Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ο ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΣΦΑΓΕΙΟ» ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Από την πρώτη στιγμή η Iskra υπογράμμισε ότι η συμφωνία κυβέρνησης - τρόικαςαποτελεί μια συμφωνία λαιμητόμο για τημεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη διανομή μέρους του λεγόμενου «πλεονάσματος» δεν είναι τίποτα άλλο παρά το διάτρητο επικοινωνιακό περιτύλιγμα. Τώρα αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να βαφτίζεται ως φρέσκο το παστεριωμένο γάλα μέχρι 10 ημερών, πράγμα που θα επιφέρει τη χαριστική βολή στους εναπομείναντες Έλληνες κτηνοτρόφους αλλά και τις γαλακτοβιομηχανίες και την απασχόληση, αφού το μέτρο αυτό θα ανοίξει τις πόρτες σε αθρόες εισαγωγές γάλακτος από τις πολυεθνικές του τομέα, κυρίως ελβετικές και ολλανδικές.
Σχολιαστές τόνιζαν ότι το από το μέτρο των 10 ημερών, ενώ θα πληγούν θανάσιμα οι έλληνεςκτηνοτρόφοι, δεν πρόκειται τελικά να ωφεληθεί και ο καταναλωτής τόσο από άποψη ποιότητας όσο και από άποψη τιμής, μιας και το εγχώριο καρτέλ της γαλακτοβιομηχανίας θα το αντικαταστήσει το ακόμα χειρότερο καρτέλ των πολυεθνικών του γάλακτος.

ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ο ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Αποφασισμένος για έξοδο από την κυβέρνηση εμφανίζεται, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Βήματος», ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει «μίνι κρίση» στην κυβέρνηση, εν όψει και της ψήφισης των μέτρων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και τρόικας όσον αφορά το καθεστώς για τη διάρκεια ζωής του γάλακτος, είναι αρνητική και για το λόγο αυτό φέρεται έτοιμος να εγκαταλείψει το κυβερνητικό σχήμα.

Ο Λαρισαίος πολιτικός θεωρεί ότι τα όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα θα επιδεινώσουν την κατάσταση για τους Έλληνες κτηνοτρόφους και άρα δεν μπορεί να δεχθεί μια τέτοια συμφωνία.

«Θα περιμένω να τελειώσει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή και μετά θα τοποθετηθώ» λέει ο κ. Χαρακόπουλος στους συνομιλητές του και επιμένει ότι θα παραμείνει στις θέσεις του, οι οποίες είναι γνωστές στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο αναπληρωτής υπουργός από την πρώτη στιγμή αντέδρασε έντονα στα σενάρια περί επιμήκυνσης της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Μάλιστα για τα όσα συμφωνήθηκαν για φρέσκο γάλα 10 ημερών, έχει ακουστεί να λέει με χιούμορ, ότι «αυτό στα χωριά μας το λέμε ξινόγαλα».

Ο κ. Χαρακόπουλος υποστηρίζει ότι «στη χώρα μας επιστημονική επιτροπή έκρινε ότι η διάρκεια ζωής τουπαστεριωμένου γάλακτος, που υφίσταται μια θερμική επεξεργασία στους 71,7° C για 15 δευτερόλεπτα, είναι 5 ημέρες. Βεβαίως, το γάλα όσο μεγαλύτερη θερμική επεξεργασία υφίσταται, τόσο μειώνονται τα θρεπτικά του συστατικά».

Ο ίδιος επικαλείται τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα και έχει υπογραμμίσει ότι η χώρα έχειδιάσπαρτες μικρές κτηνοτροφικές μονάδες. «Αν επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος από 5 σε 7, σε 9 ή 10 μέρες, θα ζήσουμε το εξής παράδοξο: ενώ δεν θα υπάρχει ελληνικό«φρέσκο» να έχουμε εισαγωγές παστεριωμένου γάλακτος μεγαλύτερης διάρκειας από άλλες χώρες οι οποίες έχουν το χαρακτηρισμό «φρέσκο», όπως η Ιταλία» τόνισε προ ημερών.

Παράλληλα έχει διαμηνύσει έγκαιρα ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην ελληνική αγελαδοτροφία και θα αναγκαστούν να κλείσουν και να εξαγοραστούν επιχειρήσεις. «Τελικά, τι θέλουμε; Δεν θέλουμε να υπάρχει παραγωγικός ιστός στη χώρα; Δεν θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα παραγωγής; Είμαστε μια χώρα, η οποία έχει χάσει πια την αυτάρκειά της σε τρόφιμα» είπε.

(ΝΕΟ) ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ(;) ΚΑΣΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ


Την πρόθεσή του να καταψηφίσει τη ρύθμιση για το γάλα εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, διευρύνοντας το μέτωπο δυσαρέσκειας εντός του κυβερνητικού συνασπισμού για το ζήτημα.

"Δεν θεωρώ ότι η τιμή του γάλακτος στον καταναλωτή, έχει να κάνει με την αύξηση των ημερών κατανάλωσης. 'Αλλες είναι οι συνθήκες και άλλες οι προτεραιότητες που πρέπει να δει το αρμόδιο υπουργείο για να διαμορφώσει άλλες τιμές στον καταναλωτή. Δεν την ψηφίζω τη ρύθμιση. Γιατί να την ψηφίσω;" δήλωσε στον ραδιοσταθμό "Βήμα".

Παράλληλα απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα καταψηφίσει και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε ότι "το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης θα είναι να τα φέρει όλα αυτά σε ένα άρθρο. Δεν πρέπει να λειτουργούμε εκβιαστικά, διότι υπάρχει αναλαμπή και κάτι θετικό γίνεται".

Σημειώνουμε ότι οι αρχικές πληροφορίες έλεγαν ότι η κυβέρνηση πρόκειται να φέρει τη νέα αποκιοκρατικού τύπου συμφωνία με την τρόικα σε τρία ξεχωριστά νομοσχέδια. Φαίνεται, όμως, ότιυπό τον φόβο "διαρροών" εξετάζεται το ενδεχόμενο όλες οι διατάξεις σε ένα νομοσχέδιο ενός άρθρου(!!!). Μέχρι την Κυριακή (23/3) που σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες η κυβέρνηση θα συντάξει το ή τα νομοσχέδια, τελικά, θα φανεί τι τελικά θα συμβεί. ¨Οπως φαίνεται αυτό θα εξαρτηθεί και από το"πολιτικό μασάζ" στους διαφωνούντες(;) , τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη γαλάζια παράταξη, εκτός από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, στο συγκεκριμένο θέμα διαφωνεί και ο Κώστας Καραγκούνης αλλά ο Ιορδάνης Τζαμτζής ο οποίος έκανε λόγο για κακή συμφωνία.

Μένει να φανεί αν πρόκειται για λεονταρισμούς ή πράγματι για ένα αντάρτικο στην συγκυβέρνηση.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΕ ΣΑΜΑΡΑ

ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για την επιμήκυνση του χρόνου του φρέσκου γάλακτος που υπογράφει ο πρόεδρός της κ. Ν. Παλάσκας.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Προς Μέγαρο Μαξίμου

Γραφείο Πρωθυπουργού

κ. Αντώνη Σαμαρά

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κτηνοτρόφους γαλακτοπαραγωγούς το πολυνομοσχέδιοτης Κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει την επιμήκυνση του χρόνου ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος. Οι αλλαγές αυτές γίνονται σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ και την απαίτηση της τρόικας για την 100% εφαρμογή τους, χωρίς δηλαδή εκπτώσεις. Βέβαια, για την κυβέρνηση δεν είναι τόσο απλά τα ζητήματα, αφού υπάρχουν αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους που αντιλαμβάνονται ότι αυτό θα αποτελέσει χαριστική βολή για την κτηνοτροφία που έχει απομείνει.

Δεν θέλουμε η Κυβέρνηση να υποκύψει στην πίεση των ισχυρών στον τομέα του αγελαδινού γάλακτος.

Ενημερώνουμε πως η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος σε 11 μέρες αποτελεί κοροϊδία για τον καταναλωτή που θα ζητά φρέσκο γάλα και θα παίρνει ξινόγαλο. Οι συνέπειες της αύξησης ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις πέντε στις έντεκα ημέρες θα είναι τραγικές. Ανοίγουμε τον δρόμο για αθρόες εισαγωγές γάλακτος και στο τέλος θα πίνουμε κάτι που δεν θα ξέρουμε από πού κρατάει η σκούφια του.

Σήμερα πάνω από την μισή ποσότητα γάλακτος που πωλείται είναι εισαγόμενο τι θέλουν λοιπόν να εισάγουμε 100% όλη την ποσότητα γάλακτος για να ρίξουμε τις τιμές και να αποτελειώσουμε και την κτηνοτροφία, αλλά και το καταναλωτικό κοινό. Γιατί κινούμαστε σε αυτά τα μονοπάτια που μόνο καταστροφή μπορούν να φέρουν για όλους μας. Για να ανέβει η τιμή όταν μετά από ένα χρόνο δεν θα υπάρχει αγελάδα στην Ελλάδα;

Η δική μας παραγωγή φταίει για την υψηλή τιμή;

Και αν σταματήσουμε να παράγουμε γάλα τι θα παράγουμε σε αυτή τη χώρα θα ζητάμε ξανά δανεικάγια να εισάγουμε ακόμη και γάλα;

Η ευθύνη τώρα είναι αποκλειστικά στους Βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου. Τους καλούμε να μην συμφωνήσουν στην καταστροφή της ελληνικής αγελαδροτροφίας στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος που θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση του ελλείμματος στον αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο.


Ζητούμε από τους Έλληνες Βουλευτές αφενός μεν να αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο ολόκληρη η αναφορά στο αγελαδινό γάλα, αφετέρου δε να προστατέψουν τον Έλληνα κτηνοτρόφο αλλά και καταναλωτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου