Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ισπανοί γιατροί: Ορκίστηκαν υγεία για όλους, κόντρα στο νόμο


Με ένα καταπληκτικό βίντεο, 1650 περίπου γιατροί από όλη την Ισπανία καλούν τους γιατρούς όλου
του κόσμου να αντιδράσουν στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην υγεία και να εξακολουθήσουν να παρέχουν τις φροντίδες τους σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους.
"Ορκιστήκαμε να παρέχουμε ιατρική φροντίδα χωρίς διακρίσεις και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε". Αυτή την απάντηση δίνουν 1650 περίπου γιατροί από ολόκληρη την Ισπανία στο υπουργείο Υγείας, το οποίο τους ζητά να μην παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε μετανάστες χωρίς χαρτιά. "Η υγεία είναι καθολικό δικαίωμα" προσθέτουν, δηλώνοντας απερίφραστα ότι θα αντισταθούν στη διάλυση της δημόσιας υγείας και ότι δεν θα αφήσουν κανέναν άνθρωπο χωρίς ιατρική φροντίδα.
Με νέα νομοθετική ρύθμιση, η ισπανική κυβέρνηση αποκλείει τους μη έχοντες χαρτιά μετανάστες από τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη, θυσιάζοντας με αυτό τον τρόπο την ανθρώπινη υγεία στο βωμό των περικοπών που επιβάλλει το Μνημόνιο. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι με το εν λόγω μέτρο περίπου 70.000 μετανάστες θα μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όχι άδικα ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα, την 1η Σεπτέμβρη εκατοντάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Μαδρίτης διαδηλώνοντας ενάντια στις προωθούμενες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στην υγεία. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Μαδρίτης, φωνάζοντας "Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος!" .

Στο παρακάτω βίντεο, που αποτελεί παγκόσμια καμπάνια ευαισθητοποίησης των γιατρών όλου του κόσμου, οι ισπανοί γιατροί ορκίζονται, μεταξύ άλλων, ότι "θα αφήσουν στην άκρη το τι είναι ηθικό κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης", ότι "δεν θα επικαλεστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα ως άμυνα κατά των μέτρων που έχουν ως στόχο το μέγιστο κέρδος" και ότι "δεν θα χρησιμοποιήσουν τις δημόσιες δομές υγείας για να βοηθήσουν όσους μετανάστες δεν έχουν χαρτιά". Ωστόσο, στο τέλος του βίντεο αποκαλύπτεται ότι έχουν σταυρωμένα τα δάκτυλά τους και όλοι μαζί ορκίζονται να μην κάνουν τίποτα από όσα υποσχέθηκαν ως εκείνη τη στιγμή.

Οι γιατροί της Ισπανίας παραδίδουν μαθήματα αξιοπρέπειας, τοποθετώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους ιατρικούς τους όρκους πάνω από οποιαδήποτε κυβερνητική εντολή. Η στάση που κρατούν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις της ισπανικής κυβέρνησης αποτελεί παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για όλους, καθώς η υγεία βρίσκεται στο στόχαστρο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά.
Ειδικότερα στην Ελλάδα, με εγκύκλιο που είχε εκδώσει το 1998 ο τότε υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, αποκλείονταν από την πρόσβαση στη δημόσια υγεία οι μη έχοντες χαρτιά μετανάστες. Την εγκύκλιο αυτή επέκτεινε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε όλους τους ανασφάλιστους , καλώντας, μάλιστα, τους νοσοκομειακούς γιατρούς να καταδίδουν στην αστυνομία (!) τους ανασφάλιστους μετανάστες που ζητούσαν ιατρική φροντίδα. Όπως σαφώς προκύπτει, η επιθετική νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια στον τομέα της υγείας έχει ως συνέπειανα αποστερούνται του δικαιώματος στη δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτοί που την έχουν περισσότερη ανάγκη!
Ο Θεόδωρος Ζδούκος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, που μετέχει και στο Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας δήλωσε ότι βασική θέση της Ομοσπονδίας είναι η θεώρηση της υγείας ως καθολικού δικαιώματος. Παράλληλα, τόνισε ότι απαιτείται να παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στην υγεία σε κάθε άνθρωπο, χωρίς καμία διάκριση.
Όπως οι γιατροί στην Ισπανία, έτσι και η ΟΕΝΓΕ θεωρεί ότι η ανθρώπινη υγεία πρέπει να τίθεται πάνω από τα κέρδη και καλεί σε μη συμμόρφωση στις ακραία νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην υγεία πανευρωπαϊκά. Σημειωτέον ότι, υπό την πίεση των κοινωνικών ιατρείων αλληλεγγύης, πολλά ελληνικά νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων το Σισμανόγλειο, το Αμαλία Φλέμινγκ και το "Ελπίς", έχουν δηλώσει ότι θα προσφέρουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε ανασφάλιστους ασθενείς.

Το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης στην Ισπανία, που αντιστέκεται στη μετατροπή του καθολικού δικαιώματος της υγείας σε αγαθό μόνο για λίγους, χρειάζεται την υποστήριξή μας. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους: http://www.medicosdelmundo.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου