Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Έως το απόγευμα θα έχει αποφασίσει το ΤΑΙΠΕΔ για το αν κάνει δεκτή ή όχι τη νέα βελτιωμένη πρόσφορα της Lamda Development για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο ελληνικό. Η οικονομική προσφορά του σχήματος υπό την εταιρεία του ομίλου Λάτση, ύψους 915.000.000 (σε βάθος δεκαετίας) αναμένεται να γίνει δεκτή, εκτός απροόπτου. Η δέσμευση 1 δισ. από τον όμιλο για επενδύσεις και οι αντιδράσεις. Σήμερα θα παραδοθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) η γνωμοδότηση των συμβούλων, υπό την Happold Consulting, για το εύλογο και δίκαιο της βελτιωμένης οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε την Τετάρτη η Lamda Development για το Ελληνικό.

Η οικονομική προσφορά του σχήματος υπό την εταιρεία του ομίλου Λάτση, ύψους 915.000.000 (σε βάθος δεκαετίας) αναμένεται να γίνει δεκτή, αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, και πιθανώς σήμερα θα έχουμε προτιμητέο επενδυτή για την εκμετάλλευση του σημαντικότερου ακινήτου της χώρας.


Η απόφαση θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ εν μέσω αντιδράσεων από παράγοντες που θεωρούν πως το Ελληνικό παραχωρείται με χαμηλό τίμημα. Οσοι αντιδρούν στην παραχώρηση του Ελληνικού στην Lamda Development εστιάζονται, μεταξύ άλλων, και στο μοντέλο αποπληρωμής των 915.000.000 σε βάθος δεκαετίας. Συγκεκριμένα, το σχήμα υπό την Lamda Development θα καταβάλλει εφάπαξ το 30% (300.000.000 ευρώ), έπειτα από δέκα χρόνια θα καταβάλλει 200.000.000 ευρώ και στο μεσοδιάστημα τα υπόλοιπα 415.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό δημόσιο θα δεσμεύεται απέναντι στο σχήμα Lamda Development – Fosun (Κίνα) – Al Maabar (Αμπου Ντάμπι) και στους μελλοντικούς επενδυτές που θα ενταχθούν σ' αυτό πως εντός διετίας θα έχει δώσει όλες τις απαραίτητες άδειες για την έναρξη των εργασιών. Στην περίπτωση που παραβιαστεί το χρονικό διάστημα της διετίας, οι επενδυτές θα μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς καμία επίπτωση. Στελέχη που παρακολουθούν τη διαδικασία υποστηρίζουν πως οι πρώτες εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα καθώς οι αδειοδοτήσεις θα δίνονται σταδιακά.

Η διοίκηση της Lamda Development, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του έργου, υποστηρίζει πως πρόκειται να συγκεντρώσει ίδια κεφάλαια περί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της εισηγμένης, ήδη έχουν δεσμευτεί, με βάση τις απαιτήσεις του διαγωνισμού, ίδια κεφάλαια ύψους περί τα 500.000.000 – 600.000.000 ευρώ από την Fosun, την Al Maabar και επενδυτικά σχήματα που συνδέονται με τον επιχειρηματία Σπύρο Λάτση. Τα πρόσθετα κεφάλαια, ύψους περί τα 500.000.000 ευρώ, θα προέλθουν από νέους επενδυτές που θα συμμετάσχουν σταδιακά στο σχήμα υπό την Lamda Development στην περίπτωση που έχει αίσιο τέλος ο διαγωνισμός. Ηδη ακούγεται το όνομα του καναδικού επενδυτικού ομίλου Fairfax που ελέγχει την Eurobank Properties.

Αθανασίου: Ξεκινάμε με 1 δισ. στο Ελληνικό

Με ίδια κεφάλαια (equity) περί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα ξεκινήσει η επένδυση για την ανάπτυξη του Ελληνικού, δήλωσε στο Euro2day, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου.

«Ηδη έχουν δεσμευτεί, με βάση τις απαιτήσεις του διαγωνισμού, ίδια κεφάλαια ύψους περί τα 500 - 600 εκατομμύρια ευρώ από την Fosun, την Al Maabar και επενδυτικά σχήματα που συνδέονται με τον όμιλο Λάτση» επισημαίνει ο κ. Αθανασίου. Ο ίδιος προσθέτει πως με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα αρχίσουν «να μπαίνουν σταδιακά στον όμιλο που θα αναλάβει την ανάπτυξη του Ελληνικού νέα επενδυτικά κεφάλαια ώστε να συγκεντρωθεί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ». Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου «τα δανειακά κεφάλαια θα έρχονται επίσης σταδιακά ανά τομέα εμπορικής εκμετάλλευσης του ακινήτου».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development υποστηρίζει πως «έχουμε ξοδέψει πολλά λεφτά για να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σύντομα με κάθε λεπτομέρεια πως και πότε θα δημιουργηθούν οι 50.000 θέσεις εργασίας, πως θα προκύψουν τα άλλα οφέλη, αλλά και πως προκύπτει το κόστος για τις δημόσιες υποδομές, κ.α. Οταν λέμε πως θα δαπανήσουμε 1,25 δισ. ευρώ για τις δημόσιες υποδομές (σ.σ. δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης, κλπ) το λέμε γιατί προχωρήσαμε σε εξαντλητική μελέτη για την οποία ξοδέψαμε πολλά χρήματα».

Σε λίγες εβδομάδες η Lamda Development θα παρουσιάσει αναλυτικά τα στοιχεία του έργου λέει ο Οδ. Αθανασίου και προσθέτει πως «θέλουμε το Ελληνικό να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης, αλλά και πρότυπο διαφάνειας».

Στο τίμημα των 915.000.000 ευρώ δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή (το δημόσιο θα εισπράττει μόνο στην περίπτωση που η σωρευτική αποδοτικότητα της επένδυσης – IRR - ξεπεράσει το 15%).

Στο ερώτημα πως διασφαλίζεται το δημόσιο ότι η απόδοση θα φτάσει κάποια στιγμή το 15% και δεν θα «μαγειρεύεται» από τον παραχωρησιούχο (όπως συμβαίνει σε κάποια άλλα έργα παραχώρησης στην Ελλάδα) ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development υποστήριξε οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη εξαιρετικά θετική εμπειρία από τη συνεργασία με την εταιρεία στη Μαρίνα Φλοίσβου και στο Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC).

Οσοι αντιδρούν στην παραχώρηση του Ελληνικού στην Lamda Development επικαλούνται το γεγονός πως βελτίωσε την αρχική προσφορά της κατά 25% γεγονός που, κατά την άποψή τους, αποδεικνύει πως ο όμιλος Λάτση επιχείρησε να αξιοποιήσει το γεγονός πως ήταν ο μοναδικός υποψήφιος προσφέροντας στην πρώτη φάση πολύ χαμηλό τίμημα για το σημαντικότερο ακίνητο της χώρας.

Οι αντιρρήσεις εστιάζονται και στο μοντέλο αποπληρωμής των 915.000.000 σε βάθος δεκαετίας. Συγκεκριμένα, το σχήμα υπό την Lamda Development θα καταβάλλει εφάπαξ το 30% (300.000.000 ευρώ), έπειτα από δέκα χρόνια θα καταβάλλει 200.000.000 ευρώ και στο μεσοδιάστημα τα υπόλοιπα 415.000.000 ευρώ. Ο επικεφαλής της εταιρείας παραπέμπει στην αναλυτική παρουσίαση που πρόκειται να γίνει λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Οσο για την τεχνική προσφορά, ο Οδ. Αθανασίου τονίζει πως με βάση τις απαιτήσεις του διαγωνισμού έχει κατατεθεί το λεγόμενο Master Plan, δηλαδή το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού το οποίο και θα παρουσιαστεί αναλυτικά σύντομα.

Η οικονομική προσφορά του σχήματος υπό την εταιρεία του ομίλου Λάτση, ύψους 915.000.000 (σε βάθος δεκαετίας) αναμένεται να γίνει δεκτή,

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1199196/shmera-oi-apofaseis-gia-ellhniko.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου