Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Η ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ;

ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟ ΠΑΣΟΚ! ΔΙΕΓΡΑΦΗ Ο Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ! ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;  H ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΝ Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ! Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μοιάζει να αναστατώνει τοπολιτικό σκηνικό.Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες προκύπτει πως οι οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης από τις διασταυρώσεις που πραγματοποίησαν, διαπίστωσαν ότι στη λίστα Λαγκάρντ, που παρέλαβαν προσφάτως, υπήρχαν τρία επιπλέον πρόσωπα, τα οποία δεν εμφανίζοντο στη πρώτη λίστα Λαγκάρντ και τα οποία πρόσωπα έχουν στενή συγγενική σχέση με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργό Οικονομίας επί των μνημονιακών κυβερνήσεων του Γ. Παπανδρέου. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, στο μεταξύ, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δηλώνει άγνοιαγια την ύπαρξη των προσώπων αυτών στη λίστα και δηλώνει ότι δεν έχει καμμία σχέση με λογαριασμούς στην Ελβετία.

Νωρίτερα το πρωί ο Λ. Γρηγοράκος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Βουλής, εξαπέλυσεμύδρους εναντίον της "παρέας", όπως την αποκάλεσε, του Γιώργου Παπακωνσταντίνου όσο και του Γιάννη Ραγκούση!

Όλα δείχνουν ότι, μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις, το ΠΑΣΟΚ τελεί σε καθεστώς νευρικής κρίσηςκαι έχει μετατραπεί σε πεδίο αλληλομαχαιρωμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να διαγράψει , μετά τις δηλώσεις του, τον Γ.Παπακωνσταντίνου, σε μια απέλπιδα και κυνική προσπάθεια του Ε.Βενιζέλου να φορτώσειαποκλειστικά στον Γ. Παπακωνσταντίνου όλες τις ευθύνες, για να αποσείσει τις δικές του!


Πολιτικοί παρατηρητές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, με την τροπή που έχει λάβει, να καταστεί πρόξενος ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Τόνιζαν, ταυτόχρονα, ότι μια τέτοια υπόθεση μπορεί να φέρει μεγάλη αναταραχή στην κυβέρνηση ακόμα και να κλονίσει τη συνοχή της!!!

Άλλοι πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν σαρκαστικά ότι είναι τέτοια η δομή της αστικής πολιτικής ζωής ώστε σκανδαλώδεις υποθέσεις, τύπου Λαγκάρντ, μπορεί να επιτύχουν παραδόξως την κατάρρευση τουκυβερνητικού συνεταιρισμού, πράγμα που δεν επετεύχθη από τις μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις εξαιτίας της υπερψήφισης από τους τρείς συνεταίρους του κατάπτυστου μνημονίου.

Αργά το βράδυ (της Πέμπτης 28/12/12) κύκλοι της συγκυβέρνησης διέρρεαν ότι οι τρείς συνεταίροι, σ'ένα είδος αντιπερισπασμού, θα προτείνουν τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τηνδιερεύνηση ποινικών ευθυνών στην υπόθεση Λαγκάρντ αποκλειστικά για τον Γ.Παπακωνσταντίνου. Με την κίνηση αυτή οι συνεταίροι της συγκυβέρνησης επιδιώκουν να περιορίσουν τον κύκλο της ενοχής για την λίστα Λαγκάρντ και να αποτρέψουν τον κίνδυνο ενός εμφύλιου ενδοκυβερνητικού σπαραγμού,που θα μπορούσε να προκύψειμε την "ενοχοποίηση" και του Ε. Βενιζέλου, ο οποίος σπαραγμός θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε πτώση την συγκυβέρνηση. Βεβαίως, οι σχεδιασμοί αυτοί όσο μελετημένοι κι αν φαίνονται, το πιθανότερο είναι να πέσουν στο κενότο επόμενο διάστημα.


Η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες σχετικά με το θέμα.


Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΤα περί παρέμβασής του στα στοιχεία της «λίστας Λαγκάρντ» αρνείται κατηγορηματικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου σε γραπτή δήλωσή του, διαμηνύοντας ότι δεν θα δεχθεί να γίνει το «εξιλαστήριο θύμα» της υπόθεσης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για «άθλια διαδικασία διαρροών» επισημαίνοντας ότι δεν έχει ούτε είχε «καμία απολύτως σχέση» με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα."Εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα», επισημαίνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ζητώντας να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως "ονομαστικά και άμεσα και να γίνει πλήρης διερεύνηση".

«Δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση», συνεχίζει ο πρώην υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι με δική του πρωτοβουλίαφρόντισε να έρθουν τα στοιχεία αυτά στην Ελλάδα.

Προηγήθηκαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κατά τη σύγκριση της νέας λίστας Λαγκάρντ με τοπαλαιότερο αρχείο εντοπίστηκαν διαφοροποιήσεις που αφορούν τρία ονόματα.

Τα τρία αυτά ονόματα και ένα ακόμη που προκύπτει από τη διασταύρωση των στοιχείων του Τaxisφέρονται να παραπέμπουν σε πολιτικό πρόσωπο που δεν είναι εν ενεργεία.

Το νέο αρχείο, που έφθασε στις δικαστικές αρχές την περασμένη εβδομάδα από το Παρίσι, φέρεται να περιλαμβάνει τρία αρχεία που αφορούν συγγενικά πρόσωπα πρώην υπουργού. Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, τα στοιχεία «δείχνουν» τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Τα τέσσερα ονόματα που απουσίαζαν από την πρώτη λίστα συνδέονται με δύο τραπεζικούς λογαριασμούς της HSBC, εκ των οποίων ο ένας περιέχει 1.222.000 δολάρια.

Εισαγγελικοί κύκλοι αναφέρουν πως δεν υπάρχει άλλη διαφοροποίηση στη νέα λίστα σε σύγκριση με το έγγραφο που παραδόθηκε στην κυβέρνηση τον Οκτώβριο από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο διαβιβαστικό έγγραφό τους οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης δεν περιλαμβάνουν κανένα πόρισμα που να αφορά τις διασταυρώσεις που έγιναν.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες διαβίβασε τη λίστα και το διαβιβαστικό έγγραφο των κ. Πεπόνη και Μουζακίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στη συνέχεια, πιθανόν εντός της ημέρας, το υλικό θα διαβιβαστεί στον πρόεδρο της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής, Θανάση Νάκο.

Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη στον Α.Π. του κ. Τέντε με τον εποπτεύοντα το οικονομικό έγκλημα, αντεισαγγελέα Νίκο Παντελή, παρουσία των κ. Μουζακίτη και Πεπόνη.

Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: ΕΙΧΑΝ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ

Για παραλείψεις που βαρύνουν συγκεκριμένα άτομα γύρω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM».

«Μιλάω για την παρέα Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου και όλους αυτούς που είχαν τη λίστα στα χέρια τους και δεν έκαναν τίποτα», ανέφερε ο κ. Γρηγοράκος, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να έρχεται αυτή η παρέα [...] και να ζητάει και τα ρέστα από το Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ».

«Δεν είχε ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο ή μια ολόκληρη κυβέρνηση, η οποία στηριζόταν σε συγκεκριμένα άτομα, της ηγετικής ομάδας του Γιώργου Παπανδρέου; Δεν ήξεραν για τη λίστα Λανγκάρντ; Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας να μην το ήξερε. Αλίμονο κι αν δεν του το είχαν πει», συμπλήρωσε.

Ο κ. Γρηγοράκος τόνισε ότι η Βουλή πρέπει να πάρει θέση για την υπόθεση και η Δικαιοσύνη να κάνει παράλληλα τη δουλειά της. «Θα πρέπει να ψάξουμε και εμείς στη Βουλή αν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα. Και αν έχουν γίνει αυτές οι παρανομίες, να τις καταδικάσουμε και να τις βρούμε και να αποδώσουμε το του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να κρεμάμε έναν ανώνυμο έντιμο πολίτη στα μανταλάκια».

Ερωτηθείς για το αν πρόσωπα που έχουν ενδεχόμενες ευθύνες για τους χειρισμούς της υπόθεσης θα πρέπει να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι οι τυχόν εμπλεκόμενοι θα έπρεπε να έχουν φύγει ήδη.

«Πιστεύω ότι είναι πιο έντιμο ένας πολιτικός χώρος να μην πληρώνει τα λάθη τα δικά τους. Θα περίμενα από ένα έντιμο πολιτικό να κάνει την αυτοκριτική του», παρατήρησε.

Οι ραδιοφωνικές δηλώσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Γ. Ραγκούση, ο οποίος έκανε λόγο για «εμετική προσπάθεια συκοφάντησης», χαρακτηρίζοντας «γελοίους» και «φαιδρούς» τους ισχυρισμούς του αντιπροέδρου της Βουλής.

«Το στοιχείο της γελοιότητας και της φαιδρότητας είναι όσα είπε εν γνώσει του ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, στενότατος συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου και του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο κ. Γρηγοράκος, σχετικά με το ότι χρησιμοποίησε πληθυντικό ότι ξέραμε για τη λίστα Λαγκάρντ. Αυτό είναι ψευδέστατο», ανέφερε.

Επισήμανε ακόμη ότι η πρώτη φορά που ο ίδιος, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των μελών των υπουργικών συμβουλίων της περιόδου εκείνης πληροφορήθηκαν για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ ήταν όταν ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι έκρινε τον Αύγουστο του 2011 «χωρίς να ενημερώσει κανέναν» ότι δεν μπορούσε να την αξιοποιήσει.

Ο κ. Ραγκούσης προειδοποίησε μάλιστα ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη αν ο αντιπρόεδρος της Βουλής επαναλάβει οποιαδήποτε αναφορά στο πρόσωπο του. «Θα το μετανιώσει πάρα πολύ πικρά ο κ. Γρηγοράκος, που τολμάει τέτοιες μέρες να διαπράττει αυτές τις συκοφαντικές εμετικές αθλιότητες με αυτά που είπε σήμερα», πρόσθεσε.

ΠΛΗΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΖΗΤΑΕΙ Η ΔΗΜΑΡ


Πλήρη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας πως «το δημόσιο συμφέρον έχει προσβληθεί, όπως και η ελληνική κοινωνία η οποία δοκιμάζεται».

«Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να λάβει αυτά που του ανήκουν. Πρέπει άμεσα να αποδοθούν τόσο οιποινικές, όσο και οι πολιτικές ευθύνες στους υπαιτίους», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

KKE: ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΛΙΣΤΕΣ


«Να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως τα ονόματα και τα στοιχεία που περιλαμβάνουν και οι δυο λίστες Λαγκάρντ ώστε να διαπιστώσει ο λαός περί τίνος πρόκειται», ζητεί το ΚΚΕ.

Παράλληλα τάσσεται «υπέρ όλων των μέσων ελέγχου και διερεύνησης της υπόθεσης για τον καταλογισμό πολιτικών και προσωπικών ευθυνών και της ανάλογης τιμωρίας εφόσον αποδειχθούν οι ενδείξεις».




ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚΤη διαγραφή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την Παρασκευή(28/12/12) το ΠΑΣΟΚ, έπειτα από τις αποκαλύψεις για τις διαφορές που υπήρξαν στη λίστα Λαγκάρντ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «προκύπτει, συνεπώς, προφανές και τεράστιο ζήτημα ευθύνης» του πρώην υπουργού Οικονομικών, «καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον μετά από δύο χρόνια δήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD».

Το ΠΑΣΟΚ ζητεί να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν στην απόδοση όλων των ευθυνών.


Το ΠΑΣΟΚ εξαπολύει, ταυτόχρονα, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «πέφτει στο κενό η επιχείρηση συκοφάντησης και στοχοποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ



Συγκεκριμένα, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Είναι λυπηρό ότι σύμφωνα με την έρευνα της εισαγγελίας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ότι υπήρξεαλλοίωση της λίστας, όσον αφορά συγγενικά πρόσωπα του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Προκύπτει συνεπώς προφανές και τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον μετά από δυο χρόνιαδήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD.

Είναι σαφές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ανήκει πλέον στο ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ ζητεί να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών.

Μετά τις εξελίξεις αυτές είναι εμφανές ότι όχι μόνο πέφτει στο κενό η επιχείρηση συκοφάντησης και στοχοποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και ότι οι εμπνευστές και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του.

Πρέπει ίσως να ξαναθυμίσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι η έρευνα αυτή κατέστη δυνατή μετά από την άμεση αντίδραση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να θέσει στην διάθεση των αρχών το άτυπο αντίγραφο που είχε διατηρηθεί άθικτο στο γραφείο του, όταν άλλοι έλεγαν ότι έχασαν το πρωτότυπο CD και άλλοι ότι δεν διατήρησαν το υλικό στο αρχείο της αρμόδιας υπηρεσίας. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε - γιατί παραδόξως κάποιοι το λησμονούν αυτό - ότι το αντίγραφο αυτό προερχόταν από το ΣΔΟΕ που ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ως τότε υπουργό οικονομικών, δυο μήνες μετά την διαβίβαση του υλικού στοΣΔΟΕ και μετά την αξιολόγηση του από αυτό.

Εκκρεμεί επίσης - το ερώτημα που αφορά την "πηγή" που ενώ δήλωσε στη Βουλή και τη δικαιοσύνη ότι δεν διαθέτει τη "λίστα" τη διοχέτευσε προς δημοσίευση σε συγκεκριμένο έντυπο με την ενθουσιώδη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή είναι η άκρη του νήματος για την αποκάλυψη όλης της ιστορίας που χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός φθοράς και επίθεσης κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Το εθνικό συμφέρον απαιτεί την αλήθεια για όλα και για όλους. Δεν έχει πια κανείς περιθώριο για μικροκομματικά τεχνάσματα, παιχνίδια συνωμοσίας και σκόπιμες συγχύσεις ως προς τη στάση συγκεκριμένων προσώπων».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ



Σε σχόλιό του το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την απομάκρυνση του Παπακωνσταντίνουαπό το ΠΑΣΟΚ αναφέρει τα εξής:

"Η ετεροχρονισμένη απομάκρυνση του κ. Παπακωνσταντίνου δεν αναιρεί τις προσωπικές ευθύνες του κ. Βενιζέλου, αλλά και συνολικά του ΠΑΣΟΚ, για την προσπάθεια συγκάλυψης και απόκρυψης της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ.

Και το κυριότερο. Είναι αδιανόητο, αυτοί που ευθύνονται για την όλη υπόθεση, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω.

Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι."



ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:ΝΕΑ ΔΗΛΩΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ


Nέα γραπτή δήλωση εξέδωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με την οποία απαντά στην ανακοίνωση διαγραφής του από το ΠΑΣΟΚ και αφήνει αιχμές για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

"Λυπάμαι που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να αποδώσει ευθύνες για τυχόν αλλοίωση της "λίστας Λαγκάρντ" σε εμένα προσωπικά", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου στην δήλωσή του.

"Αν η λίστα έχει πράγματι αλλοιωθεί, και πολύ περισσότερο με την αφαίρεση συγγενικών μου προσώπων, θα πρέπει η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μια τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση με στόχο την ενοχοποίησή μου.

Και επιτέλους, πρέπει να απαντηθεί το γιατί σταμάτησε η έρευνα που είχα ζητήσει για τα ονόματα στη "λίστα Λαγκάρντ" από τη στιγμή που έφυγα από το υπουργείο Οικονομικών» καταλήγει στη δήλωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών".



ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ


Στη Βουλή βρίσκεται η συμπληρωματική έκθεση των οικονομικών εισαγγελέων για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρακάμφθηκε η τυπική κοινοβουλευτική διαδικασία, προκειμένου να έχουν άμεση ενημέρωση τα κόμματα, στα οποία επιδόθηκαν τα διαβιβαστικά έγγραφα του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, επισκέφθηκαν στο γραφείο του οι κ.κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θοδωρής Δρίτσας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάννης Αμοιρίδης της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να ζητήσουν το νέο υλικό που έφτασε στη Βουλή και το οποίο επιδόθη τελικά στα κόμματα αργά το απόγευμα.

Να σημειωθεί ότι η τυπική διαδικασία απαιτεί αναγγελία της έλευσης της δικογραφίας στην Ολομέλεια και μετά ενημέρωση των κομμάτων. Αν ακολουθούνταν πιστά, θα έπρεπε να περιμένουν την 7η Ιανουαρίου, που ανοίγει το Κοινοβούλιο.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς αναγράφουν στο διαβιβαστικό ότι στέλνουν το αποτέλεσμα της έρευνας, προκειμένου να ενσωματωθεί στη δικογραφία που ήδη έχουν στείλει, ενώ επισημαίνουν ότι οι γαλλικές αρχές τους έχουν διαβεβαιώσει ότι η νέα λίστα είναι ακριβώς ίδια με εκείνη που είχαν στείλει στον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου το 2010.

EΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Τις έντονες αντιδράσεις από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τη διαφοροποίηση που προκύπτει από τη σύγκριση των στοιχείων της νέας λίστας Λαγκάρντ και του αρχείου που είχε έως πρότινος στη διάθεσή της η Δικαιοσύνη.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η διαπίστωση από τη Δικαιοσύνη ότι η αυθεντική "λίστα Λαγκάρντ" διαφέρει από εκείνη που είχε παραδοθεί προ διμήνου στις αρμόδιες αρχές, εγείρει σοβαρότατα ερωτήματα που πρέπει άμεσα και πειστικά να απαντηθούν. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν τα αποκρυβέντα ονόματα είναι συγγενείς πολιτικού προσώπου που παρέλαβε και διαχειρίστηκε τη λίστα αυτή. Οι ευθύνες όποιου παρενέβη και αλλοίωσε το περιεχόμενο της λίστας είναι βαρύτατες. Η αλήθεια πρέπει να έρθει άμεσα στο φως, όπως άμεση πρέπει να είναι και η απόδοση ευθυνών σε όποιον ανήκουν».

Τη δημοσιοποίηση ολόκληρης της λίστας ζητά από την πλευρά της η συμπολιτευόμενη ΔΗΜΑΡ και τονίζει ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να λάβει αυτά που του ανήκουν και πως «πρέπει άμεσα να αποδοθούν τόσο οι ποινικές, όσο και οι πολιτικές ευθύνες στους υπαιτίους».



ΣΥΡΙΖΑ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ



Εν τω μεταξύ, έκτακτη σύσκεψη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Oμάδας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε νωρίατερα στη Βουλή, με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις και τον τρόπο αντιμετώπισής τους γύρω από τα στοιχεία για τη λίστα Λαγκάρντ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από εισαγγελικούς κύκλους.

Σε ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται ότι «η διαφαινόμενη αλλοίωση της πρώτης λίστας Λαγκάρντ όπως προκύπτει από το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, επιφέρει τεραστίων διαστάσεων πολιτικές ευθύνες σε όσους την αλλοίωσαν, την απέκρυψαν και προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜμε αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ελληνικό λαό θα αξιοποιήσει όλες τις νομικές δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών.

Στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποτυπώνεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο η διαφθορά, ηελεγχόμενη ανομία και η παθογένεια του δικομματικού συστήματος των προηγούμενων δεκαετιών, έτσι όπως αυτό υπηρετήθηκε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τα δύο κόμματα προσπάθησαν μάταια να κρύψουν την πολιτική προστασία που επεφύλαξαν σε όλους όσοι προσπάθησαν να θάψουν τα στοιχεία της λίστας, ενώ διαμόρφωσαν διαχρονικά ένα σύστημα ασυλίας των κομματικών ημετέρων, καθώς και σχέσεων διαπλοκής ισχυρών οικονομικών κέντρων με την πολιτική.»

«Εμείς μέσα στον Γενάρη, αφού πάρουμε και εξετάσουμε ενδελεχώς τα συμπληρωματικά στοιχεία, θα προχωρήσουμε σε πρωτοβουλία, έτσι ώστε η Βουλή να ψάξει το θέμα, είτε με εξεταστική είτε μεπροκαταρκτική επιτροπή», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δ. Παπαδημούλης, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή για τον έλεγχο του «Πόθεν Έσχες» πρέπει να εξετάσει αν τα πολιτικά πρόσωπα που εμπεριέχονται στη λίστα είχαν δηλώσει αυτά τα ποσά ή όχι.

Ο κ. Παπαδημούλης μίλησε για «σκόπιμη συγκάλυψη της λίστας επί 20 μήνες, και την περίοδο Παπακωνσταντίνου και την περίοδο Βενιζέλου, και με Καπελέρη και με Διώτη» και εκτίμησε ότι «η νέα γραμμή του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη χθεσινή ανακοίνωση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταρρεύσει σύντομα».

«Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να αποφασίσουν, βασιζόμενες στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο, την ενδεχόμενη εκμετάλλευση της αποκαλούμενης λίστας Falciani-Lagarde. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δικαιούται εν προκειμένω να λάβει απόφαση σχετικά με τις λεπτομερείς εκτελεστικές διαδικασίες για την αξιοποίησή της», αναφέρεται σε απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου για θέματα Οικονομίας Όλι Ρενπρος τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, που διαβιβάστηκε εγγράφως στις 21 Δεκεμβρίου 2012 και την οποία έδωσε στη δημοσιότητα με δελτίο Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ.



ΑΝΕΞ.ΕΛΛΗΝΕΣ: ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ



Μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκευής στην τηλεόραση του Σκάι, ο βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Νότης Μαριάς, είπε ότι το κόμμα του θα ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Όπως ανέφερε, το κόμμα του διαθέτει 18 βουλευτές και για τη σύσταση της επιτροπής απαιτούνται 30 βουλευτές.

Προφανώς, εφόσον υπάρχει και ανάλογη διάθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα, ο αριθμός των 30 βουλευτών υπερκαλύπτεται.

«Να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως τα ονόματα και τα στοιχεία που περιλαμβάνουν και οι δυο λίστες Λαγκάρντ ώστε να διαπιστώσει ο λαός περί τίνος πρόκειται», ζητεί το ΚΚΕ, ενώ τάσσεται «υπέρ όλων των μέσων ελέγχου και διερεύνησης της υπόθεσης για τον καταλογισμό πολιτικών και προσωπικών ευθυνών και της ανάλογης τιμωρίας εφόσον αποδειχθούν οι ενδείξεις», όπως αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος.

Σε νεώτερο σχόλιό του, μετά την παράδοση του φακέλου στη Βουλή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ τουΚΚΕ επισημαίνει ότι από τα έγγραφα απουσιάζουν τα πιο ουσιαστικά στοιχεία. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Από τα έγγραφα που δόθηκαν στα κόμματα απουσιάζουν τα πιο ουσιαστικά, που είναι τα ονόματακαι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη νέα και την παλιά λίστα Λαγκάρντ. Το ΚΚΕ εμμένει στη θέση ότι πρέπει να δοθούν όλα στη δημοσιότητα».


ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.

Η ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (31/12/12)

Στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, προκειμένου να εξεταστούν οι χειρισμού του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου όσον αφορά τη λίστα Λαγκάρντ, συγκλίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.Τα τρία κόμματα αναμένεται να υποβάλουν τη Δευτέρα(31/12/12) κοινή πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, προκειμένου να ελεγχθεί ο πρώην υπουργός σχετικά με την αλλοίωση της λίστας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την πρόταση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στη Βουλή για τον πρώην Υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή για τον πρώην Υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου».

Προκαταρκτική εξέταση θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ. Η διευκρίνιση αυτή δινόταν από κύκλους του Κινήματος, που απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων «τι εννοεί το ΠΑΣΟΚ όταν λέει ότι ζητεί να κινηθούν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών».
http://www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου