Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΡΙΜΑΙΑΣ: 96% ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΙΜΑΪΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΗΠΑ-ΕΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΓΚΑΘΕΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ  ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Το ρεκόρ συμμετοχής και η συντριπτική, σχεδόν καθολική, επιλογή της ένωσης με τη Ρωσία στο Κριμαϊκό δημοψήφισμα, διαμορφώνουν νέα, μάλλον τετελεσμένα και αναμφισβήτητα δεδομένα. Η Ρωσία αυτήν την ώρα έχει σαφές πλεονέκτημα, ενώ η Δύση μοιάζει
πεσμένη στο καναβάτσο από τη λαϊκή ετυμηγορία της Κριμαίας. Οι εξελίξεις στην Κριμαία μοιάζουν να ενθαρρύνουν τους φιλορωσικούς πληθυσμούς στην Ανατολική Ουκρανία να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους απέναντι στην εγκάθετη κυβέρνηση του Κιέβου. Η Δύση, όμως, παρ’ ότι οι εξελίξεις είναι συντριπτικές σε βάρος της, δεν φαίνεται να ανακόπτει τις απειλές, τους εκβιασμούς και τις επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας!

Οδηγούμαστε, λοιπόν, σε μια νέας μορφής και με νέο τρόπο ψυχροπολεμική περίοδο;

Η Ρωσία θα ακολουθήσει πιστά την επιταγή του δημοψηφίσματος ή θα χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμά τουγια να επιτύχει ένα «συμβιβασμό» με διευρυμένη αυτονομία στην Κριμαία υπό Ρωσικές εγγυήσεις, μαζί με εγγυήσεις για τον πολιτικό προσανατολισμό της Ουκρανίας;

Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες ούτε προδιαγεγραμμένες.

Το βέβαιον είναι ότι οι ΗΠΑ και ΕΕ δεν είναι πια οι αδιαφιλονίκητοι ηγεμόνες και δεν μπορούν να επιβάλλουν χωρίς φραγμό την βούληση τους, πολύ περισσότερο που σπαράσσονται από μεγάλες αντιθέσεις.

Όπως εμφανές είναι ότι η Ρωσία έχει επιδείξει μέχρι τώρα μαζί με ευελιξία και αποφασιστικότητα.

Θεμελιώδες, όμως, είναι και αρκετά αισιόδοξο, ότι στην παρούσα κρίση ρόλο δεν παίζουν μόνο οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι επιδιώξεις τους αλλά όλο και περισσότερο και μεγάλα γνήσια λαϊκά ρεύματα και κινήματα που στρέφονται ενάντια στο νεοναζισμό και επιθυμούν τη δημοκρατία, την ειρήνη και την πρόοδο και κυρίως μια νέα Ουκρανία ανεξάρτητη, δημοκρατική και προοδευτική, γέφυρα συναδέλφωσης και φιλίας και όχι χώρος ψυχρού πολέμου ή δυτικό αντιρωσικό προτεκτοράτο.

Ο "ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΣ"


ME "ΠΡΟΙΚΑ" ΤΟ 96% , Η ΚΡΙΜΑΙΑ ΖΗΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ Tην ένωση με τη Ρωσία θα ζητήσει και επίσημα τη Δευτέρα(17/3) το κοινοβούλιο της Κριμαίας, μετά το συντριπτικό 96% στο δημοψήφισμα υπέρ της ένωσης. Με καταμετρημένο το 75% των ψηφοδελτίων, η πρόταση για ένωση με τη Ρωσία συγκεντρώνειποσοστό 95,9%. Η συμμετοχή έφτασε το 82,7%. Ο πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ χαιρέτισε ως ιστορική την απόφαση. «Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας θα συνέλθει αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση για να εγκρίνει την επίσημη υποψηφιότητα για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία» δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου