Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΦΑΠΑΞ!

ΧΑΝΟΥΝ ΜΙΣΘΩΤΟΙ, ΑΝΑΠΗΡΟΙ, ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ!
ΣΕ ΣΦΑΓΕΙΟ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ!

Από την κλίνη του Προκρούστη, του προγράμματος μείωσης των δαπανών περνούν τα κοινωνικά επιδόματα. Οι περικοπές που προωθούνται είναι, κατά την κυβέρνηση, κλιμακωτές. Φτάνουν ακόμα και το 50% για όσους από τους δικαιούχους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ. Από το μαχαίρι, ενδεχομένως, να "διασωθούν" το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ.
Παράλληλα με την σφαγή των επιδομάτων, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει και σε μεγάλες περικοπές στα εφάπαξ που χορηγούν διάφοροι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης τόσο τουδημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το "κούρεμα" θα κυμαίνεται, κατά μέσο όρο, στο 40%!

Όσον αφορά τα εφάπαξ των μισθωτών, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περικοπές των ποσών αλλά και μείωση του αριθμού των δικαιούχων. Κατά τις επιταγές των μνημονίων, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα εφάπαξ ως ανταποδοτικά ποσά που σχετιζονται άμεσα με τις καταβληθείσες εισφορές των μισθωτών. Υπό αυτό το πρίσμα, το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων θα περικοπεί κατά 15% ως 22%.

Παράλληλα, δρομολογείται η αύξηση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για την χορήγηση του εφάπαξ, ώστε να φτάσει τουλάχιστον τα 25 έτη.Τις μεγαλύτερες απώλεις στα ποσά των εφάπαξ θα υποστούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι (-46,63%), οιυπάλληλοι του ταμείου Νομικών (- 52,21%) και οι εργαζόμενοι στον κλάδο των φαρμ/κών εργασιών (-63,91%).



Αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια θα τεθούν για τη χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων, με στόχο να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος μείωσης των δαπανών κατά 11,5 δισ. τη διετία 2013-2014 και να περιορίσουν στο ελάχιστο τους δικαιούχους που βασίζουν την επιβίωσή τους σε αυτές τις κοινωνικές δαπάνες. Οι περικοπές, κατά την κυβέρνηση, θα γίνουν κλιμακωτά. Εντούτοις, αναμένεται να πλήξουν όλους τους δικαιούχους ανεξάρτητα από το εισόδημα που διαθέτουν.

Στο τραπέζι έχουν τεθεί εναλλακτικά σενάρια για το ύψος των εισοδήματος που θα πρέπει να έχουν οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων. Στόχος είναι να μην υπάρχει καμία περικοπή για όσους έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα και στη συνέχεια οι μειώσεις να είναι κλιμακωτές, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δικαιούχου. Αυτά, βέβαια, τα σενάρια είναι για μάτια του κόσμου!

Αν θυμηθούμε τη μέθοδο που ακολούθησε η κυβέρνηση για να χαρατσώσει και τους πλέον φτωχούς, μέσα από την διαβόητη "διεύρυνση της φορολογικής βάσης" και το σύστημα των τεκμαρτών εισοδημάτων, είναι δεδομένο ότι οι απώλειες των δικαιούχων και η επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης θα είναι τραγικές.

Πλέον, αποδεικνύεται ότι η διαβόητη "επαναδιαπραγμάτευση" που υπόσχονταν προεκλογικά οι τρεις κυβερνητικοί συνεταίροι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καταλήγει σε ανελέτητες περικοπές που στόχο έχουν ναεξευμενίσουν αλλά και να διασφαλίσουν τους δανειστές της χώρας.


Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει επεξεργαστεί τη "φόρμουλα" με την οποία θα γίνουν οι περικοπές. Τα επιδόματα πάσης φύσεως θα χωριστούν σε 2 κατηγορίες: αυτά τα οποία είναι ανταποδοτικά και έχουν καταβληθεί εισφορές (π.χ. επίδομα ασθενείας) και αυτά που είναι επιδόματα πρόνοιας (π.χ. επίδοματυφλότητας). Στα προνοιακά επιδόματα θα γίνουν και οι μεγαλύτερες περικοπές! Μόνο το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ δεν θα περιλαμβάνονται σε αυτές τις δύο κατηγορίες.


Η λίστα που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση περιλαμβάνει 88 επιδόματα και έχει ως εξής:

15 συντάξεις και επιδόματα οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης. Περιλαμβάνονται συντάξεις πρόνοιας και όλα τα σχετικά επιδόματα για τους ανασφάλιστους, τους ανάπηρους και τους πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες (τυφλότητα, μεσογειακή αναιμία, νοητική υστέρηση κα).

17 επιδόματα και βοηθήματα για την προστασία της εργασίας που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ. Περιλαμβάνεται το επίδομα ανεργίας και τα πάσης φύσης βοηθήματα προς τους μακροχρόνια άνεργους.

11 προνοιακά επιδόματα που αφορούν τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, καθώς και άλλες ευπαθείς ομάδες.

11 βοηθήματα και επιδόματα που σχετίζονται με την μητρότητα. Περιλαμβάνονται επιδόματα τοκετού και λοχείας.

9 βοηθήματα και επιδόματα που χορηγούνται από τον Οίκο Ναύτου.

11 βοηθήματα που προορίζονται σε ατομα που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμοί κλπ).

14 επιδόματα, ενισχύσεις και βοηθήματα που χορηγούνται στους δικαιούχους από τους ΟΕΕ και ΟΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου