Σάββατο 19 Απριλίου 2014

ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ 2014 ΚΑΙ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ!

..ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ 7 ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ. ΣΥΝΕΧΗ ΤΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΙΕΣ Δεν λένε να κοπάσουν τα «χτυπήματα» αμφισβήτησης των κυβερνητικών θριαμοβολογιών από το εξωτερικό. Εν προκειμένω, τη σκυτάλη πήραν 7 γερμανικά ινστιτούτα, τα οποία προέβησαν σε μια αποθαρρυντική «διάγνωση» για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο χρηματοδοτικό «πακέτο» από την τρόικα και επομένως νέο μνημόνιο. Η «διάγνωση» και το συμπέρασμα περιέχονται στην εξαμηνιαία έκθεση προοπτικών της άνοιξης του 2014 που συνέταξαν για λογαριασμό τουγερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Όσον αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η έκθεση προβαίνει σε όλα τα βασικά μεγέθη σε πιο δυσμενείς προβλέψεις σε σχέση με την κυβέρνηση και την τρόικα. Συγκεκριμένα, «βλέπει»:

• Ύφεση της ελληνικής οικονομίας και το 2014 (-0,7%) και επάνοδο στην ανάπτυξη το 2015 (+1,2%). Καθώς η τρόικα και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το 2014 θα υπάρξει ανάπτυξη (+0,6%) όπως και το 2015 (+2,9%), η διαφορά εκτιμήσεων όσον αφορά την ανάπτυξη είναι 1,3% για το 2014 και 1,7% για το 2015.
• Ανάλογα πιο δυσμενείς είναι οι προβλέψεις τους και για την ανεργία: Προβλέπουν 27,8% το 2014 και27,5% το 2015, ενώ τρόικα και κυβέρνηση προβλέπουν 26% φέτος και 24% το 2015.
• Σημειώνουν, τέλος, την αύξηση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης στο 13,2% του ΑΕΠ τπο 2013 έναντι 9% το 2012, εξαιτίας των μεγάλων ανγκών ανακεφαλαίωσης των τραπεζών.

Στη βάση αυτή προβαίνουν στη «διάγνωση» ότι η ελληνική οικοονμία δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους, καθώς «υπάρχουν μεγάλοι όγκοι χρέους οι οποίοι πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν το 2015 και το 2016». Και βέβαια, θεωρούν ότι η εξυπηρέτηση του χρέους δεν μπορεί να γίνει μέσω των αγορών... Άρα, ένα τρίτο χρηματοδοτικό «πακέτο» προς την Ελλάδα είναι προ των πυλών...

Για την ιστορία, την έκθεση υπογράφουν τα εξής γερμανικά ινστιτούτα:

Την προαναφερθείσα έκθεση κατά παραγγελία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Τεχνολογίας υπέγραψαν τα ακόλουθα γερμανικά οικονομικά think tanks:
Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW, Berlin)
Το Aυστριακό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (WIFO)
Το Ινστιτούτο Ifo (Muenchen)
Η Yπηρεσία Αναπτυξιακής Έρευνας του Πανεπιστημίου ΕΤΗ (Ζυρίχη)
Kiel Economics
Το Ινστιτούτο για την Οικονομική Έρευνα της Ρηνανίας – Βεστφαλίας (RWI-Essen)
Το Ινστιτούτο Ανωτάτων Μελετών (ΙΗS, Βιέννη)



Nomura: Ανάπτυξη μόλις 0,1% στην Ελλάδα το 2014 - Πτώση επενδύσεων και εξαγωγών

Μια μάλλον απαισιόδοξη άποψη υιοθετεί η Nomura για την ελληνική οικονομία, προβλέποντας αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 0,1% φέτος. Και αυτό, την ώρα που χθεσινή δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Reuters με τη συμμετοχή 35 οικονομολόγων έδειξε πως οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 0,3%.

Όπως προκύπτει από τη σχετική ανάλυση της Nomura, "βαρίδι" για το ελληνικό ΑΕΠ θα αποδειχθούν φέτος οι επενδύσεις παγίων (που προβλέπονται μειωμένες κατά 5,9%) αλλά και οι εξαγωγές που αναμένεται να σημειώσουν πτώση 1,3% έναντι της περσινής αύξησής τους κατά 1,6%. Ο οίκος αναμένει μείωση και στις εισαγωγές, της τάξης του 4,1%.

Ωστόσο, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να ανακάμψει σημαντικά, σημειώνοντας αύξηση 2,6% έπειτα από τη μείωσή της κατά 5,6% πέρυσι, με την κρατική κατανάλωση να αυξάνεται φέτος κατά 2,6%, έπειτα από την πτώση του 4,4% που σημείωσε το 2013.

Η Nomura προβλέπει αρνητικό πληθωρισμό, με τις τιμές να υποχωρούν κατά 1,3%, αλλά και ανεργία σε υψηλά επίπεδα, στο 27%.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται στο 1,4% του ΑΕΠ, με τον προϋπολογισμό να εμφανίζει, ωστόσο, πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με το 3,2% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 177,6% του ΑΕΠ, με την Ελλάδα να πληρώνει το 4,5% του ΑΕΠ της για τόκους.

Για το 2015, η Nomura περιμένει σαφώς καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 1,5%, με τις εξαγωγές (+4,3%) και τις επενδύσεις παγίων (+3%) να ανακάμπτουν.

Όμως, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει στο -1,3% και η ανεργία στο 27%.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί ελαφρά το 2015 στο 1,2% του ΑΕΠ, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αυξάνεται στο 3,9%. Το χρέος θα μειωθεί οριακά, στο 175,7%, αλλά οι πληρωμές τόκων θα ανέλθουν στο 5,1% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου