Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Δάνειο 1 εκατ. ευρώ σε συγγενείς του Βενιζέλου από το ΤΤ, με διαδικασίες-εξπρές

Το θέμα φέρνει στην επιφάνεια σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών- το δάνειο δόθηκε επί υπουργείας Ευ. Βενιζέλου στο υπ. Οικονομικών Οπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα:
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενέκρινε ομολογιακό δάνειο ενός εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, σε εταιρεία ειδών υγιεινής (Υιοί Δ. Μπακατσέλου Α.Ε.) εξ αγχιστείας συγγενών τού τότε υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου, την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες είχαν σταματήσει τις χορηγήσεις δανείων. Στο ρεπορτάζ προστίθεται πως στις 23 Δεκεμβρίου 2011 η διοίκηση του ΤΤ ενέκρινε δάνειο 1 εκατ. ευρώ προς την επιχείρηση αυτή, (που αντιμετώπιζε και πριν την κρίση προβλήματα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων της προς άλλες τράπεζες και προμηθευτές). Το δάνειο μάλιστα εκταμιεύθηκε αυθημερόν με έκδοση τραπεζικών επιταγών και μεταφορά των ποσών στους δικαιούχους. Το δάνειο έχει περίοδο χάριτος 6 μηνών και επιτόκιο αγοράς 7,6%. «Η περίπτωση της εταιρείας αυτής φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερη και το Τ.Τ. αποφάσισε να παρακάμψει την τραπεζική ακαμψία αλλά και τον κώδικα χορήγησης δανείων που διέπει τη λειτουργία του», προστίθεται στο ρεπορτάζ.  «Η ειδική μεταχείριση της εν λόγω εταιρείας προκαλεί ερωτηματα και ως προς την αξιολογική κρίση της διοίκησης του ΤΤ, αφού την περίοδο εκείνη υπουργός Οικονομικών ήταν ο Ευ. Βενιζέλος, που έχει συγγενική σχέση εξ αγχιστείας με την οικογένεια Μπακατσέλου».
Η διοίκηση του ΤΤ δεν απάντησε στον συντάκτη του δημοσιεύματος όταν της έθεσε ερωτήματα για τα κριτήρια χορήγησης του δανείου, σε πόσες παρόμοιες αιτήσεις είχε λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο, επικαλούμενη την κινητοποίηση των εργαζομένων. Η επιχείρηση των υιών Μπακατσέλου, αναφέρει το ρεπορτάζ σε άλλο σημείο, «παρά την άμεση ανταπόκριση του ΤΤ, δεν κατάφερε να ορθοποδήσει» και υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο γνωστό άρθρο 99 το καλοκαίρι του 2012 και δεύτερη αίτηση το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου, ΄που περιλάμβανε αίτηση διατήρησης των μέτρων προστασίας από τους πιστωτές της, αίτημα το οποίο απέρριψε το δικαστήριο, καθώς έκρινε ότι δεν υφίστανται βάσιμες προσδοκίες επιτυχίας της προτεινόμενης εξυγίανσης.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ υπάρχει στην εντυπη έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών
http://www.left.gr/article.php?id=21019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου