Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΧΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ, ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ!

ΣΑΜΑΡΑΣ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ! Έληξε αργά το βράδυ της Τετάρτης (6/2) η σύσκεψη των τριών αρχηγώνΑ. Σαμαρά, Ε. Βενιζέλου και Φ.Κουβέλη του κυβερνητικού συνεταιρισμού της μνημονιακής Ελλάδας.  Είναι
εντυπωσιακό ότι οι τρεις αρχηγοί δεν βρήκαν τίποτα να ψελλίσουν για τα εκρηκτικά προβλήματα του ναυτικού κόσμου της χώρας, ο οποίος, πέραν των πολλών άλλων, είναι και απλήρωτος στη μεγάλη του πλειοψηφία επί 6 και πλέον μήνες, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι κ.κ. Βενιζέλος καιΚουβέλης πείστηκαν απολύτως από τον Α. Σαμαρά ότι το μέτρο της επιστράτευσης των ναυτεργατών ήταν απολύτως αναγκαίο, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα. Γι’ αυτό, άλλωστε, Βενιζέλος και Κουβέλης δεν είπαν λέξη, μετά το πέρας της σύσκεψης, όχι μόνο για τα προβλήματα των εργαζομένων στα κύματα αλλά και για την τρομοκρατική επιστράτευση, τη δεύτερη σε λίγες μέρες, μετά την επιστράτευση των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς σταθερής τροχιάς.

Την ίδια ώρα και οι τρείς αρχηγοί φέρονται αποφασισμένοι στο όνομα των (μνημονιακών) νόμων και της (μνημονιακής) τάξης να επεκτείνουν αδίστακτα τις επιστρατεύσεις σε όλο και περισσότερους χώρους δουλειάς, προκειμένου να αποκλιμακώσουν τις διαφαινόμενες τάσεις γενίκευσης και συντονισμού των εργατικών αγώνων. Ταυτόχρονα, το νέο «τρίο» του αυταρχισμού δεν διστάζει να εφαρμόσει μεθόδους «στρατιωτικού νόμου» και στις πορείες, όπως κατέδειξε η παρεμπόδιση από τιςειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος της μεγαλειώδους πορείας ναυτεργατών καιαλληλέγγυων το μεσημέρι της Τετάρτης (6/2) στο λιμάνι του Πειραιά να προσεγγίσει, έστω σε απόσταση οπτικής επαφής, το Υπουργείο Ναυτιλίας, με τον Υπουργό να θέλει διάλογο με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) στο δρόμο περικυκλωμένο από τις ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις!

Αν οι τρεις της συγκυβέρνησης παρέκαμψαν ευσχήμως τα ζητήματα των ναυτεργατών, ασχολήθηκαν, όμως, με τα προβλήματα των αγροτών μόνο και μόνο για να προκαλέσουνεπικοινωνιακού τύπου εντυπώσεις στους πολίτες, προξενώντας, όμως, την οργή των αγροτών για τον εμπαιγμό τους.

Πράγματι, κύκλοι των αγροτών από τους δρόμους με τα τρακτέρ υπογράμμιζαν στην Iskra ότι οι κυβερνητικές προτάσεις που προέκυψαν από τη σύσκεψη των τριών αρχηγών, είναι κάτι πολύ χειρότερο από μια κοροϊδία του αγροτικού κόσμου. Συνιστούν χυδαία εξαπάτηση του κόσμου των χωραφιών και της κτηνοτροφίας, που αποβλέπει μόνο να ρίξει στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης, για να δικαιολογηθούν στη συνέχεια «στρατιωτικού» τύπου μέτρα ενάντια και στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Οι ίδιοι κύκλοι των αγροτών υπογράμμιζαν ότι η κυβέρνηση δεν είπε τίποτα για τη στήριξη των αγροτικών επενδύσεων, για την πραγματική υποβοήθηση της μείωσης του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, για την ενίσχυση των καινοτόμων αγροτικών προσπαθειών, για την πρόσβαση και ευνοϊκή χρηματοδότηση της γεωργίας, για ένα δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα για τους αγρότες, για την πραγματική στήριξη των απόμαχων της αγροτιάς και ακόμα για την προσπάθεια αναδιαμόρφωσης της ΚΑΠ σε όφελος των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όπως ηΕλλάδα, οι οποίες πλήττονται βάναυσα από την κρίση.

Το Μνημόνιο επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο ως μηχανισμός εξόντωσης των δυνάμεων της μισθωτής εργασίας στις πόλεις αλλά και διάλυσης της περιφέρειας και της υπαίθρου.

Ας προσπαθήσουμε η Γενική Απεργία της 20ης Φλεβάρη να ενώσει στους δρόμους τους εργάτεςκαι τους μικρομεσαίους εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες των πόλεων, με τους μικρομεσαίους αγρότες της υπαίθρου σε ένα μεγάλο ενιαίο μέτωπο αγώνα και προοδευτικής ανατροπής!

Η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών από διάφορες ιστοσελίδες.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ 3 ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε μίνι πακέτο μέτρων για τους αγρότες το οποίο θα παρουσιάσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Για μεταγενέστερο χρόνο μετατίθενται οι αποφάσεις για το φόρο ακινήτων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, την Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Οι κυβερνητικοί εταίροι διαβεβαίωσαν επίσης ότι η τελική ρύθμιση θα ελαφρύνει φορολογικά τους πολίτες, ενώ ο Γ. Στουρνάρας επανέλαβε πως «ότι παίρναμε, θα πάρουμε».

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε ότι ο φόρος για τα ακίνητασυζητήθηκε σε γενικές γραμμές και υποστήριξε ότι «δεν είναι κάτι που βιάζει». Απέρριψε δε τα «σενάρια», λέγοντας «Δεν ισχύουν τα σενάρια τα οποία συζητώνται. Ισχύει πως ό,τι παίρναμε θα πάρουμε».

«Ενημέρωσα γενικά για την οικονομία, το συμβούλιο κορυφής αύριο, το Eurogroup και το ECOFIN. Μιλήσαμε γενικά και για το φορολογικό που θα κατατεθεί την Άνοιξη» υποστήριξε επιπλέον ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το ζήτημα των αγροτών συζητήθηκε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. «Οι αποφάσεις που πήραμε για τα αγροτικά θέματα δίνουν μία ρεαλιστική λύση στα πραγματικά προβλήματα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Δίνει προοπτική στους υπάρχοντες αγρότες και κυρίως στα νέα παιδιά που πρέπει να πάνε στην περιφέρεια από τις πόλεις» πρόσθεσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι η επόμενη σύσκεψη των αρχηγών της κυβέρνησης θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στην πραγματική οικονομία και την ανεργία. «Συζητήσαμε για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η χώρα μας να έχει ένα αξιόλογο πακέτο στα χέρια της γιατί με αυτό θα τροφοδοτήσουμε την πραγματική οικονομία» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Μιλήσαμε και για τον φόρο ακίνητης περιουσίας και το συμπέρασμα είναι ότι δεν πρέπει να δίνει κανείς βάση στα πολλά και διάφορα σενάρια γιατί πρέπει να φτιάξουμε ένα σύστημα ώστε να είμαστε δίκαιοι» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σκοπός της κυβέρνησης, τόνισε ο Ε.Βενιζέλος, είναι «να πληρώνουν πολλοί όσο γίνεται λιγότερα» και τόνισε ότι με το ειδικό τέλος ακινήτων επιτεύχθηκαν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και τώρα ήρθε η ώρα για την ανακούφιση με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα αντικαταστήσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας και το ειδικό τέλος ακινήτων.

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι «αντιμετωπίσαμε τα αιτήματα και τις ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν για τους αγρότες και αναδείξαμε εκείνη την πολιτική που δίνει απάντηση σε παρά πολλά ζητήματα των αγροτών». Επιπλέον τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ προωθεί συγκεκριμένη διεκδίκηση για να προωθηθούν άμεσα έκτακτα μέτρα για τους ανέργους.

Αναφορικά με τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι δεν συζητήθηκα αναλυτικά αλλά διαβεβαίωσε ότι «η τελική ρύθμιση θα είναι εκείνη η οποία εν τέλει θα ελαφρύνει τους Έλληνες πολίτες αναφορικά με τα ακίνητα τους».

Αισιόδοξος ότι θα λυθούν τα προβλήματα των αγροτών και δεν θα υπάρχουν πλέον μπλόκα εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους κυβερνητικούς εταίρους.

Στο Μαξίμου αποφασίστηκε μίνι πακέτο μέτρων για τους αγρότες το οποίο περιλαμβάνει: μείωση του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ, επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για την επιστροφή του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο, που θα δοθεί σε δύο δόσεις. Το ποσό των 160 εκατ. ευρώ θα δοθεί σε δύο ισόποσες δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο, επιστροφή ΦΠΑ ύψους 300 εκατ. ευρώ σε 240.000 αληθινούς αγρότες, διευθέτηση του συνταξιοδοτικού για τους αγρότες που γεννήθηκαν το 1948, διευθέτηση των υποθηκών από την παλαιά τράπεζα της Αγροτικής.

Στις συναντήσεις που είχαν πρόσφατα με τους εκπροσώπους των αγροτών οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είχαν δευσμευτεί ότι θα θέσουν τα αιτήματα τους στο τραπέζι της επόμενης σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων. Ο κ. Κουβέλης, μάλιστα, είχε σημειώσει ότι το ζήτημα είναι ακόμη πιο σύνθετο από εκείνο των ναυτεργατών και ζητά υποχωρήσεις στο μέτρο του εφικτού και εξαντλητικό διάλογο.

Ακολούθως, παρατίθενται οι προτάσεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες, όπως ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

1. Εντός Φεβρουαρίου συνδεδεμένη ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς – και σε όσους επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι

Εντός του Φεβρουαρίου θα καταβληθεί σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η συνδεδεμένη ενίσχυση θα δοθεί και στους αγρότες των οποίων η σοδειά δεν ικανοποιεί το όριο της ελάχιστης στρεμματικής παραγωγής γιατί επλήγη από το πράσινο σκουλήκι. Διευκρινίζεται, όμως, ότι δεν θα καταβληθεί συνδεδεμένη ενίσχυση στους λίγους γεωργούς που δήλωσαν ‘μηδενική’ παραγωγή, για προφανείς λόγους.

2. Επιδότηση του κόστους ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους

Με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά ο Κανονισμός ‘de minimis’ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 30 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ζωοτροφών. Το πρόγραμμα αφορά αιγοπροβατοτρόφους, βοοτρόφους, πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους. Ήδη έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις στους αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους των πεδινών περιοχών.

3. Πληρωμή Ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013 η έγκριση των δανείων στις κονσερβοποιίες από την Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ. Η καταβολή των χρημάτων, όπως ζητήθηκε από τους ροδακινοπαραγωγούς, θα γίνει κατευθείαν στους λογαριασμούς τους. Προκειμένου να υλοποιηθεί, οι εταιρείες κονσερβοποιίας θα ενημερώσουν την Τράπεζα για το αρχικό ποσό που έπρεπε να καταβληθεί στους αγρότες και την προκαταβολή που ήδη τους δόθηκε, έτσι ώστε να εξοφληθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί.

4. Επιστροφή του ΦΠΑ για τους αγρότες

Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής μειώθηκε το ποσοστό της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες από 11% στο 6% (από περίπου 400 εκατ. σε περίπου 250 εκατ. ευρώ). Η μείωση αυτή κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έγινε οριζόντια στους 292.000 δικαιούχους.

Ωστόσο, μετά από ελέγχους και τη λήψη μέτρων εξυγίανσης στην επιστροφή ΦΠΑ μέσω της διασταύρωσης των στοιχείων του ΟΣΔΕ, αποδείχθηκε ότι 37.000 αγρότες από το σύνολο των 292.000 δικαιούχων του ειδικού καθεστώτος λάμβαναν αδικαιολόγητα πολλαπλάσια του δηλωθέντος εισοδήματός τους επιστροφή του ΦΠΑ. Με δεδομένο αυτό αναμένεται ότι από την επιστροφή ΦΠΑ με συντελεστή 6% θα προκύψει αδιάθετο ποσό, το οποίο στη συνέχεια θα υπάρχει η δυνατότητα αναδιανομής του στους αγρότες δικαιούχους.

Από την 01.01.2014, στο πλαίσιο της καθιέρωσης των απλοποιημένων βιβλίων εσόδων-εξόδων και για τους αγρότες, ο ΦΠΑ των εισροών θα συμψηφίζεται άμεσα, οπότε και οι αγρότες θα λαμβάνουν ακριβώς το ΦΠΑ που τους αναλογεί.

5. Συνταξιοδότηση αγροτών

Παρατείνεται το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών κατά δύο έτη, προκειμένου να μη μείνουν χωρίς σύνταξη όσοι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έβγαιναν σε σύνταξη γήρατος στα 65 ενώ το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67.

Με ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας που προωθείται στη βουλή δίνεται η δυνατότητα σε όσους κατά το χρόνο της συνταξιοδότησής τους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ έως 4.000 ευρώ να μπορούν να συνταξιοδοτούνται και το οφειλόμενο ποσό να παρακρατείται σταδιακά από τη σύνταξη που θα λαμβάνουν.

Υπενθυμίζεται ότι και για τους αγρότες ισχύει η διάταξη που δίδει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 62ο έτος της ηλικίας εφόσον έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης.

6. Υπερυποθηκευμένη γη από δάνεια αγροτών στην ΑΤΕ

Το πρόβλημα επιλύεται ως εξής:

α) Για όσα δάνεια έχουν εξοφληθεί, θα γίνει εξάλειψη της υποθήκης με μηδενικό κόστος για τους αγρότες.

β) Απομειώνεται η υποθήκη, στο 120% της σημερινής αξίας του δανείου:
για μεν το 80% των δανείων που μεταφέρθηκαν στην Πειραιώς-ΑΤΕ (εξυπηρετούμενα δάνεια), η προσαρμογή θα γίνει από την Τράπεζα.
για δε το 20% των δανείων που έμειναν για εκκαθάριση στην παλαιά ΑΤΕ (μη εξυπηρετούμενα δάνεια), από τον εκκαθαριστή της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.

γ) Τέλος, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, με νομοθετική ρύθμιση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ καθορίζεται ο τρόπος αποπληρωμής τους, ώστε να μην κινδυνεύσουν με απώλεια των αγροτεμαχίων τους οι αγρότες.

7. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των Πετρελαίου

Εντός του Φεβρουαρίου θα καταβληθεί η επιστροφή της πρώτης δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου ύψους 80 εκατ. ευρώ. Η επόμενη δόση θα δοθεί το Φθινόπωρο και θα είναι ισόποση της πρώτης, στο βαθμό που θα το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Μεσοπρόθεσμα μελετώνται εναλλακτικές λύσεις για την καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου.

8. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος

Καθιερώνεται φέτος, από την 1 Ιουλίου, ειδικό αγροτικό νυχτερινό τιμολόγιο με στόχο τη μείωση του κόστους του ρεύματος για την άρδευση των αγρών στη διάρκεια των θερινών μηνών, αλλά και την εξοικονόμηση και καλύτερη αξιοποίησή του νερού.

9. Κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ και μέτρα αποτροπής

Ήδη το αρμόδιο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει επιληφθεί του θέματος.

10. Ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών και διευκόλυνση των σχεδίων βελτίωσης και μεταποίησης των γεωργών και μεταποιητών

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες σύστασης του Ταμείου Δανειοδότησης με την επωνυμία «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας-(ΤΑΕ)» με κεφάλαια ύψους 300 και πλέον εκ. ευρώ που θα χορηγεί χαμηλότοκα βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα δάνεια από τις τράπεζες στους δικαιούχους των Σχεδίων Βελτίωσης, μεταποίησης καθώς και σε ιδιώτες επενδυτές : Ενισχύεται έτσι την επιχειρηματικότητα, τη ρευστότητα και την οικονομική ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο.

Βελτιώθηκε δραστικά η διαδικασία αξιολόγησης των 7.735 Σχεδίων Βελτίωσης και των 414 Σχεδίων Μεταποιητικών μονάδων αγροτικών προϊόντων που καθυστερούσε για πάνω από δύο χρόνια και έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες πληρωμής των ήδη ενταγμένων έργων. Έχουν ήδη αξιολογηθεί 7.735 Σχέδια Βελτίωσης και λάβει οριστική έγκριση πάνω από 2.000.

Για τα επενδυτικά σχέδια μεταποίησης στην Α’ πρόσκληση αξιολογήθηκαν 194, οριστική έγκριση έχουν λάβει τα 70 με δημόσια δαπάνη 55 εκ και πραγματοποιήθηκαν πληρωμές ύψους 8,5 εκ. ευρώ.

Ενώ στην Β’ πρόσκληση αξιολογήθηκαν 414, έχουν εγκριθεί 248 με προϋπολογισμό περίπου 120 εκ. ευρώ.

Η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός των προσεχών τριών μηνών μετά από ουσιαστικές παρεμβάσεις που κάναμε με απλοποίηση των διαδικασιών αξιολόγησης και έγκρισης.

11. Απλοποίηση διαδικασιών νομιμοποίησης σταβλικών εγκαταστάσεων

Με τροπολογία που προωθείται από το αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΕΚΑ) στη Βουλή λύνεται το πρόβλημα αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων με μικρότερο κόστος για τους κτηνοτρόφους.

Παράλληλα, με ρύθμιση του ΥΠΑΑΤ που βρίσκεται ήδη στη διαβούλευση προωθείται η απλοποίηση και η επιτάχυνση της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων.
http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου