Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Από το 2001 στην Κόρινθο λειτουργεί, υπό την ευθύνη της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας και από το 2011 υπό την ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, το Κέντρο Νέων Κορινθίας. Το Κέντρο έχει αναπτύξει πλούσια δράση σε συνεργασία με νεολαιίστικες ομάδες τις οποίες φιλοξενεί στο χώρο, στηρίζει τη διοργάνωση εκδηλώσεων, συναντήσεων, εργαστηρίων, ημερίδων, συναυλιών, συνεργάζεται με σχολεία, κάνει προγράμματα για Α.Μ.Ε.Α, θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια τέχνης και πολιτισμού αλλά και ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας νέων.
Τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που ανέλαβε η παρούσα Περιφερειακή Ενότητα τη διοίκησή του -με πρόεδρο διορισμένο από την Αντιπεριφέρεια Κορινθίας τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Άγγελο Παπαγγελόπουλο-, όμως, το Κέντρο βρίσκεται υπό συνεχή αμφισβήτηση. Συνοπτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι τα εξής:

1. Καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων, οι οποίοι το 2012 προσέφυγαν και στο έσχατο μέσο της επίσχεσης εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους οφείλονται οι αμοιβές των τελευταίων 10 μηνών (από τον Απρίλιο του 2012). Ας σημειωθεί ότι το Κέντρο απασχολεί 2 όλους και όλους εργαζόμενους.

2. Την απειλή της κατάργησής του, διότι το ΝΟΣΥΝ (Νομαρχιακό Συμβούλιο Νεολαίας) Κορινθίας, το οποίο αποτελεί έναν από τους μετέχοντες στο Δ.Σ. του Κέντρου, έχει καταθέσει αίτημα “λύσης”, ουσιαστικά παύσης, της λειτουργίας του Κέντρου. Να σημειωθεί ότι κατά του ΝΟΣΥΝ έχουν προσφύγει πολλές νεολαιίστικες ομάδες της Κορινθίας αμφισβητώντας τη νομιμότητα των εκλογών που οδήγησαν στην παρούσα σύνθεση του Δ.Σ. και για την υπόθεση αυτή εκκρεμεί δικαστική απόφαση.

3. Την αδυναμία του Δ.Σ. του Κέντρου να προστατεύσει τη λειτουργία του, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Παπαγγελόπουλου περί του αντιθέτου –ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη δεσμευτεί σε δημόσιες εκδηλώσεις που έγιναν για τη στήριξη του Κέντρου ότι είναι αποφασισμένος να διαφυλάξει την απρόσκοπτη λειτουργία του-. Είναι βέβαια προβληματικό ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δε συγκαλεί τη Γενική Συνέλευση του Κέντρου παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του εκπροσώπου σε αυτήν της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, έτσι ώστε να υποχρεωθούν και όσοι απαιτούν τη λύση του να τοποθετηθούν δημόσια και ενώπιον των Κορινθίων, γιατί προχωρούν σε τέτοιες επιλογές.

4. Την παράνομη και εκτός κάθε λογικής παρακράτηση περιουσιακών στοιχείων του Κέντρου από το ΝΟΣΥΝ. Στην κατοχή του ΝΟΣΥΝ βρίσκονται οι κωδικοί του σέρβερ του Κέντρου με αποτέλεσμα η ιστοσελίδα του Κέντρου να μην ενημερώνεται για οποιαδήποτε εκδήλωση ή εργαστήριο μπορεί να λειτουργεί σε αυτό, οπότε υπάρχει ελλιπής ενημέρωση του κοινού, που θα ήθελε να συμμετάσχει σε αυτά τα προγράμματα, συνεχή προβλήματα σε υπολογιστές υπαλλήλων του Κέντρου, μιας και ο σέρβερ ελέγχεται από τους ανθρώπους που ζητούν τη λύση του. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι του ΝΟΣΥΝ δεν παραδίδουν τη διαχείριση σε ειδικούς υπαλλήλους Πληροφορικής της Αντιπεριφέρειας παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις από τον πρόεδρο του Κέντρου. Επίσης εκμεταλλεύονται προς ιδία χρήση (για τους 2 υπαλλήλους - μέλη του ΝΟΣΥΝ, αλλά και για τους εθελοντές ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιεί το ΝΟΣΥΝ) τα δύο διαμερίσματα που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Κορινθίων στο Κέντρο Νέων για τους εθελοντές προγραμμάτων που υλοποιεί το ίδιο το Κέντρο Νέων.

5. Το ΝΟΣΥΝ επίσης, με καθεστωτικό τρόπο, επεμβαίνει στα ωράρια λειτουργίας άλλων ομάδων, που με έγκριση του Δ.Σ. κάνουν χρήση των χώρων του ΚΝΚ, επιχειρώντας (το ΝΟΣΥΝ) αλλαγές χωρίς καμία προσυνεννόηση, δημιουργώντας μεγάλη αναταραχή και όχληση.

Για όλα τα παραπάνω ρωτάμε:

1. Είναι αποφασισμένη η διοίκηση της Περιφέρειας ακόμη και με τη χρήση δικαστικών μέσων να απαιτήσει την άμεση απόδοση των περιουσιακών στοιχείων του Κέντρου στη διοίκησή του και να διευκολύνει έτσι την απρόσκοπτη λειτουργία του προς το δημόσιο συμφέρον;

2. Είναι η περιφέρεια έτοιμη να εγγυηθεί τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου, ανεξάρτητα από την όποια έκβαση της δικαστικής διαμάχης των ομάδων με το ΝΟΣΥΝ, εφόσον το Κέντρο αποτελεί ζωντανό και ανοιχτό χώρο για την νεολαία και γενικότερα την κοινωνία της Κορινθίας (η τελευταία εκδήλωσή του στις 9/2 συγκέντρωσε πάνω από 250 άτομα!);

3. Πότε σκοπεύει να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στο Κέντρο και να εγγυηθεί τη συνέχιση της χρηματοδότησής του;

4. Με ποιον τρόπο είναι αποφασισμένη να προστατεύσει ένα θεσμό που λειτουργεί υπό την εποπτεία της, από ανοίκειες μεθόδους κύκλων ανθρώπων, που υπονομεύουν τη λειτουργία του Κέντρου, όπως είναι η παρούσα διοίκηση του ΝΟΣΥΝ;



19/2/2013

Για την

«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου