Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΟΥΜΕ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ (23/03) ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ
*Ερ:500 εκ για 1 εκ πολίτες δεν είναι και λίγα. Το περιμένατε;

Αν σας έκλεβαν από τη τσάντα σας μερικές χιλιάδες ευρώ και ως ένδειξη μεγαλοφροσύνης σας γύριζαν πίσω κάνα-δυο ευρώ για να πάρετε το λεωφορείο, τι θα λέγατε; Θα λέγατε ευχαριστώ; Θα ψιθυρίζατε ,μήπως, πως δεν είναι και λίγα ή θα σκεφτόσαστε πως δεν το περίμενατε να είναι τόσο γεναιόδωροι;

*Ερ: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι έρχεται νέο μνημόνιο αλλά τώρα θα μοιραστεί το πλεόνασμα. Δεν είναι κάτι θετικό αυτό;


Πρωτογενές πλεόνασμα και ύφεση στην οικονομία, η οποία κινείται, γύρω στο 4%, είναι πράγματα ασύμβατα και απολύτως αντιφατικά. Συνιστά ειρωνεία να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για ένα ονομαζόμενο πλεόνασμα που για να επιτευχθεί επιδεινώνει την ύφεση και επομένως έχει ως τίμημα την αύξηση της ήδη τρομακτικής ανεργίας. Αυτό το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να είναι ασύμβατο , όπως είπα, με μια οικονομία που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση αλλά μπορεί, δυστυχώς, να γίνει «συμβατό», «συμβατότατο» θα έλεγα, με ένα νέο μνημόνιο ή με μια επικαιροποίηση με νέα μέτρα του υπάρχοντος μνημονίου. Αυτό το τελευταίο άλλωστε ήδη το υφιστάμεθα με τη νέα επώδυνη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας. Και αυτό δεν είναι διόλου θετικό για τον τόπο.

*Ερ: Ποιος είναι ο πήχυς για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές; Πρωτιά με πόση διαφορά;


Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να ποσοτικοποιήσουμε τον πήχυ. Αυτό που διεκδικούμε δεν είναι απλώς η πρωτιά στις ευρωεκλογές. Αυτή η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη και πλέον την ομολογούν οι πάντες, όχι μόνο οι φίλοι αλλά και οι αντίπαλοι. Δεν διεκδικούμε επίσης την πρωτιά με μεγάλη απλώς διαφορά από τη ΝΔ, διότι και αυτή περίπου έχει προεξοφληθεί. Αυτό που παλεύουμε είναι μια μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές που θα αλλάξει ριζικά το πολιτικό σκηνικό και θα βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά κατάκτησης της κυβερνητικής διεύθυνσης. Και αισιοδοξούμε ότι με τη στήριξη και τον αγώνα του ελληνικού λαού θα το πετύχουμε. Πιθανότατα η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών θα είναι μια πολύ διαφορετική και πολύ καλύτερη πολιτική μέρα για τη χώρα.

*Ερ: Ποιος είναι ο πήχυς για τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές; Πόσες περιφέρειες και μεγάλοι δήμοι;


Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε αριθμητικές ασκήσεις με τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Άλλωστε ούτε οι Δήμοι ούτε οι περιφέρειες είναι κομματικά λάφυρα και πολύ περισσότερο δεν πρέπει να τα βλέπουμε ως κομματικά φέουδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει σύγχρονα , ικανά και ριζοσπαστικά αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια που έχουν αυτονομία, ευρύτερα κινηματικά χαρακτηριστικά και προοδευτικά προγράμματα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτά τα ψηφοδέλτια θα πάνε καλά, θα έχουν πλατιά λαϊκή στήριξη και θα επιτύχουν σε σημαντικότατο βαθμό νικηφόρα αποτελέσματα.

Κι αυτά όχι για να βαφτεί ο αυτοδιοικητικός χάρτης, όπως γίνεται, συνήθως, στις τηλεοράσεις, με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για να γίνει δυνατόν οι πόλεις και οι περιφέρειες της χώρας να ανασάνουν από τη μνημονιακή μπότα, να σταθούν όρθιες κα να πάνε μπροστά.

*Ερ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει ανατροπή το Μάιο, δηλαδή ένα εκλογικό αποτέλεσμα μετά το οποίο η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί. Κι αν δεν έρθουν έτσι τα πράγματα;

Είμαι βέβαιος ότι οι ευρωεκλογές θα είναι λαϊκή ψήφος όχι μόνο για μια διαφορετική Ευρώπη, πέρα από την ηγεμονία της Γερμανίας και του χρηματιστικού κεφαλαίου αλλά και λαϊκή ανατρεπτική ψήφος για μια προοδευτική Ελλάδα που δεν θα ανέχεται να είναι «προτεκτοράτο» και «μπανανία» των διαφόρων υπαλληλίσκων της τρόικας. Ο ελληνικός λαός είναι ένας υπερήφανος λαός και πιστεύω βαθιά ότι θα απορρίψει μαζικά την καταδίκη των παιδιών του στο δίλημμα ανεργιακή εξαθλίωση ή μετανάστευση, όπως θα απορρίψει επιλογές οι οποίες ταιριάζουν σε «υπόδουλες» χώρες.

*Ερ: Γιατί τέτοιος εκνευρισμός με το Ποτάμι; Ολο κακίες λένε τα στελέχη του κόμματός σας.


Δεν γνωρίζω κανένα στο ΣΥΡΙΖΑ να έχει εκνευριστεί με το αποκαλούμενο Ποτάμι. Αντίθετα, θα έλεγα ότι έχει γίνει πηγή διασκεδαστικών ανεκδότων. Ένα «ποτάμι» που γυρίζει πίσω, στην πλέον κακή και κενόλογη εκδοχή του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ, δεν είναι πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ή καλύτερα μπορεί να γίνει, πρόβλημα για τον τόπο. Το ευτύχημα, όμως, είναι ότι μιλάμε για ένα ποτάμι που είναι γνώριμο κυρίως ως επικοινωνιακή «φούσκα» και καθόλου για το καθαρό και ορμητικό ρεύμα ιδεών και ριζοσπαστικών προτάσεων.

*Ερ: Μέχρι πού πρέπει να φτάσει η σύγκρουση με εταίρους/πιστωτές για να μειωθεί το χρέος και να δοθεί τέλος στη λιτότητα;


Εμείς δεν είμαστε «μανιακοί» της σύγκρουσης. Αυτό που μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα επιδιώξει σε σχέση με το χρέος είναι το αυτονόητο για να επιβιώσει και να έχει μέλλον ο τόπος και ο λαός μας : τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Και αυτό ως κυβέρνηση της Αριστεράς θα το επιδιώξουμε με διαπραγματεύσεις. Έχουμε ένα χρέος που δεν έχει συσσωρευτεί μόνο με άδικους, βαθύτατα ταξικούς όρους και με ευθύνη ενός εγχώριου ληστρικού κατεστημένου και της διεθνούς χρηματιστικής κερδοσκοπίας αλλά και ένα χρέος που δεν είναι βιώσιμο και αποτελεί ανυπόφορη θηλιά για τον τόπο. Αν οι πιστωτές και όσοι τους στηρίζουν δεν θελήσουν να δόσουν μια βαθιά ανάσα στη χώρα σε σχέση με το χρέος μέσα από διαπραγματεύσεις, τότε η Ελλάδα, με την εκπεφρασμένη θέληση των πολιτών της, θα πρέπει να προχωρήσει με όλα τα δημοκρατικά μέσα που διαθέτει στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του για να διασφαλίσει την ύπαρξη του λαού μας και το μέλλον του τόπου. Αλλά τότε άλλοι και όχι εμείς θα έχουν επιλέξει τη σύγκρουση για να κρατάνε επ’ αόριστον στην ταπείνωση και την εξαθλίωση τη χώρα και τους πολίτες μας.


*Ερ: Πολλοί πιστεύουν ότι θεωρείτε λύση τη δραχμή, εφόσον δεν αλλάξει άρδην η κατεύθυνση που έχουν πάρει τα πράγματα στην ευρωζώνη. Είναι μόνο προπαγάνδα;


Οι προσωπικές μου θέσεις σε σχέση με την ευρωζώνη και το εθνικό νόμισμα είναι γνωστές και δεν είναι της ώρας να τις εκθέσω. Από κει και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ως επιλογή την έξοδο από την ευρωζώνη, αν και θεωρεί ότι η ευρωζώνη πρέπει να αλλάξει ριζικά προσανατολισμό. Αν, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δια των αποφάσεών του δεν επιλέγει την έξοδο από την ευρωζώνη, αυτό δεν σημαίνει, ότι είναι και διατεθειμένος, στο όνομα του ευρώ, να γίνει έρμαιο εκβιασμών και απειλών και να ανεχθεί μια απαράδεκτη ταπεινωτική μεταχείρηση της χώρας και της βούλησης των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το γνωρίζουν οι πάντες ότι με την ετυμηγορία και τη θέληση του ελληνικού λαού θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση στην εφαρμογή του αντιμνημονιακού προοδευτικού προγράμματός του. Η Ελλάδα με μια δημοκρατική κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρόκειται να γίνει άθυρμα εκβιασμών και να ανεχθεί μεταχείριση προτεκτοράτου για τη χώρα. Η Ελλάδα δεν θα γίνει δεύτερη Κύπρος της κυβέρνησης του Ν. Αναστασιάδη. Ο λαός μας αξίζει ένα στοιχειώδη σεβασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου