Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Σύντομος απολογισμός του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και της 12ς CAMERA ZIZANIO

Μέσα σ’ ένα εξαιρετικά γόνιμο και δημιουργικό κλίμα ολοκληρώθηκε το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους με τις ταινίες του να αποσπούν το θαυμασμό χιλιάδων θεατών, αλλά και της 12ης Camera Zizanio με τις νεανικές οπτικοακουστικές δημιουργίες να εκπλήσσουν για τη φαντασία και την εκφραστικότητα της νέας γενιάς. H απροσδόκητα μεγάλη επιθυμία μικρών και μεγάλων για συμμετοχή στο Φεστιβάλ έφερε την παράταση των εκδηλώσεων του για έξι ημέρες λόγω του sold out των αιθουσών την κύρια εβδομάδα της διοργάνωσης (1-8 Δεκεμβρίου), με το σύνολο των θεατών να φτάνουν τους 21.456!
Στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της φετεινής διοργάνωσης επισημαίνουμε τη δήλωση της πολιτείας να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ αλλά και στο ασυγκράτητο και ταυτόχρονα συγκινητικό κύμα συμπαράστασης από χιλιάδες φίλους του, που έσπευσαν να το στηρίξουν όταν απειλήθηκε η χρηματοδότησή του.  Έτσι, το Φεστιβάλ Ολυμπίας ανανεώνει το ραντεβού του για την 16η διοργάνωσή και η CAMERA ZIZANIO για τη 13η στις 30 Νοεμβρίου 2013…

Ακολουθεί ένας σύντομος απολογισμός σε αριθμούς και…λόγια.
Το 15ο Φεστιβάλ Ολυμπίας και η 12η Camera Zizanio σε αριθμούς

Το σύνολο των θεατών ανήλθε στους 21.456, από τους οποίους 17.584 παρακολούθησαν τις κινηματογραφικές προβολές και3.872 παρακολούθησαν τις παράλληλες εκδηλώσεις ή συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες. Αναλυτικότερα:

· 7.067 θεατές στις προβολές των 51 ταινιών του διαγωνιστικού προγράμματος του 15ου Φεστιβάλ Ολυμπίας.

· 1.200 θεατές στις προβολές των 351 ταινιών της 12ης Camera Zizanio.

· 9.317 θεατές στις 11 αίθουσες του παράλληλου προγράμματος Zoom in European Children’s Films.

· 2.698 θεατές στις Παράλληλες Εκδηλώσεις (Θεατρική παράσταση: Με λένε… σύννεφο, Εκθέσεις Φωτογραφίας ΕΡΤ, Συγγραφείς στα Σχολεία, Το Θεατρικό παιχνίδι στο νηπιαγωγείο, Θέατρο στην τάξη, Τα νανουρίσματα, Πολυφωνικό Τραγούδι, Προβολές ταινιών κινηματογραφικών εργαστηρίων, Γράψε στον τοίχο μας, Τοίχοι… αλλιώς).

· 1.174 συμμετοχές μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών στα Κινηματογραφικά Εργαστήρια, στα οποία παρήχθησαν συνολικά 25 ταινίες – ανάμεσα σ αυτές οι 11 ταινίες του δεύτερου “γύρου” του Mythos Project. (όλες οι ταινίες των εργαστηρίων είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο και τις βρίσκετε εδώ http://camerazizanio.net/2012-2/videos/)

Σχόλια για το 15ο Φεστιβάλ Ολυμπίας και την 12η Camera Zizanio

«Την στιγμή που ο λαός μας υποφέρει και αυτή η κρίση περνάει μέσα στο κάθε σπίτι, οφείλουμε όλοι οι ενήλικες –και κυρίως όσοι επαγγελματικά ή από θεσμική θέση εργαζόμαστε για τα παιδιά - να φροντίσουμε ώστε η οικονομική κρίση να μην γίνει κρίση ηθική και πνευματική. Πρέπει να δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά και τους νέους, όχι μόνο να έχουν πρόσβαση στον πολιτισμό και στις τέχνες, αλλά να τους παρέχουμε υποδομές και ειδικευμένους εμψυχωτές, ώστε να γίνονται οι ίδιοι δημιουργοί. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, συνεργάζομαι με τις Αρχές για την επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά οφείλω και να συγκρούομαι με όσους αδιαφορούν ή δεν αντιλαμβάνονται την τεράστια σημασία αυτού του ζητήματος».

Δημήτρης Σπύρου,

καλλιτεχνικός διευθυντής


«Αυτό το Φεστιβάλ είναι το μοναδικό Φεστιβάλ στον κόσμο που συγκεντρώνει όλες τις ηλικίες σε όλο το φάσμα του κινηματογράφου. Από μαθητές νηπιαγωγείων μέχρι βετεράνους Έλληνες κινηματογραφιστές, όπως ο Ροβήρος Μανθούλης και ο Νίκος Καβουκίδης, που έρχονται να διδάξουν στα παιδιά μας».

Νίκος Θεοδοσίου,

καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio


«Τα παιδιά και οι νέοι δεν ευθύνονται για την οικονομική κρίση. Τα παιδιά είναι το μέλλον. Και αν τους κόψεις την επαφή με τον πολιτισμό και την δίψα για μάθηση, τότε θέτεις τις προϋποθέσεις για την διαιώνιση της κρίσης, γιατί στην πραγματικότητα δημιουργείς την πνευματική κρίση της επόμενης γενιάς. Έχει τεράστια σημασία το γεγονός πως κάτι τόσο σπουδαίο γίνεται σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Μεγάλωσα κι εγώ σε μια αντίστοιχη τέτοια πόλη και ξέρω τι σημαίνει να έχεις πρόσβαση σε ένα τόσο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, όταν τον υπόλοιπο χρόνο δεν υπάρχει τίποτα».

Bernd Sahling,

πρόεδρος της κριτικής επιτροπής

«Το Φεστιβάλ Ολυμπίας έχει βγάλει ρίζες μέσα στο αίμα των ανθρώπων της πόλης και όσων δουλεύουν γι’ αυτό. Το Φεστιβάλ είναι η τέλεια πλατφόρμα ώστε τα παιδιά μας να προσφέρουν ειρήνη και φιλία το ένα στο άλλο».

Rowena Martinez Ulayan (Tuzcuoglu,)

μέλος της κριτικής επιτροπής


«Οι υπεύθυνοι ας καταλάβουν το αυτονόητο, πως η ανάπτυξη του πολιτισμού φέρνει ανάπτυξη και στην οικονομία ενός τόπου».

Ροβήρος Μανθούλης,

σκηνοθέτης


«Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να στηρίξει αυτό το Φεστιβάλ για το πολύτιμο έργο που προσφέρει στα παιδιά μας. Διότι αν δεν στηρίζουμε τόσο σημαντικούς θεσμούς, είναι σαν να προσπαθούμε να αποτρέψουμε τα παιδιά από την παιδεία και την πρόοδο».

Νίκος Καβουκίδης,

διευθυντής φωτογραφίας



«Αυτό που εισέπραξα στο Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι πως το κίνητρο είναι η αγάπη. Αγάπη για τις ταινίες, αλλά και αγάπη μεταξύ όλων όσων δουλεύουν εδώ. Είδα από την πρώτη στιγμή μεγάλη εκτίμηση και αφοσίωση να ενώνει τους εθελοντές. Και καταλαβαίνω πως βγαίνει πολλή αγάπη από τον Δημήτρη Σπύρου, η οποία διαχέεται προς όλους και ξαναγυρίζει πίσω».

Kathy Loizou,

μέλος της κριτικής επιτροπής



«Είναι προφανές πως ο κύριος στόχος του φεστιβάλ είναι να προβάλει πολύ καλές ποιοτικές ταινίες στα παιδιά και τους νέους που έρχονται εδώ. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας είναι σίγουρα ένα από τα λίγα φεστιβάλ που πετυχαίνει να απορροφήσει τους νέους της περιοχής στις προβολές».

Martina Lassacher,

μέλος της κριτικής επιτροπής



«Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, το οποίο παρακολουθώ από την πρώτη του χρονιά, έχει κατορθώσει απίστευτα πράγματα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια».

Αντώνης Παπαδόπουλος,

μέλος της κριτικής επιτροπής



«Είναι μαγικό να βλέπουμε τους Ολλανδούς μαθητές μας να δουλεύουνε με μαθητές από την Ελλάδα, την Ισπανία και άλλες χώρες. Μαθαίνουν μαζί κινηματογράφο και μ’ αυτή την διαδικασία μεγαλώνουν. Αυτό είναι για μένα το πιο σημαντικό πράγμα που συμβαίνει στο Mythos Project».

Trudy Verkerk,

εκπαιδευτικός από την Ολλανδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου