Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

παραπομπή στις καλένδες της κατασκευής της Ολυμπίας Οδού

Κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για την εκποίηση της ΕΥΔΑΠ προς τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Καλογιάννη ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην παραπομπή στις καλένδες της κατασκευής της Ολυμπίας Οδού Πάτρα Πύργος Τσακώνα και Ζήτησε απαντήσεις από το κ Υπουργό συγκεκριμένα ο κος Πετράκος τόνισε «Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να πω και κάτι ακόμα, με την ευκαιρία που είστε εδώ, κύριε Υφυπουργέ, αφού ο κ. Χατζηδάκης δεν μας έκανε τη χάρη να μας δεχτεί. Θέλω να κάνω μία άκρως επίκαιρη αναφορά. Σε σχέση με το μέγα κούρεμα της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Πάτρα που κάνατε, δεν είναι δυνατόν στα «καλά» οι τράπεζες και οι παραχωρησιούχοι να τα θέλουν όλα δικά τους και στα δύσκολα να είναι όλα εις βάρος του λαού.

Αφού τα θέλουν στα καλά δικά τους, πρέπει και στα δύσκολα να είναι δικά τους. Εσείς, όμως, λέτε στα καλά για πάρτι τους -διόδια δισεκατομμυρίων εισπράττει η Ολυμπία Οδός από τα διόδια της Κορίνθου, στα οποία κινούνται εκατομμύρια αυτοκίνητα το χρόνο- και στα δύσκολα τώρα μέχρι την Πάτρα. Και η υπόλοιπη Πελοπόννησος τίποτα. Ελπίζω κε υπουργέ να μας δώσετε μια απάντηση, γιατί περιμέναμε τον κ. Χατζηδάκη δεκαπέντε μέρες να συναντηθεί μαζί μας.»

Απαντώντας ο κος Καλογιάννης είπε «Πράγματι, το θέμα των αυτοκινητοδρόμων είναι πολύ μεγάλο, πολύ σύνθετο, εξαιρετικά ενδιαφέρον, αφορά όλη τη χώρα και ακολουθεί και άλλη ερώτηση με τον συνάδελφο από την Ηλεία. Συνεπώς, θα συζητήσουμε και αυτό το θέμα.

Επίσης, επιτρέψτε μου να σας πω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι δεν συμφωνώ με την άποψή σας για τους αυτοκινητόδρομους.»

Ανταπαντώντας ο κος ΠΕΤΡΑΚΟΣ τόνισε «Πάντως, κύριε Υπουργέ μειώθηκαν μεν οι διελεύσεις αυξήθηκαν όμως οι τιμές των διοδίων κατά 40% άρα δεν μειώθηκαν τα έσοδα»



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρωτολογίας και δευτερολογίας της επίκαιρης ερώτησης για την εκποίηση της ΕΥΔΑΠ στην ολομέλεια στις 14/12/2012.

.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η απάντηση που έδωσε πριν από μία εβδομάδα περίπου ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, σχετικά με τα χρέη των δήμων και των φορέων του δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η Κυβέρνηση, όταν μιλάει για αποκρατικοποιήσεις, αυτό σημαίνει όχι απλά ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων και της δημόσιας περιουσίας, αλλά και χάρισμα και μάλιστα με προίκα στους ιδιώτες αγοραστές, παρότι έχει καταργηθεί η προίκα γενικώς.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Το ΤΑΥΠΕΔ έχει βγάλει την ΕΥΔΑΠ στο σφυρί με 250 εκατομμύρια ευρώ και ο «αγοραστής» -εντός εισαγωγικών, λέμε εμείς- που θα την αγοράσει, δηλαδή που θα την χαρίσετε, θα εισπράξει με το «καλημέρα» μέσα σε ενενήντα μέρες 550 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό θα γίνει διότι απλά από τις 16 Μαρτίου αλλάζει ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με μία απλή νομική κίνηση κατά των οφειλετών θα εισπράξει μέσα σε ενενήντα μέρες υπερδιπλάσιο ποσό από αυτό που θα δώσει για την ΕΥΔΑΠ.

Προικίζετε δηλαδή τον ιδιώτη με μία εταιρία που διαχειρίζεται το βασικό κοινωνικό αγαθό, το νερό, το οποίο προμηθεύονται 4,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Αττικής, έχει 2 εκατομμύρια παροχές, έχει 10 χιλιάδες χιλιόμετρα δίκτυο ύδρευσης, τεράστιες εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού για 1,7 εκατομμύρια κυβικά νερό την ημέρα. Έχει τεράστιες εγκαταστάσεις όχι μόνο στον τομέα της ύδρευσης, αλλά και στον τομέα της αποχέτευσης. Κατά συνέπεια, όλη η αξία της ΕΥΔΑΠ υπολογίζεται στα 6,5 δισεκατομμύρια, από ανθρώπους που γνωρίζουν τα πράγματα.

Κατόπιν των παραπάνω, σας ερωτούμε τα εξής: Γιατί η Κυβέρνηση προχωρά σε μία άκρως επιζήμια για το δημόσιο αλλά και για το λαό εκποίηση της ΕΥΔΑΠ και ιδιωτικοποιεί το κατ’ εξοχήν δημόσιο κοινωνικό αγαθό που είναι το νερό;

Θα αποφασίσετε επιτέλους, με βάση τις δυνατότητες που σας παρέχονται τώρα, όχι μόνο να μην την ξεπουλήσετε, αλλά η Κυβέρνηση να σταματήσει τη διαδικασία εκποίησης και να προχωρήσει στην απόκτηση του 100% των μετοχών δίνοντας απλά 174 εκατομμύρια; Από αυτά θα δοθούν τα 550 και στη συνέχεια θα μπει σε μια διαδικασία διακανονισμού με τους φορείς του δημοσίου για να εισπράξει τα υπόλοιπα.

Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να πω και κάτι ακόμα, με την ευκαιρία που είστε εδώ, κύριε Υφυπουργέ, αφού ο κ. Χατζηδάκης δεν μας έκανε τη χάρη να μας δεχτεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Μην πείτε για την Ολυμπία Οδό.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Θέλω να κάνω μία άκρως επίκαιρη αναφορά. Σε σχέση με το μέγα κούρεμα της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Πάτρα που κάνατε, δεν είναι δυνατόν στα «καλά» οι τράπεζες και οι παραχωρησιούχοι να τα θέλουν όλα δικά τους και στα δύσκολα να είναι όλα εις βάρος του λαού.

Αφού τα θέλουν στα καλά δικά τους, πρέπει και στα δύσκολα να είναι δικά τους. Εσείς, όμως, λέτε στα καλά για πάρτι τους -διόδια δισεκατομμυρίων εισπράττει η Ολυμπία Οδός από τα διόδια της Κορίνθου, στα οποία κινούνται εκατομμύρια αυτοκίνητα το χρόνο- και στα δύσκολα τώρα μέχρι την Πάτρα.

Και η υπόλοιπη Πελοπόννησος τίποτα.

Ελπίζω κε υπουργέ να μας δώσετε μια απάντηση, γιατί περιμέναμε τον κ. Χατζηδάκη δεκαπέντε μέρες να συναντηθεί μαζί μας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ωραία, είχαμε και μια δεύτερη ερώτηση.

Κύριε Υπουργέ, έχετε την ευκαιρία να απαντήσετε και σε δύο ερωτήσεις ταυτόχρονα, οπότε θα είναι πιο ενδιαφέρουσα εδώ η συνεδρίαση.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να δώσω ορισμένα στοιχεία για την ΕΥΔΑΠ. Πράγματι, το θέμα των αυτοκινητοδρόμων είναι πολύ μεγάλο, πολύ σύνθετο, εξαιρετικά ενδιαφέρον, αφορά όλη τη χώρα και ακολουθεί και άλλη ερώτηση με τον συνάδελφο από την Ηλεία. Συνεπώς, θα συζητήσουμε και αυτό το θέμα.

Σε ό,τι αφορά την ΕΥΔΑΠ, γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση προχωρεί ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, την αύξηση εσόδων για το ελληνικό δημόσιο που τόσο ανάγκη έχει και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Σε ό,τι αφορά την ΕΥΔΑΠ, το δημόσιο έχει μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών του στο ΤΑΙΠΕΔ, στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Η πώληση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο έχει ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2011. Μέλημα της Κυβέρνησης είναι στον τομέα αυτό να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, να προστατευθούν οι πολίτες, οι καταναλωτές και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Παράλληλα, επιχειρείται η προσέλκυση επενδυτών οι οποίοι θα αναλάβουν και τις απαιτούμενες επενδύσεις που έχει ανάγκη η συγκεκριμένη εταιρεία, τις οποίες επενδύσεις αδυνατεί το ελληνικό δημόσιο, ειδικά στη σημερινή κατάσταση, να κάνει.

Το ελληνικό δημόσιο, αγαπητέ συνάδελφε, έχει σημαντικές οφειλές, δυστυχώς, προς την ΕΥΔΑΠ. Πολλοί δήμοι έχουν ακόμη μεγαλύτερες οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ και δεν τις εξοφλούν, παρά το γεγονός ότι τις εισπράττουν από τους πολίτες. Για το θέμα αυτό, όπως γνωρίζετε, έχει παρέμβει ήδη ο οικονομικός εισαγγελέας.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, στο θέμα το οποίο θέσατε πώς η εξαγορά του ποσοστού μειοψηφίας από το ελληνικό δημόσιο θα εξασφάλιζε τον τερματισμό των συγκεκριμένων πρακτικών, πώς δηλαδή ξαφνικά θα άρχιζαν οι δήμοι να πληρώνουν τα οφειλόμενα στην ΕΥΔΑΠ.

Στο ΤΑΙΠΕΔ επεξεργάζονται εναλλακτικές λύσεις σε ό,τι αφορά το θέμα της πώλησης των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και βεβαίως, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει με γνώμονα το συμφέρον της ΕΥΔΑΠ, τη μελλοντική της ανάπτυξη, το συμφέρον των καταναλωτών. Δεν τίθεται θέμα ούτε ξεπουλήματος ούτε εκποιήσεως της ΕΥΔΑΠ.

Το Ταμείο, τηρώντας απαρέγκλιτα τις διαδικασίες της διαφάνειας και της δημοσιότητας, θα προβεί σε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό με στόχο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους επενδυτές, έτσι ώστε να υπάρξει και μεγιστοποίηση του ανταγωνισμού μεταξύ των δυνητικών επενδυτών.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.

Κύριε Πετράκο, έχετε το λόγο, για τρία λεπτά, για τη δευτερολογία σας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ και πάλι, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, η απάντησή σας ουσιαστικά, κατά την άποψή μας, δεν είναι καθόλου ικανοποιητική και δεν απαντάει στα ουσιώδη. Θέλω, όμως, πριν περάσω σε αυτό, να σας πω ότι εμείς δεν διαφωνούμε απλά και μόνο με το τίμημα, επειδή το τίμημα είναι πολύ χαμηλό.

Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των βασικών κοινωνικών αγαθών, πρώτον, γιατί είναι κοινωνικά αγαθά και δεν μπορούν να μετατρέπονται σε εμπορεύματα. Το υπ’ αριθμόν ένα είναι το νερό. Δεύτερο είμαστε αντίθετοι στο ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων οι οποίες διαχειρίζονται αυτά τα κοινωνικά αγαθά. Τρίτον, είμαστε αντίθετοι, γιατί ξεπουλάτε κερδοφόρες και τέταρτον και τέλος γιατί τις χαρίζετε, όπως σας είπα.

Διότι, κύριε Υπουργέ, τα στοιχεία είναι καταλυτικά. Το ΤΑΙΠΕΔ λέει ότι με 250 εκατομμύρια αποτιμά να ξεπουλήσει την ΕΥΔΑΠ, δηλαδή, τριάντα φορές λιγότερο από την πραγματική της αξία. Αυτό σημαίνει πολύ λιγότερο από όσο κόστισαν δύο από τα τρία κέντρα επεξεργασίας λυμάτων.

Τι είναι αυτό; Είναι προστασία του δημοσίου συμφέροντος; Εμείς φυσικά, όπως σας είπαμε, ακόμα και να καθόριζε τριάντα φορές παραπάνω τιμή, θα ήμασταν αντίθετοι να πουληθεί η ΕΥΔΑΠ, γιατί όπως σας είπα ιδιωτικοποιείται το υπ’ αριθμόν ένα κοινωνικό αγαθό. Και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λένε πλέον όλοι, εκτός από όσους είναι δογματικοί του νεοφιλελευθερισμού, γιατί γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι όπου έγινε ιδιωτικοποίηση εταιρείας υδάτων, είχαμε σοβαρά προβλήματα. Υπήρξε και αύξηση των τιμολογίων.

Επίσης, θέλω να μου απαντήσετε σε κάτι, κύριε Υπουργέ. Έχω κάποιες πληροφορίες ότι εχθές το βράδυ έγινε σύσκεψη Γενικών Διευθυντών στην ΕΥΔΑΠ, για να αυξηθούν οι τιμές του νερού. Ισχύει;

Πέρα από την αύξηση των τιμολογίων, είχαμε μείωση της ποιότητας του νερού με αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και είχαμε και οικονομικά σκάνδαλα. Γι’ αυτό, σε πολλά μέρη, όπως για παράδειγμα στο Παρίσι, γίνεται ξανά δημόσια η ΕΥΔΑΠ. Είναι αδιανόητο, δηλαδή, την ώρα που έξι χιλιάδες νοικοκυριά στην Αττική στερούνται του πιο βασικού κοινωνικού αγαθού, του νερού, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν –εχθές το είπε ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ στην τηλεόραση- εσείς να προχωράτε στην ιδιωτικοποίηση, η οποία θα αυξήσει επιπλέον τα τιμολόγια και θα στερήσει από τον κόσμο το βασικό κοινωνικό αγαθό.

Εμείς, λοιπόν, σας λέμε ότι δεν πρέπει να προχωρήσετε σ’ αυτό το έγκλημα. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να το αποτρέψουμε, για να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου ουσιαστικά να μη χαρίσει το ΤΑΙΠΕΔ την ΕΥΔΑΠ και δώσει και προίκα στον αγοραστή, όπως σας είπα!

Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για σταδιακή επανάκτηση από το Δημόσιο όλων των μετοχών της ΕΥΔΑΠ, για μία ΕΥΔΑΠ 100% δημόσια και κοινωνική που θα εξασφαλίζει και την ορθολογική διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων και θα δίνει τη δυνατότητα και στο πιο φτωχό νοικοκυριό να έχει νερό, που είναι το υπ’ αριθμόν ένα κοινωνικό αγαθό. Τέλος, θα παλέψουμε για μία ΕΥΔΑΠ που θα διασφαλίζει και ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης σε όφελος των πολιτών και όχι υπέρ κάποιων μικροσυμφερόντων ή άλλων συμφερόντων που για κάποιες δεκαετίες λυμαίνονταν την ΕΥΔΑΠ, όπως και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.

Για μία ακόμα φορά σας τονίζουμε ότι το νερό δεν είναι εμπόρευμα, αλλά είναι το βασικότερο κοινωνικό αγαθό που είναι απαραίτητο για τη ζωή. Αυτό το καθολικό δικαίωμα των πολιτών για φθηνό, σε επάρκεια, ποιοτικό και με ορθολογική διαχείριση κοινωνικό αγαθό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα το προστατεύει και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην ξεπουληθεί.

Περιμένω, βέβαια και την απάντησή σας στο δεύτερο θέμα.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε τον κ. Πετράκο.

Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ συνάδελφε, θα επαναλάβω ότι δεν χαρίζεται απολύτως τίποτα ούτε εκποιείται. Μα, δεν έχει καν κινηθεί η διαδικασία του διαγωνισμού. Γιατί θέλετε να προκαταλάβετε τα πράγματα;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ο κ. Στουρνάρας μας έδωσε το χαρτί του ΤΑΙΠΕΔ που αναφέρει ότι η ΕΥΔΑΠ πωλείται για 250 εκατομμύρια ευρώ! Είναι στα χαρτιά του ΤΑΙΠΕΔ και στα αγγλικά μάλιστα, κύριε Υπουργέ!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν έχει καν κινηθεί, ακόμη μέχρι σήμερα που μιλάμε, η σχετική διαδικασία. Ας κινηθεί η διαδικασία, ας προχωρήσουν τα πράγματα και μπορούμε να συζητήσουμε ξανά το θέμα, το οποίο προφανώς είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον.

Σήμερα, βρισκόμαστε στη διαδικασία να προχωρήσει μία Ρυθμιστική Αρχή σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των υδάτων. Είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί και το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και μάλιστα πρόταση δική μας ήταν το ρόλο της Ρυθμιστικής Αρχής σε ό,τι αφορά τα ύδατα να τον παίξει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με παράλληλη διατήρηση ορισμένων αρμοδιοτήτων στους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, είτε αυτό είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης που έχει για παράδειγμα τόσα χρόνια την εποπτεία της ΕΥΔΑΠ και μέχρι πρόσφατα και της ΕΥΑΘ, είτε το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο έχει την εποπτεία των ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα, είτε το Υπουργείο Γεωργίας το οποίο έχει την εποπτεία των φορέων οι οποίοι ασχολούνται με τις γεωτρήσεις.

Διότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα στη χώρα το οποίο, δυστυχώς, δεν το έχουμε λύσει και έχει να κάνει με την τιμολόγηση του νερού, με την επανάκτηση του περιβαλλοντικού κόστους κοκ.

Οι συζητήσεις μεταξύ του Υπουργείου μας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι σε πολύ καλό δρόμο, σε ένα προχωρημένο στάδιο και πιστεύω ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε προχωρήσει στη σύσταση αυτής της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων.

Επίσης, επιτρέψτε μου να σας πω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι δεν συμφωνώ με την άποψή σας για τους αυτοκινητόδρομους. Όμως, επιτρέψτε μου να αναπτύξουμε αυτήν την ερώτηση με το συνάδελφο κ. Κουτσούκο.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Πάντως, κύριε Υπουργέ μειώθηκαν μεν οι διελεύσεις αυξήθηκαν όμως οι τιμές των διοδίων κατά 40% άρα δεν μειώθηκαν τα έσοδα του…

Θανάσης Πετράκος

Βουλευτής Μεσσηνίας

Του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου