Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Όχι στις κατασχέσεις των σπιτιών από τις τράπεζες - Όχι στις εξώσεις

Ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση για το θέμα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών κατοικιών καθώς και για το θέμα των εξώσεων διοργάνωσε το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων – Νεάπολης – Μουσείου.  Στην καταγραφή κενών και εγκαταλελειμμένων κτιρίων προτίθεται να προχωρήσει το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων – Νεάπολης – Μουσείου για την κάλυψη αναγκών των άστεγων.  Είναι αδιανόητο την ώρα, που οι άστεγοι στο κέντρο της πόλης πολλαπλασιάζονται, τα κενά κτίρια να υπολογίζονται σε 50.000, τόνισαν τα μέλη του Δικτύου σε εκδήλωση, που διοργάνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου. “Υποψήφιοι άστεγοι είμαστε όλοι μας” υπογράμμισαν τα μέλη του Δικτύου και δηλώνουν αλληλέγγυοι και έτοιμοι να στηρίξουν έμπρακτα όσους αυτοοργανωμένα επιλέξουν να καταλάβουν, να επισκευάσουν και να κατοικήσουν σε οποιοδήποτε άδειο κτίριο, που σήμερα ρημάζει.

Έναν χρόνο μετά το κίνημα για το χαράτσι της ΔΕΗ και τις μικρές και μεγάλες νίκες, που πέτυχε με τη μαζική συμμετοχή, στο ΔΙΚΑΕΞ βάζουν σε προτεραιότητα τα ζητήματα στέγης. Έτσι πέρα από τις δράσεις για τους άστεγους, στην αυτοοργάνωση των οποίων θα σταθούν αλληλέγγυοι, ξεκινούν καμπάνια πίεσης των ιδιοκτητών για τη μείωση των ενοικίων στην περιοχή, όπως επίσης και για το σταμάτημα των εξώσεων. “Εμείς είμαστε με τους μικροϊδιοκτήτες, αλλά με τη σειρά τους θα πρέπει να κατανοήσουν, ότι σε περίοδο κοινωνικής κατάρρευσης δεν γίνεται αυτοί να διασωθούν μόνοι τους” τόνισαν μεταξύ των άλλων σημειώνοντας, ότι το εμπόριο στέγης μέχρι πρότινος διπλασίαζε την περιουσία κάθε ιδιοκτήτη μέσα σε λίγα χρόνια. “Στεκόμαστε ενάντια στις εξώσεις οικογενειών, που αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο και μέσα από την οργανωμένη αντίσταση του Δικτύου μας θα τις αποτρέψουμε” ανέφεραν σημειώνοντας, ότι θα παρεμβαίνουν με τον ίδιο άμεσο τρόπο αλληλοενημέρωσης, όπως στις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Στο διεκδικητικό πλαίσιο μπαίνει και το “κοινωνικό ενοίκιο για διαμερίσματα μικροϊδιοκτητών προκειμένου να στεγασθούν άστεγοι ή οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν”.




Από τις προτάσεις, που κατατέθηκαν στην εκδήλωση είναι και αυτή της καταγραφής των κλειστών διαμερισμάτων, τα οποία μέσα από ένα δίκτυο ιδιοκτητών – ενοικιαστών να αναζητηθεί η φόρμουλα, ώστε να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες των χαμηλόμισθων.




Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη


Μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησε το ζήτημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Την ενημέρωση έκανε ο δικηγόρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Βίκτωρας Τσιαφούτης.


Δημιουργικά ανήσυχοι, αλλά χωρίς άγχος – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – θα πρέπει να είναι οι δανειολήπτες. Επισήμανε, ότι μέχρι το τέλος του 2012, αλλά και για το 2013 είναι διασφαλισμένο, ότι δεν θα υπάρξουν πλειστηριασμοί κατοικιών. Τόνισε, ότι στόχος του τραπεζικού συστήματος (το οποίο χαρακτήρισε σκληρά αντικοινωνικό) δεν θα είναι η πρώτη κατοικία, αλλά τα άλλα ακίνητα μικροϊδιοκτητών.


Ο κ. Τσιαφούτης ανέφερε ότι από τις 10.000 αιτήσεις φιλικού διακανονισμού με τις τράπεζες, που έχουν διαχειριστεί στην ΕΚΠΟΙΖΩ, το 99,9% απέτυχε γιατί οι δανειολήπτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις.


Σε ό,τι αφορά την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη τόνισε ότι στα Ειρηνοδικεία της Αττικής και άλλων μεγάλων περιοχών ο χρόνος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης είναι μεγάλος. Για παράδειγμα στην Αθήνα υποθέσεις θα εκδικαστούν το 2017 και στο Περιστέρι το 2020. Ακόμα δήλωσε, πως οι μισές αιτήσεις γίνονται δεκτές από τα Ειρηνοδικεία. Ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να μην εντυπωσιάζονται με περιπτώσεις, που παρουσιάζονται στα ΜΜΕ και αφορούν μεγάλες διαγραφές χρεών, γιατί είναι ελάχιστες, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι αποφάσεις οδηγούν σε “κουρέματα” με μεγάλες δόσεις, που μέσα στο καινούριο οικονομικό περιβάλλον πάλι δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση.
Αρκετές φορές επανέλαβε καθησυχάζοντας όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να κατάσχουν μισθούς και συντάξεις. Ενώ και το Δημόσιο, που θεωρητικά μπορεί για ληξιπρόθεσμες οφειλές, έχει την υποχρέωση να αφήνει υπόλοιπο 1.000 ευρώ, δηλαδή με τους μισθούς και τις συντάξεις στα σημερινά επίπεδα, ούτε το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει, όπως επεξήγησε.

Στην εκδήλωση υπήρξε ενημέρωση για το κίνημα ενάντια στις εξώσεις και τις κατασχέσεις, που αναπτύσσεται και στην Ισπανία.

Τα μέλη του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων – Νεάπολης – Μουσείου κάλεσαν σε οργάνωση και αντίσταση με στόχο την αξιοπρεπή στέγαση για όλους δηλώνοντας βέβαιοι ότι το κίνημα θα αναπτυχθεί σε όλες τις πόλεις, όπως συνέβη και με το χαράτσι. Οι προτάσεις, που κατατέθηκαν θα συζητηθούν στη Συνέλευση της ερχόμενης Τρίτης (7:30 μ.μ. - Τσαμαδού 15) για να υπάρξουν και αποφάσεις δράσεων.

http://www.left.gr/article.php?id=16319

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου