Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

H μεγάλη εικόνα την οποία αποκρύπτει η Κυβέρνηση της Ελλάδος λέει το εξής:

Ότι οι άνεργοι έφτασαν το ένα εκατομμύριο τετρακόσιες σαράντα πέντε χιλιάδες και ότι είναι ένα εκατομμύριο παραπάνω οι άνεργοι μαζί με το μη ενεργό πληθυσμό από τους εργαζόμενους. Αυτό έχει κάνει η Κυβέρνηση αυτή, η οποία είναι συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης Παπαδήμου και η οποία είναι συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης Παπανδρέου. Αυτά έχετε κάνει με τις μνημονιακές σας πολιτικές. Αυτό είναι όλη η ουσία του ζητήματος, όσο και αν προσπαθείτε να μεταφέρετε την κουβέντα αλλού. Δεύτερο ζήτημα. Μας δόθηκε μια απάντηση σε ερώτηση που είχαμε καταθέσει, με ποιο δικαίωμα στο Γύθειο παρακρατήθηκαν επιδοτήσεις από την εκλεκτή Τράπεζα Πειραιώς στην οποία ξεπουλήθηκε η Αγροτική. Και μας λέει ο κύριος Υπουργός Γεωργίας το αυτονόητο. Απαγορεύεται να παρακρατούνται επιδοτήσεις. Οφείλει, λοιπόν, η Κυβέρνηση να αποκαταστήσει άμεσα αυτό το ζήτημα και να μας πει, εάν κυβερνάει η Κυβέρνηση ή κυβερνάνε οι τραπεζίτες. Τρίτο ζήτημα. Ο κ. Στουρνάρας μας είπε χθες ότι θα απορρίψει όλες τις τροπολογίες, διότι έχουν δημοσιονομικό κόστος. Εμείς θα επιμείνουμε, γιατί είναι σοβαρές. Υπάρχει όμως και μια που δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος, απλώς αποκαθιστά τη δικαιοσύνη και τη κοινή λογική. Η τροπολογία που έχουμε καταθέσει, για να σταματήσει αυτή η αθλιότητα που επιβλήθηκε από τον κ. Βενιζέλο, να παρακρατούνται από την επιστροφή του Φ.Π.Α. στους αγρότες και οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι οφειλές, οι οποίες έχουν με δικαστική διοικητική απόφαση ή προσωρινά ανασταλεί ή έχει αποφασιστεί να καταβάλλονται τμηματικά. Αυτό δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος.

Ερωτούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση, αυτή θα την κάνει δεκτή;

Τέταρτον, υπάρχει και μία άλλη τροπολογία, η οποία έρχεται απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής, η τροπολογία για το πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι αστειότητες, επιτρέψτε μου να πω, αυτά που είπε ο κύριος Υπουργός, ότι δεν βάζει ο κόσμος πετρέλαιο θέρμανσης διότι το έχει αποθηκεύσει από πέρσι. Ο κόσμος είναι έτοιμος να πεθάνει από το κρύο, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και ευτυχώς που ο καιρός στη νότια Ελλάδα είναι σύμμαχος του φτωχού κόσμου μέχρι αυτήν τη στιγμή εκτός από λίγες ημέρες και ο κ. Στουρνάρας μας λέει ιστορίες. Και μας λέει ότι δεν έχουμε προτάσεις. Να τις ξαναπούμε.

Πρώτον, να επανέλθει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011. Είναι πρόταση ή δεν είναι αυτή;

Δεύτερον, να ληφθούν όλα τα μέτρα γιατί υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέτρα για να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση.

Τρίτο ζήτημα. Να διευρυνθούν τα κριτήρια, ώστε να παίρνουν όλοι το επίδομα θέρμανσης, όλοι οι άνεργοι και τα τρία εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες Έλληνες που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, γιατί αυτό λέει η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Αυτά δεν είναι προτάσεις;

Τέταρτη πρόταση. Να μην γίνει καμία αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πέμπτη πρόταση. Να δίνετε, γιατί η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό, εκατό κιλοβατώρες το τετράμηνο σε κάθε σπίτι δωρεάν ρεύμα για τους άνεργους κι όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας και εκατό κιλοβατώρες για κάθε μέλος τους νοικοκυριού.

Είναι αυτές προτάσεις; Κάντε τις δεκτές. Γιατί δεν τις κάνετε δεκτές αυτές τις προτάσεις;

Πάμε τώρα και στο νομοσχέδιο. Τι είναι το νομοσχέδιο; Αντισυνταγματικό, λέει η Νομική Υπηρεσία της Βουλής, σε ορισμένα άρθρα του, συγκεκριμένα στο 1 και στο 7. Θα τα αποσύρετε; Αν δεν τα αποσύρετε, να μας πείτε γιατί δεν θα τα αποσύρετε. Δεν σέβεστε τη Νομική Υπηρεσία της Βουλής; Θέλετε να παραβιάζετε το Σύνταγμα και κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο;

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου. Τι είναι το νομοσχέδιο; Φορομπηχτικό. Πώς προκύπτει αυτό;

Θα ξεκινήσω με τα φωτοβολταϊκά των αγροτών. Επιβάλει η κυβέρνηση έκτακτη ειδική εισφοράς στους επαγγελματίες αγρότες στα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό είναι καταστροφικό, διότι οι άνθρωποι μπαίνουν μέσα. Γιατί το κάνετε αυτό; Να φορολογηθούν εκ των καθαρών κερδών. Αυτό λέει η κοινή λογική και η δικαιοσύνη.

Δεύτερον, είναι άδικο και παράλογο η μη έκπτωση φόρου από τα ακαθάριστα. Είναι οξύμωρο η επιβολή φόρου στο φόρο.

Τι άλλο κάνετε; Καταστρέφετε, κύριοι της Κυβέρνησης, τους αγρότες. Τους δίνετε μία κλοτσιά να πάνε ακόμα παρακάτω. Γιατί; Τι κάνει το νομοσχέδιο; Αυξάνει τη φορολογία των αγροτών. Θα φορολογεί όλους τους αγρότες με 13%. Σας έχουν κατατεθεί προτάσεις ότι αυτός είναι πάρα πολύ υψηλός φόρος.

Συγχρόνως έχετε επιβαρύνει τους αγρότες, τους έχετε πάρει 1 δισεκατομμύριο. Πώς λοιπόν λέτε ότι από εκεί και πέρα θα υπάρξει ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής όταν τους φορολογείτε ως μισθωτούς που είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν ακριβό αγροτικό εξοπλισμό και αυτός δεν θα εκπέσει από το εισόδημα τους , όταν είστε έτοιμοι να φορολογήσετε και τα αγροτεμάχια; Ο λόγος που αποφασίζετε την φορολόγηση των αγροτεμαχίων είναι προφανής είναι για να πιέσετε όσους κατέχουν μια κληρονομία από τον πατέρα τους να την εκποιήσει σε εξευτελιστική τιμή σε εταιρείες που θα ασχοληθούν με την βιομηχανική γεωργία. Αυτό είναι πρωτοφανές, να φορολογείται ο συντελεστής παραγωγής. Σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν γίνεται αυτό, όπως και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν βλέπουμε να μην υπάρχει απαλλαγή από το φόρο στους συνεταιρισμούς των αγροτών.

Τους έχετε διαλύσει με την κομματοκρατία, κάνετε κι αυτό για να τους διαλύσετε εντελώς.

Όσον αφορά στους μισθωτούς Οι φορολογικοί συντελεστές από οκτώ γίνονται τρεις; α) 22% για εισόδημα ως 25.000 €, β) 32% ως 42.000 και γ) 42% για εισόδημα άνω των 42.000 €, έτσι χάνεται, σχεδόν τελείως, η προοδευτικότητα της φορολόγησης και βαδίζουμε ολοταχώς προς το νεοφιλελεύθερο «όνειρο»: ένας μόνο συντελεστής για όλους, πλούσιους και φτωχούς. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνει ο φόρος στα μεσαία εισοδήματα και να μειώνεται αναλογικά στα μεγάλα. Πχ. οικογενειακό εισόδημα 30.000 € μισθωτού με δύο παιδιά, ο φόρος από 4.920 ανεβαίνει σε 5.900 € (μείον 320 επίδομα τέκνων αύξηση 660 € ή 13,4%), ενώ για εισόδημα 100.000 € ο φόρος από 32.020 ανεβαίνει σε 35.300 (αύξηση 3.280 € ή 10,24%), λόγω μείωσης του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45% σε 42%%. Καλείστε να ψηφήσετε υπέρ μια τέτοιας αδικίας όταν για παράδειγμα στη Σοσιαλιστική Γαλλία ο φόρος στα υψηλά εισοδήματα προσπαθούν να ανέρθει σε 75%. Τέλος η μεγάλη αύξηση στην φορολογία μισθωτών-συνταξιούχων είναι το άγριο «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές. Όλες σχεδόν καταργούνται (τόκοι στεγαστικών δανείων, δαπάνες φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, κά), ενώ περικόπτονται δραστικά, επιδόματα τέκνων, δαπάνες ιατροφαρμακευτικής-νοσοκομειακής περίθαλψης, κά.

Ιδιαίτερα πλήττονται με τις νέες ρυθμίσεις οι οικογένειες μισθωτών με παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας μισθωτός χωρίς παιδιά και εισόδημα ως 30.000 € (μικτά) θα πληρώσει το 2013 επιπλέον φόρο 580 €, παντρεμένος/η με 1 παιδί για ίδιο εισόδημα θα πληρώσει 780 €, με 2 παιδιά 660, με 3 παιδιά 884 και με 4 παιδιά 1.292 €, ενώ με εισόδημα 40.000 € (μικτά πάντα), μισθωτός/η χωρίς παιδιά θα πληρώσει επιπλέον 1.280 €, με 1 παιδί 1.480, με 2 παιδιά 1.680, με 3 παιδιά 2.064 και με 4 παιδιά 3.132 €.! Πρόκειται δηλαδή για συγκαλυμμένη, αλλά καθαρή «γενοκτονία».

Όσον αφορά στους μικρομεσαίους επαγγελματίας Το φορολογικό νομοσχέδιο υπηρετεί το σκληρό νεοφιλελεύθερο δόγμα να κλείσουν όλες οι μικρές επιχειρήσεις υπέρ των πολυεθνικών. Γι αυτό προχωράει σε μείωση των φορολογικών συντελεστών στις μεγάλες επιχειρήσεις και επιτίθεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στα μικρά και μεσαία εισοδήματα για τον λόγω αυτό άλλωστε:

· Καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ

· Αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος

· Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν 650 από 500 που πλήρωσαν φέτος

· Δραματική φορολογική επιβάρυνση κατά 50%, 80% έως και 420% στις μικρές επιχειρήσεις

· Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 16,5% για τις μεγάλες επιχειρήσεις (Α.Ε. και ΕΠΕ)

και μετά μας λέτε ότι φέρνετε ένα νομοσχέδιο για να σώσετε τη χώρα και να καταστρέψετε όλα τα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Θανάσης Πετράκος

Βουλευτής Μεσσηνίας

Του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ 
Δελτίο τύπου με την δευτερολογία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θανάση Πετράκου στην ολομέλεια για το Σχέδιο Νόμου για το Φορολογικό Νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου