Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΓ-ΑΚΕΛ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ!

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΝΕΟΥΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ,ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΙΚΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO
Μείζονες πολιτικές εξελίξεις και μεγάλες αναταράξεις προκαλούν στην Κύπρο οι "αιφνιδιστικές", πλην όχι και τόσο μη-αναμενόμενες, θετικές δηλώσεις "βόμβα" του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, με τις οποίες αφήνει
ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα ο Άντρος Κυπριανού σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή του για την ιστοσελίδα24h.com.cy, σημείωσε ότι η Λευκωσία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, αν της επιβληθεί υπερβολική λιτότητα στο υπό επεξεργασία μνημόνιό της.

«Εάν η τρόικα επιμένει σε οδυνηρότατα μέτρα για να μείνουμε στη ζώνη του ευρώ, εμείς θα πεισμώσουμε και θα πούμε, δεν φεύγουμε από τη ζώνη του ευρώ γιατί είναι σημαντικό αυτό το ζήτημα; Παραμένουμε, όσο οδυνηρά (και αν) είναι τα μέτρα;» ήταν η δήλωση του γγ του ΑΚΕΛ.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου, ο Κυπριανού απάντησε: «Σίγουρα το αφήνουμε ανοιχτό. Δεν προκαθορίζω τώρα τι θα κάνουμε, αλλά λέω ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν πάρα πολύ σοβαρά εάν θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τασυμφέροντα του κυπριακού λαού».

Ανέφερε δε ότι το κόμμα του διαχρονικά είχε επιφυλάξεις για την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε. και κατ' επέκταση και στην ζώνη του ευρώ, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει μελέτη τόσο για το τι έχει φέρει η είσοδος μας στο ευρώ όσο και για τι θα επιφέρει μια έξοδος μας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

«Είχαμε συμφωνήσει το 1995 να προχωρήσει η πορεία ένταξης, θέτοντας κάποιες προϋποθέσεις, ότι αυτό θα βοηθούσε στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού και ότι θα διαφυλάσσονταν τα συμφέροντα και τα κεκτημένα των εργαζομένων. Σε καμιά από τις δύο περιπτώσεις δεν βοήθησε η ένταξη μας», είπε ο A. Κυπριανού.

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, δεν τίθεται θέμα εξόδου της Κύπρουαπό την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, μετά τη δήλωση του Άντρου Κυπριανού ότι η Λευκωσία δεν πρέπει να αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η οποία από ό,τι φαίνεται άναψε φωτιές, προκαλώντας αντιδράσεις από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

Από την στιγμή που απευθυνθήκαμε στον μηχανισμό στήριξης για εξασφάλιση δανείου, υπογραμμίζει ο κ.Στεφάνου, αυτό που προέχει είναι η διαπραγμάτευση με την τρόικα για «να πετύχουμε τουςκαλύτερους δυνατούς όρους, για να υπερασπιστούμε τις βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων, για να διασφαλίσουμε την προοπτική της οικονομίας του τόπου μας και για την εξυπηρέτηση τωνσυμφερόντων της πατρίδας μας».

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΕΛ

Στο θέμα του Άντρου Κυπριανού, που προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις από την Κυπριακή δεξιά και τους "ευρω-λάγνους" της Κύπρου, τοποθετήθηκε και το ΑΚΕΛ, το οποίο προσπάθησε ναδιασκεδάσει τις εντυπώσεις και να ρίξει στα "μαλακά" την υπόθεση, μιλώντας για παρερμηνείες των δηλώσεων Α.Κυπριανού.

Το ΑΚΕΛ, μάλιστα, έδοσε στη δημοσιότητα το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεων του Α. Κυπριανού, το οποίο, μάλλον, επιβεβαιώνει παρά διαψεύδει τις δηλώσεις που προαναφέραμε.

Σύμφωνα με το κείμενο τού ΑΚΕΛ, ο γενικός γραμματέας τους ΑΚΕΛ στην ερώτηση, κατά πόσο πρέπει να παραμείνει η Κύπρος στο ευρώ, απάντησε:

«Είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Το ερώτημα που νομίζω ότι θα πρέπει να απαντήσουμε όλοι είναι το εξής: εάν η τρόικα επιμένει σε οδυνηρότατα μέτρα για να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ, εμείς θα πεισμώσουμε και θα πούμε ότι δεν φεύγουμε από την ζώνη του ευρώ, γιατί είναι σημαντικό αυτό το ζήτημα;Παραμένουμε όσο οδυνηρά και αν είναι τα μέτρα;»

»Είναι και αυτό ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί πάρα πολύ σοβαρά. Είπα στην αρχή, ότι εμείς μελετούμε όλα τα μέτρα τα οποία θα προταθούν και την ίδια στιγμή τι σημαίνει το κάθε τι, δηλαδή ποια τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε και πώς απαντούμε σε αυτά τα σενάρια, τα οποία μου θέτετε τώρα και επαναλαμβάνω πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός σοβαρού προβληματισμού από ειδικούς».

Στην ερώτηση, «να εξεταστεί η υπόθεση αν θα πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ ή όχι;», ο κ. Κυπριανού, σύμφωνα με το κείμενο που έδωσε το ΑΚΕΛ, ανέφερε:

«Σίγουρα το αφήνω ανοικτό αυτό το θέμα, δεν προκαθορίζω τώρα τι θα κάνουμε, αλλά λέω ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν πάρα πολύ σοβαρά, εάν θέλουμε πραγματικά να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα τού Κυπριακού λαού».

ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Α.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις του Α.Κυπριανού είναι πολύ θετικές και έχουν μεγάλη και κρίσιμη σημασία όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και γενικότερα για την Ελλάδα και όλη την ευρωζώνη.

Αν το ΑΚΕΛ και επομένως η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, υιοθετήσει μια στρατηγική, η οποία θα θέτει ωςθετικό ενδεχόμενο μια έξοδο από την ευρωζώνη, ως απάντηση στις αφόρητες μνημονιακές πιέσεις, θα είναι η πρώτη κυβέρνηση χώρας μέλους της ευρωζώνης που θα αμφισβητεί ευθέως το ευρώ, πράγμα που μπορεί να έχει αλυσσιδωτές συνέπειες για όλο το ευρωζωνικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση για την Κύπρο είναι πολύ προτιμότερο να ακολουθήσει το δρόμο της Κυπριακής λίρας, παρά να ειδέλθει σε αδιέξοδες και σκοτεινές μνημονιακές περιπέτειες όπως έπραξε η Ελλάδα.
Για την τελευταία πάντως ποτέ δεν είναι αργά...Το αντίθετο!

http://www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου