχα. Ούτε τον ρωσικό τουρισμό στη χώρα μας δεν σκέφτεται η κυβέρνηση μπροστά στις υποτελείς σχέσεις της με τον αμερικανο-ΕΕ άξονα.

Οι καιροί, όμως, που ΗΠΑ και ΕΕ μπορούσαν να επιβάλλουν ανενόχλητοι τη βούλησή τους έχει περάσει, μάλλον, ανεπιστρεπτί.

Η Ουκρανία, από τόπος περικύκλωσης και απομόνωσης της Ρωσίας, μπορεί να καταστεί ο χώρος που οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ μπορεί να υποστούν μια ήττα που ενδεχόμενα να είναι στρατηγική.

Η ελληνική Αριστερά τούτες τις ώρες, ανεξάρτητα από τη φύση και το χαρακτήρα της εξουσίας στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, οφείλει να αντιταχθεί με όλες της τις δυνάμεις στα βρώμικα σχέδια του αμερικανο-ΕΕ ιμπεριαλισμού και του δοτού καθεστώτος της δεξιάς και του φασισμού στην Ουκρανία.

Ο «ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΣ»




Η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.




ΟΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Την ωμή στρατιωτική βία σε βάρος των πολιτών της Ανατολικής Ουκρανίας που έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στην δοτή ακροδεξιά κυβέρνηση του Κιέβου, ανακοίνωσε ο λεγόμενος «Πρόεδρος» της χώρας,Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ, το πρωί της Τρίτης (15/4).



Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Ολ. Τουρτσίνοφ χαρακτήρισε «αντιτρομοκρατική» την επιχείρηση, προκειμένου να δικαιολογήσει το κύμα βίας που έχει δρομολογήσει. Στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης είναι η ανακατάληψη των πόλεων που έχουν περάσει στα χέρια των εξεγερμένων πολιτών στην ανατολική Ουκρανία.

H επιχείρηση άρχισε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στην επαρχία του Ντονέτσκ, όπου βρίσκονται οι περισσότερες κατειλημμένες πόλεις ενώ σύμφωνα με το Τουρτσίνοφ «Η επιχείρηση θα γίνει σταδιακά, θα γίνει υπεύθυνα και ισορροπημένα».

Την Κυριακή ο Ολ. Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τους αντάρτες πως θα εξαπέλυε «μεγάλης κλίμακας» επιχείρηση εναντίον τους, με τη συμμετοχή και των ενόπλων δυνάμεων, σε περίπτωση που οι λαϊκές πολιτοφυλακές δεν κατέθεταν τα όπλα τους έως το πρωί της Δευτέρας.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΛΟΒΙΑΝΤΣΚ - 4 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 2 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΡΩΣΟΦΙΛΟΙ

Με έκτακτο δελτίο το ρωσικό δίκτυο RT αναφέρει ότι από την επίθεση των Ουκρανών στο αεροδρόμιο του Σλοβιάντσκ 4 ρωσόφιλοι πολιτοφύλακες σκοτώθηκαν και 2 τραυματίστηκαν.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν σήμερα μια «ειδική επιχείρηση» στην πόληΚραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, επικαλούμενο ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Ντόπιοι δημοσιογράφοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων, είπαν ότι πυρά αυτόματων όπλων ακούγονται από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κραματόρσκ και πρόσθεσαν ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος πέταξε χαμηλά πάνω από την περιοχή.

Την ίδια ώρα ο υπ' αριθμόν 2 στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU), στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ, ακολουθώντας τη γραμμή του Κιέβου , δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ρωσόφιλοι πολιτοφύλακες που δεν θα παραδώσουν τα όπλα θα «εξοντωθούν».

ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ: Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Την ελπίδα ότι «οι αρχές του Κιέβου θα έχουν αρκετό μυαλό ώστε να αποφύγουν μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, εξέφρασε ο Ρώσος Πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Την ίδια ώρα ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσουν τους φιλορώσους αυτονομιστές, ενώ ήδη οι πρώτες ανταποκρίσεις μιλούν για νεκρούς φιλορώσους από Ουκρανούς κομάντο.

«Θα είμαι σύντομος: Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και αυτό είναι τρομακτικό», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μεντβέντεφ, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

ΠΟΥΤΙΝ: Ο ΟΗΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Να καταδικάσουν την επιχείρηση των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων κατά των ρωσόφωνων στηνανατολική Ουκρανία ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αλλά και τη διεθνή κοινότητα ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Πούτιν με τον Μπαν Κι Μουν, υπογράμμισε ότι η Ρωσική πλευρά αναμένει μια ξεκάθαρη καταδίκη από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα αυτών τωναντισυνταγματικών πράξεων», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου σύμφωνα με το Reuters.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία και υπογράμμισε στον Ρώσο πρόεδρο ότι περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης μπορεί να αποβεί επιζήμια για όλους.

ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΚΙΕΒΟ

Πλήρη στήριξη προς τους πραξικοπιματέις του Κιέβου προσφέρουν οι ΗΠΑ, ώστε η ακροδεξιά κυβέρνηση Γιάτσενιουκ να προχωρήσει στο αιματοκύλισμα του ουκρανικού λαού στην Ανατ. Ουκρανία. " Η ουκρανική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την έννομη τάξη", τονίζει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ταυτόχρονα αποσαφηνίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει την πρόθεση να παράσχει θανατηφόρα εφόδια στις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Ευρώπη την ίδια στιγμή κατηγορεί τη Μόσχα για ανάμειξη στην αναταραχή με τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ να τονίζει συγκεκριμένα πως «τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία έχει σπρώξει ηθελημένα την Ουκρανία στα άκρα και έχει δημιουργήσει έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο μίαςβίαιης αντιπαράθεσης».

«Η συμπεριφορά της Ρωσίας αποκαλύπτει τον κίνδυνο που εγείρει η δημιουργία συγκέντρωσης ρωσικής οικονομικής, πολιτικής και μιντιακής δύναμης που υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, κυρίως στη νοτιοανατολική Ευρώπη» αναμένεται να υπογραμμίσει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, βάσει αποσπασμάτων προγραμματισμένης ομιλίας του στο Λονδίνο.

ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΟΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑΤΣΕΝΙΟΥΚ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε σημερινή τους συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο αποφάσισαν τη χορήγηση δανείου ύψους 1 δισ. ευρώ στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, ποσό που θα προστεθεί στα 610 εκατ. που έχει συμφωνήσει να χορηγήσει η ΕΕ στο Κίεβο, αλλά δεν έχει ακόμη εκταμιευτεί. Παράλληλα, ετοιμάζεται το έδαφος για μεγάλη μείωση των τελωνειακών δασμών τωνεμπορευμάτων που παράγονται στην Ουκρανία και εισάγονται από χώρες - μέλη της ΕΕ.


Ωστόσο, στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, εμφανίσθηκαν για ακόμη μια φορά διαφορετικές προσεγγίσεις. Πιο επιθετικοί απέναντι στη Ρωσία και υπέρ της επιβολής σκληρότερων κυρώσεων τάχθηκαν με δηλώσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Πολωνίας, ενώ αντίθετα οι υπουργοί Εξωτερικών Ιταλίας, Σουηδίας, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου σε αυτήν τη φάση εμφανίστηκαν περισσότερο επιφυλακτικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου