Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ανατροπή ή ξενιτιά...

Του Δημήτρη Χρήστου Η ανεργία και ειδικότερα αυτή των νέων που αγγίζει το 62% είναι μάστιγα και η αντιμετώπισή της αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον κυβερνητικό συνεταιρισμό, μας είπαν τη Δευτέρα το βράδυ.Μάλιστα! Και πώς αντιμετωπίζεται αυτή η μάστιγα, όταν συνεχίζονται και επιταχύνονται οι πολιτικές που την τροφοδοτούν; Τι αποφάσισε η σύσκεψη κορυφής των τριών αρχηγών επ' αυτού; Θα αναζητήσουν μάγο ή έστω φακίρη να την αντιμετωπίσει ή τουλάχιστον να την μεταμφιέσει; Τι είπε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος πριν αναλάβει την εξουσία μιλούσε με πάθος για τη λάθος συνταγή που σκοτώνει την οικονομία και την κοινωνία;
ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι κύριοι που απολαμβάνουν την “γκραν γκινιόλ” εξουσία τους θεωρούν ότι οι πολίτες και ειδικά οι νέοι έχουν μαύρα μεσάνυχτα για το τι γίνεται και ποιος φταίει γι' αυτό. Με τη συγκεκριμένη πολιτική που διατάσσονται να εφαρμόσουν δεν υπάρχει περίπτωση η ανεργία ή οποιαδήποτε κατηγορία της ανεργίας να ανακάμψει. Άλλωστε το συγκεκριμένο πείραμα που εφαρμόζεται δεν περιλαμβάνει πολιτικές και πρόνοιες για την ανεργία. Όπως είπε μάλιστα πρόσφατα και ο Όλι Ρεν, η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη δεν συναρτάται με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας! Είναι μια ανάκαμψη συσσώρευσης νέων κερδών στις επιχειρήσεις, με ακόμα λιγότερους εργαζόμενους.
ΤΟ ΜΟΝΟ που μπορούν να κάνουν οι σημερινοί κυβερνώντες, είναι να χορηγήσουν από ευρωπαϊκά κονδύλια μερικά επιδόματα στους νέους για να ξεγελάσουν τον πόνο τους. Κανένα από τα τρία κόμματα που νομίζουν ή προσποιούνται ότι κυβερνούν δεν έχει αναπτυξιακό σχέδιο για τον τόπο. Όταν, για παράδειγμα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης δηλώνει ότι “δίνουμε μάχη για να αυξήσουμε το όριο των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές”, τι εννοεί; Με ποιον δίνει τη μάχη η ανεξάρτητη ελληνική κυβέρνηση. Ούτε τον αριθμό των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των χρεωκοπημένων νοικοκυριών και των επαγγελματιών δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει;

Η ΑΝΕΡΓΙΑ των νέων, που κατά δεκάδες χιλιάδες μεταναστεύουν όπου γης για να βρουν δουλειά, δεν είναι ξεχωριστό πρόβλημα. Αφορά την οικονομική ανάπτυξη και μάλιστα εκείνη που θα σχεδιαστεί από ελληνική κυβέρνηση και τους παράγοντες της οικονομίας. Όταν έχεις 1.400.000 ανέργους, για να μειώσεις την ανεργία κάτω από το φράγμα του 10% πρέπει να έχεις σχέδιο να δημιουργείς 100.000 θέσεις εργασίας τον χρόνο για δέκα χρόνια. Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει η ανάπτυξη να τρέχει με ρυθμούς Κίνας. Έχουν αντιληφθεί πως η ύφεση για το 2013 καλπάζει στο 6%; Το οικόπεδο Ελλάς κατακτούν οι δανειστές και δεν τους αφορούν αυτοί που κατοικούν εδώ και είναι πολλοί και ενοχλητικοί.

ΜΙΛΟΥΝ για τον θαυματουργό ιδιωτικό τομέα που θα καλύψει με τον δυναμισμό του τα κενά και εννοούν τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι μάλιστα δεν βιάζονται να επενδύσουν πλην σε κάποιους μονοπωλιακού χαρακτήρα τομείς όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, οι δημόσιες εταιρείες ύδρευσης, ο ΟΠΑΠ κ.λπ. Τον ΟΤΕ τον αγόρασε η κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Γερμανίας. Για τη ΔΕΠΑ την καλύτερη προσφορά έχει κάνει κρατική εταιρεία της Ρωσίας. Τη νέα, συγχωνευμένη με την Eurobank, Εθνική Τράπεζα θα τη βουτήξει η κρατικών γερμανικών συμφερόντων Deutsche Bank. Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για μεταφορά εθνικών περιουσιακών στοιχείων στα περιουσιακά στοιχεία άλλου κράτους. Και επιπλέον, αντί να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, λόγω της τεχνολογίας και της ανάγκης για περισσότερα κέρδη σε μια υφεσιακή κατάσταση όπως αυτή της χώρας μας, θα μειωθούν σημαντικά και οι θέσεις εργασίας.

ΜΕ ΛΙΓΑ λόγια, για να μην κουράζουμε τους νέους, όσους τουλάχιστον έχουν αποφασίσει να μείνουν εδώ και να αγωνιστούν για ένα καλύτερο μέλλον, άλλος δρόμος, πλην της ξενιτιάς, δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου