Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

"ΕΘΝΟ- ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΣΜΟΣ"

ΜΙΑ ΕΜΠΑΘΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΗΛΕΣ "ΤΩΝ ΝΕΩΝ"(17/8)!
Η iskra παραθέτει αυτούσιο το άρθρο του Ηλία Κανέλλη από "ΤΑ ΝΕΑ" της Παρασκευής 17/8 ως δείγμα των "νέου τύπου" πρωτόγνωρων επιθέσεων σε πρόσωπα της Αριστεράς αλλά και στην ίδια την ριζοσπαστική Αριστερά. Η επίθεση αυτή δεν αφορά προσωπικά τον Παν. Λαφαζάνη αλλά όλους όσους θεωρούν ότι η χώρα αυτή αξίζει ένα διαφορετικό δρόμο πέρα από τη μνημονιακή υποδούλωση, όσο μεγάλες δυσκολίες κι αν έχει μια τέτοια επιλογή. Ο Ηλίας Κανέλλης ασφαλώς διαθέτει μεγάλες δυνατότητες να ασκήσει κριτική και πολεμική σε ένα αλλο επίπεδο.Γι'αυτό ελπίζουμε ότι η ευτέλεια και η εμπάθεια ορισμένων, τουλάχιστον, σημείων του άρθρου του, "υπαγορεύονται" κυρίως από ένα νοσηρό κλίμα εχθρότητας προς την Αριστερά,διαμορφωμένο στους κυρίαρχους κύκλους, που τον υπερβαίνει.
Εν πάση περιπτώσει στόχος της iskra δεν είναι να ασκήσει μια συνολική εκτίμηση για το άρθρο του Ηλία Κανέλλη αλλά κυρίως να δώσει τη δυνατότητα στους αναγνώστες της να διαμορφώσουν μια πληρέστερη εικόνα και φυσικά την δική τους άποψη.

Φοβούμεθα, όμως, ότι, ανεξαρτήτως του άρθρου του Η. Κανέλλη, είμαστε μόνο στην αρχή μιαςλυσσώδους επίθεσης του κυρίαρχου μπλοκ εξουσίας σε βάρος της Αριστεράς, η οποία το επόμενο διάστημα θα προσλάβει φρικτές διαστάσεις, που, ίσως, μόνο με εκείνες της μεταπολεμικής περιόδου θα μπορούν να συγκριθούν!

H Iskra, προς σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών της, παραθέτει αυτούσιο το άρθρο του Ηλία Κανέλλη από "ΤΑ ΝΕΑ" της Παρασκευής (17/8). Ολόκληρο το άρθρο έχει ως εξής:

"ΕΘΝΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΣΜΟΣ"

Του ΗΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ

Και ξέρει τι λέει και δεν κρύβεται. Οτι η Ελλάδα πρέπει «άμεσα, εδώ και τώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη» και να βγάλει δικό της νόμισμα το έχει δηλώσει ξεκάθαρα πολλές φορές. Και όταν λέει ότι η χρεοκοπία είναι το όπλο των αδυνάτων, δεν το λέει αφελώς, όπως π.χ. το είπε η σύντροφός του, η βουλευτής Κεφαλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, τον περασμένο Μάιο. Την επιδιώκει γιατί οδηγεί εκτός Ευρώπης - απλώς κρύβει τις συνέπειες.

Πέρυσι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μάζευε ψηφαλάκι ψηφαλάκι τα ποσοστούλια του, δεν το 'χαν σε τίποτα τα στελέχη του να πουν καμιά κουβέντα παραπάνω. Αλλά κάποια στιγμή τα ποσοστούλια έγιναν μεγάλα ποσοστά και πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Ετσι, ό,τι λέγεται, ιδίως από τα πρωτοκλασάτα στελέχη, δεν είναι πλέον αυτό που στην Κύπρο ονομάζουν λαφαζανιά - μια σαχλαμάρα για να περνάει η ώρα.



Κατά τα φαινόμενα, κάθε τέτοιου τύπου υπερβολή που μπορεί να φοβίσει τον κόσμο πλήττει το κόμμα. Ο Αλέξης Τσίπρας το ξέρει, γι' αυτό και έχει αρχίσει να προσπαθεί να ελέγξει τον μηχανισμό. Είναι δεδομένο ότι οι έξαλλες φωνές, οι συνιστώσες, ο παραδοσιακός αριστερισμός, τα σταλινικά σταγονίδια, μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ στα παραδοσιακά ποσοστούλια του. Η πολυφωνία των πρώην συνιστωσών δεν είναι πια χρήσιμη, κάθε ηγετική ομάδα που σέβεται τον εαυτό της θα επιδίωκε να την περιθωριοποιήσει.

Αλλά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν έχει ούτε θέλει να έχει σχέση με το ιδεολογικό πάτσγουορκ του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός δεν είναι χτεσινός. Γαλουχήθηκε με τα νάματα της ΕΣΣΔ και με τη σκληρή σλανγκ του αντιαμερικανισμού και του αντιδυτικισμού. Ο,τι προερχόταν από τη Δύση γι' αυτόν ήταν κακό, «Οχι στην ΕΟΚ των μονοπωλίων». Οπως και ο Αλέκος Αλαβάνος, ανέκαθεν ήταν αντιδυτικός και εθνοκεντρικός - πιο αντιδυτικός και πιο εθνοκεντρικός μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Και ταυτόχρονα παιδί των μηχανισμών. Πολύ σκληρός για να εξουδετερωθεί.

Αρα, δεν του ξέφυγαν ούτε όσα είπε χθες. Στο κάτω κάτω, έχει πει πολλά ανάλογα τον τελευταίο καιρό. Κατήγγειλε το «ξεπούλημα» των λιμανιών, χαρακτήρισε πραξικοπήματα τις αποκρατικοποιήσεις, μέχρι και την πρόταση Πολύδωρα στήριξε να δοθούν δύο χιλιάρικα εκλογικό επίδομα στους υπαλλήλους της Βουλής.

Ο Λαφαζάνης ξέρει καλά τον εθνολαϊκισμό - και τον ασκεί με συνέπεια. Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας, στο επικείμενο συνέδριο, θα διεκδικεί τον μοδάτο ριζοσπαστισμό, εκείνος θα χειρίζεται τα συνθήματα. Τον αντιευρωπαϊσμό. Την καταστροφολογία. Τη συντήρηση των πελατειακών δικτύων. Την εθνομπολσεβίκικη δεισιδαιμονία.

Ταυτόχρονα, θα προσπαθεί να διευρύνει το ρεύμα του, ήδη ισχυρό στον κομματικό μηχανισμό. Οσοι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατοπιστεί προς πιο μετριοπαθή γραμμή, λυπάμαι αλλά υπολογίζουν χωρίς τον Λαφαζάνη και το ρεπερτόριό του.http://iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου