Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗ

ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΛΜΟ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑΣ! EΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ 92 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑΣ!
Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας από επιτροπές αγώνα ενάντια στη λειτουργία των μεταλλείων Χρυσού της Χαλκιδικής. Η πορεία ξεκίνησε από ταΠροπύλαια και κατευθύνθηκε δια μέσου της οδού Σταδίου προς την πλατεία Συντάγματος.
Το εντυπωσιακό πλήθος των διαμαρτυρομένων επέλεξε έναν πρωτότυπο τρόπο για να εκφράσει τηναντίθεσή του στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική κρατώντας έναν επιτάφιο, που αποτελείται «από λίγα μόνο δέντρα, από τα χιλιάδες που κόβονται στις Σκουριές», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά διαδηλωτές.

Επίσης, ορισμένοι από τους διαδηλωτές φορούσαν στολές για την προστασία από τοξικά απόβλητα τις οποίες χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία.

Η πορεία ολοκληρώθηκε στο Σύνταγμα, όπου παρέμειναν αρκετοί διαδηλωτές. Αντιπροσωπεία μετέβη στην καναδική πρεσβεία και επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας (η πρεσβεία είναι ιδιαίτερα «δραστήρια» στην προώθηση των συμφερόντων της καναδικής εταιρείας που θέλει να εγκαταστήσει το τερατώδες μεταλλείο χρυσού στη Χαλκιδική). Υπάρχει, ας θυμίσουμε, και κάλεσμα σε πορεία για τα μεταλλεία επίσης, την Τρίτη 15/1/13.

Τέλος, σαν υπενθύμιση, οι διαδηλωτές άφησαν τα δεντράκια στον φράχτη μπροστά στο μνημείο τουΆγνωστο Στρατιώτη και τη Βουλή.

ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑΣ

Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα η μαζική πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις και τους αυτο-οργανωμένους χώρους, αφού πρώτα βρέθηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Η πορεία ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου από τα Προπύλαια με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών και διαμέσου τηςΟμόνοιας και της οδού Πατησίων έφθασε στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων.

Η διαδήλωση αλληλεγγύης στη Βίλα Αμαλίας, την Σκαραμαγκά και συνολικά τις καταλήψεις ξεπέρασε τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Ένα ποτάμι αλληλεγγύης πλημμύρισε τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας. Ένας όγκος διαδηλωτών, που εκτιμάται σε πολλές χιλιάδες , πορεύτηκε με παλμό και συνθήματα από τα Προπύλαια μέχρι ταδικαστήρια, όπου παρέμεινε για αρκετή ώρα (ενώ αποφυλακίζονταν οι πρώτοι συλληφθέντες) προτού αποχωρήσει με πορεία προς την Αλεξάνδρας.

Οι αστυνομικές προκλήσεις δεν έλειψαν. Τα ΜΑΤ ακολουθούσαν με «κορδόνια» δεξιά και αριστερά την πορεία στη μεγαλύτερή της διάρκεια, ενώ σε 2-3 περιστατικά επιχείρησαν να προκαλέσουν τους διαδηλωτές (σε μία περίπτωση με «φυσουνιές»). Η οργανωμένη περιφρούρηση, η ωριμότητα και ηψυχραιμία που έδειξαν τα μπλοκ, αλλά και το επιβλητικό μέγεθος της διαδήλωσης ακύρωσαν τον όποιοπιθανό σχεδιασμό χτυπήματος της κινητοποίησης.

Οι χιλιάδες αλληλέγγυοι αψήφισαν την τρομοκρατία και την υστερική ακροδεξιά προπαγάνδα που στοχοποιεί την αλληλεγγύη στις καταλήψεις και την αντίσταση στην καταστολή. Ήταν μια επίδειξη δύναμης του κινήματος, ένα σαφές μήνυμα στον Δένδια και το Σαμαρά ότι έχουν αντίπαλο και δεν θα μπορέσουν με την καταστολή και την τρομοκρατία να επιβάλουν στην κοινωνία «σιγή νεκροταφείου».

ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πορεία πραγματοποιήθηκε και στην Καμαρά Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες της βίλας Αμαλίας. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην οδό Εγνατία, στο ύψος της Καμάρας και στη συνέχεια φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών, πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Υλικές ζημιές σε δύο υποκαταστήματα τραπεζών προκάλεσαν άγνωστοι στην Τριανδρία Θεσσαλονίκηςσκορπίζοντας φέιγ βολάν, στα οποία εξέφραζαν την συμπαράστασή τους στους συλληφθέντες της βίλας Αμαλίας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, άγνωστοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους εκτόξευσαν αντικείμενα και προκάλεσαν ζημιές στις προσόψεις των υποκαταστημάτων της Eurobank και της Alpha Bank στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το πρωί του Σαββάτου, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης, κατήγγειλε το γεγονός της απαγόρευσης εισόδου σε δημοσιογράφους στην Ευελπίδων, όπου βρίσκονται οι συλληφθέντες. Ούτε στους συγγενείς και στους αλληλέγγυους των συλληφθέντων επετράπηκε η είσοδος στο δικαστήριο. Επιπλέον, είχε εκδοθεί ανακοίνωση των 92 συλληφθέντεων μέσα από τη ΓΑΔΑ. Σε αυτή υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, ότι η απολογία αναβλήθηκε για το Σάββατο, ώστε «να αναπληρωθεί η έλλειψη στοιχείων, με την πάση θυσία παραπομπή μας με βαριές κατηγορίες, έτσι ώστε να επουλωθεί το τρωθέν, από την ανακατάληψη της Villa Amalias, ηθικό της ΕΛ.ΑΣ.»

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο εισαγγελέας μετέβη στη ΓΑΔΑ για τις καταθέσεις των συλληφθέντων και απέδωσε τις κατηγορίες της «διατάραξης κοινής ειρήνης με καλυμμένα χαρακτηριστικά», και της εξύβρισης. Επίσης τους αποδίδεται η κατηγορία της απείθειας, επειδή 89 από αυτούς δεν έδωσανδαχτυλικά αποτυπώματα, ενώ άλλοι τρεις δέχτηκαν να δώσουν αποτυπώματα, όμως οι δύο εξ αυτώνδεν δέχτηκαν να φωτογραφηθούν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ 92 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΛΑΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι 92 συλληφθέντες της επανακατάληψης της Βίλας Αμαλίας το βράδυ του Σαββάτου. Αρχικά είχαν αφεθεί ελεύθεροι οι δέκα από τους 92 κατηγορουμένους στην υπόθεση επανακατάληψης. Σημειώνεται ότι σωματείο κατηγορεί αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ για βίαη προσαγωγή μέλους του Δ.Σ. του. Οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 3,5 χιλιάδες, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι, αφού ολοκλήρωσαν τις απολογίες τους, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή καιεισαγγελέα. Τους απαγορεύθηκε η έξοδος από την χώρα ενώ υποχρεούνται κάθε πρώτο δεκαπενθήμερο να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Σημειώνεται ότι δεν επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΙΑ ΒΙΑΙΗ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ

"ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΩΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (ΣΩΒΑ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΑΙΗ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ"

Στις 12 το μεσημερι του Σαββάτου 12 Ιανουαρίου 2013, κι ενώ ο συναδελφος Κ. Α., μέλος του ΔΣ του ΣΩΒΑ, περπατούσε στην οδό Ακαδημίας μεταξύ Χ. Τρικούπη και Ζ. Πηγής, κυκλώθηκε από ομάδα αστυνομικών ΔΕΛΤΑ, που απρόκλητα τον έριξαν κατω κι άρχισαν να τον κακοποιούν.

Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από συναδέλφους του ΣΥΒΧΑ που ειδοποίησαν το σωματείο μας. Στο τηλέφωνό του απάντησαν αστυνομικοί λέγοντας ότι τον "περιποιούνται". Στη συνέχεια, τον συνάδελφο Κ.Α. παρέλαβε περιπολικό και σύμφωνα με πληροφορίες έχει μεταφερθεί στο Μεταγωγών.

Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας και τη βίαιη προσαγωγή του συναδέλφου μας. Καλούμε όλα τα αδελφά ταξικά σωματεία να συμπαρασταθούν. Απαιτούμε να σταματήσει καθε βιαιοπραγία της αστυνομίας σε βαρος του Κ.Α. και να αφεθεί αμέσως ελεύθερος.

Ο πρόεδρος, το ΔΣ και μέλη του ΣΩΒΑ

12 Ιανουαρίου 2013

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10634:poreia-enantia-sta-metalleia-xrisou&catid=78:ygeia&Itemid=178

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου