Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Το Κράτος του Μάνεση με τη δικαιοσύνη του και τα ΜΑΤ επιτέθηκε! (video)


Άνοιξε το εργοστάσιο Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, μετά από εντολή της εισαγγελίας και την παρέμβαση της αστυνομίας.
12:40 Οι δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  Αντιπροσωπεία Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ αποτελούμενη από τους: Παναγιώτη Λαφαζανη Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτή Β’ Πειραιά, Δημήτρη Στρατούλη, Βουλευτή Β’ Αθήνας, υπεύθυνο της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του
Υπουργείου Εργασίας, Κωνσταντίνο Μπάρκα, Βουλευτή Πρεβέζης, Αλέξη Μητρόπουλο, Βουλευτή Αττικής και Απόστολο Αλεξόπουλο, Βουλευτή Β’ Αθήνας αλλά και τον Μάρκο Μπασιούκα, εκπρόσωπο του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, βρίσκεται από το πρωί μαζί με τους απεργούς εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας στην πύλη του εργοστασίου.

Ταυτόχρονα, η Βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ζωή Κωνσταντοπούλου με παρέμβασή της στη ΓΑΔΑ και ο Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Δημήτρης Τσουκαλάς προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητούν την απελευθέρωση των συλληφθέντων απεργών Χαλυβουργών.

Σε δηλώσεις τους προς του δημοσιογράφους, οι Παν. Λαφαζάνης, Δημ. Στρατούλης και Μ. Μπασιούκας, τόνισαν, μεταξύ άλλων τα εξής:


Παν. Λαφαζάνης: «Η συγκυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗ.ΜΑΡ. κατάντησαν την Ελλάδα κράτος του Μάνεση, όπου τα ΜΑΤ ασύδοτα και ανεξέλεγκτα εισβάλλουν χαράματα στη Χαλυβουργία, καταπατώντας κάθε ίχνος συνταγματικού και συνδικαλιστικού δικαιώματος. Να φύγουν τώρα τα ΜΑΤ από την πύλη της Χαλυβουργίας και να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι συλληφθέντες απεργοί που διεκδικούν την επιβίωσή τους».


Δημ. Στρατούλης: «Η κυβέρνηση σε συνέχεια της τρομοκρατίας και των εκβιασμών του μεγαλομέτοχου της Ελληνικής Χαλυβουργίας κ. Μάνεση σε βάρος των απεργών εργατών με άσκηση ποινικών διώξεων, 120 απολύσεις και στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού τάχθηκε σήμερα ανοιχτά στο πλευρό του με τη χρησιμοποίηση ωμής και απρόκλητης αστυνομικής βίας, στρατιωτικού τύπου, σε βάρος τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι αλληλέγγυος με των αγώνα των χαλυβουργών και ζητά από την κυβέρνηση να φύγουν άμεσα τα ΜΑΤ από την πύλη της επιχείρησης, να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες εργάτες και να συμβάλλει στη λύση του προβλήματος με βάση τις αποφάσεις της τελευταίας γενικής συνέλευσης των απεργών. Ο αγώνας των απεργών χαλυβουργών είναι αγώνας όλων των εργαζομένων της χώρας μας.»

Μάρκος Μπασιούκας: «Αυτό το πρωτοφανές και απαράδεκτο γεγονός, όπου μεγάλη, τεράστια δύναμη της Αστυνομίας επιτέθηκε απρόκλητα εναντίον των απεργών χαλυβουργών, δείχνει τις προθέσεις της τρικομματικής κυβέρνησης των Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη. Το κράτος και οι κατασταλτικές του δυνάμεις ενήργησαν ως υπάλληλοι του Μάνεση εναντίον των απεργών χαλυβουργών. Καμία πολιτική άγριας καταστολής δεν πρόκειται να σταματήσει αυτόν τον αγώνα αν δεν δικαιωθεί! Είμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων χαλυβουργών, καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, τον Υπουργό Εργασίας και την Αστυνομία για την ωμή βία και χρήση χημικών σε βάρος των απεργών και των συγκεντρωμένων αλληλέγγυων εργαζόμενων. Καλούμε το λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία στην απογευματινή 17:30, συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους απεργούς χαλυβουργούς, στη Γέφυρα Ασπροπύργου, για να φύγουν τα ΜΑΤ από τη Χαλυβουργία. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε να έρθει η νίκη για τους χαλυβουργούς!»
12:30 Για προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά κάνουν λόγο τα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα λέγεται ότι ζήτησε από τους υπουργούς Εργασίας Γ. Βρούτση και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια να συντονιστούν. Φέρεται να τους είπε πως: «Το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό και η κυβέρνηση το υπερασπίζεται με κάθε τρόπο».

12:20 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αλληλέγγυοι στον αγώνα των απεργών χαλυβουργών έχουν συγκεντρωθεί στο προαύλιο της Ευελπίδων όπου θα μεταφερθούν σε λίγο οι συλληφθέντες από τη ΓΑΔΑ. Θα περάσουν από αυτόφωρο σήμερα. Έκκληση να συγκεντρωθεί κόσμος εκεί.

12:10 Παρέμβαση ΤΩΡΑ νομικών του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΑΔΑ για τους συλληφθέντες στη Χαλυβουργία.
Έκκληση να συγκεντρωθούμε ΤΩΡΑ στην Ευελπίδων Κτίριο 16 όπου και θα τους μεταφέρουν από λεπτό σε λεπτό.

11.40 Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε στην πύλη, στο εργοστάσιο έχουν μπει περίπου 30 απεργοσπάστες, ενώ με εντολή του Μάνεση τηλεφωνούν σε απεργούς και τους ενημερώνουν ότι αν δεν μπουν για δουλειά θεωρούνται απολυμένοι.

11:30 Για γκανγκστερικού τύπου χτύπημα κάνει λόγο το ΚΚΕ και σημειώνει πως «δεν στοχεύει μόνο τους αγωνιστές χαλυβουργούς που απεργούν επί 9 μήνες για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Αποτελεί επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι, για να περάσει ο οδοστρωτήρας της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής».

Παράλληλα, το Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση ΝΔ -– ΠΑΣΟΚ -– ΔΗΜΑΡ είναι η βασική υπεύθυνη για την εισβολή και καταγγέλλει πως έγινε χρήση χημικών, υπήρξαν ξυλοδαρμοί και συλλήψεις απεργών, «προκειμένου να προστατευτεί ο απεργοσπαστικός μηχανισμός του Μάνεση».

11:26 Φωτογραφίες από την πύλη του εργοστασίου
















11:13 Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ανακοίνωσή της δηλώνει τη συμπαράστασή της στους εργάτες της Χαλυβουργίας και καταγγέλλει "με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την επιδρομή των ΜΑΤ στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, την εκδίωξη της περιφρούρησης και την κατάληψη του χώρου από τις δυνάμεις καταστολής".
Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα εξής: "Ενώ η κυβέρνηση, υποτίθεται συζητούσε για την «άρση του αδιεξόδου», τελικά προετοίμαζε την έφοδο των ΜΑΤ και το κτύπημα της ηρωικής απεργίας σύμβολο του εργατικού αγώνα. Απέδειξε η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ στο πλευρό τίνος βρίσκεται: στο πλευρό του Μάνεση, στο πλευρό των εργοδοτών, στο πλευρό του κεφαλαίου, που θέλει να ξεζουμίσει τους εργαζόμενους".

11:05 Φωτογραφίες από τη Χαλυβουργία.






10:55 Ανακοίνωση για την επέμβαση των ΜΑΤ στη Χαλυβουργία εξέδωσε η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ:

"Η σημερινή επέμβαση των ΜΑΤ ενάντια στους απεργούς της Χαλυβουργίας Ελλάδος αποτελεί ωμή πράξη βίας και αυταρχισμού με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
Η εργοδοσία Μάνεση για 9 μήνες επιστρατεύει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς προχωρά σε απολύσεις και εκβιασμούς, στρώνοντας το δρόμο για την σημερινή κατάληξη.
Η πολιτική ευθύνη της σημερινής ευθείας καταπάτησης δια της βίας,των συλλογικών αποφάσεων των εργαζομένων της Χαλυβουργίας ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και τα στελέχη της που εδώ και καιρό έχουν αναλάβει το ρόλο της εμπροσθοφυλακής στην εκστρατεία ενάντια στους απεργούς χαλυβουργούς.
Η αλληλεγγύη όλου του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας προς τους Χαλυβουργούς είναι τώρα το άμεσο καθήκον μας.
Ο αγώνας για αξιοπρέπεια δεν σβήνει, δεν καταστέλλεται.
Όλοι και όλες στην Πύλη της Χαλυβουργίας".

10:50 Η Αυτόνομη Παρέμβαση καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ που κάνοντας πλάτες στην εργοδοσία της Ελληνικής Χαλυβουργίας έκαναν επίθεση με τα ΜΑΤ στους απεργούς χαλυβουργούς, προχώρησαν σε συλλήψεις με στόχο να σπάσουν τον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης αναφέρονται τα εξής:

"Οι δυνάμεις καταστολής με εντολή της Κυβέρνησης χρησιμοποιούνται για να περάσει η απεργοσπασία, οι απολύσεις με στόχο να διασφαλιστεί η προκλητική κερδοφορία της εργοδοσίας.
Αυτή την ώρα όλη η εργατική τάξη βρίσκεται στο πλευρό των ηρωικών χαλυβουργών, που με τον αγώνα τους δίνουν το στίγμα για το πώς πρέπει να οργανωθεί η αντίσταση των εργαζομένων απέναντι στην αντεργατική, αντιλαϊκή επίθεση που εξελίσσεται από εργοδοσία, κυβέρνηση και τρόικα.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση απαιτεί από την Κυβέρνηση να αποσυρθούν τώρα οι δυνάμεις καταστολής από τη χαλυβουργία, να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες, να σταματήσει η προκλητική στήριξη της εργοδοσίας και του Μάνεση.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση καλεί τα συνδικάτα, όλους τους εργαζόμενους να βρεθούν τώρα στην πύλη του εργοστασίου της χαλυβουργίας στη συγκέντρωση που διοργανώνει το σωματείο των χαλυβουργών και να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των απεργών.
Όλοι σήμερα Παρασκευή 20/7 στη συγκέντρωση που διοργανώνει το Συνδικάτο των Χαλυβουργών στις 5.30 μμ στο κόμβο Ασπροπύργου.
ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΗΡΩΙΚΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ."


10:40 Σε συγκέντρωση καλεί το σωματείο της Χαλυβουργίας στον κόμβο Ασπροπύργου της Εθνικής Οδού στις 5:30 μ.μ.

10:35 Αυτή τη στιγμή βρίσκονται 10 -11 διμοιρίες ΜΑΤ στη Χαλυβουργία.

10:28 Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την εισβολή των δυνάμεων των ΜΑΤ στη Χαλυβουργία:

"Η αιφνιδιαστική βίαιη εισβολή των δυνάμεων των ΜΑΤ στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας αποτελεί άλλο ένα δείγμα γραφής για το πώς θέλει να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους η νέα μνημονιακή κυβέρνηση.
Είναι σαφές ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη επιλέγει το δρόμο της βίας και του αυταρχισμού για να καταστείλει τους εργατικούς αγώνες, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί την υπόλοιπη κοινωνία τι την περιμένει όταν διεκδικεί και αγωνίζεται. Άλλωστε η σημερινή βίαιη επίθεση και εισβολή, τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση ανάμεσα στο υπουργείο, τους εργαζόμενους και την εργοδοσία, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα.

Ζητάμε την άμεση απόσυρση των δυνάμεων των ΜΑΤ καθώς και την απελευθέρωση των συλληφθέντων απεργών.
Καλούμε στη σημερινή συγκέντρωση αλληλεγγύης που διοργανώνεται από το συνδικάτο των χαλυβουργών στις 5.30 μ.μ. στον κόμβο του Ασπροπύργου.
Ο αγώνας των χαλυβουργών συνεχίζεται μέχρι τη δικαίωσή του".

10:26 Aύριο το πρωί στις 11 το Σωματείο των εργαζομένων στη Χαλυβουργία θα κάνει Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.

10:22 Συγκέντρωση και πορεία διοργανώσουν το απόγευμα στις 5.30 οι χαλυβουργοί απεργοί με συμμετοχή και άλλων σωματείων εργαζομένων και αλληλέγγυων στον κόμβο του Ασπροπύργου. Θα γίνει πορεία προς το εργοστάσιο.

10:20 Σωματεία εργαζομένων και πολίτες προσέρχονται στη Χαλυβουργία για συμπαράσταση.

10:00 «Λυπούμαστε για τη στάση της συγκυβέρνησης που έχει ευθύνη για αυτή την εξέλιξη. Να χαίρονται τα ΜΑΤ και την επίθεσή τους, ο κος Σαμαράς ο κος Βενιζέλος και ο κος Κουβέλης», δήλωσε στο left.gr ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης που βρίσκεται από το πρωί στην πύλη του εργοστασίου μαζί με ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

10:00 Έκκληση να πάνε εργαζόμενοι για συμπαράσταση.
Για όσους θέλουν να πάνε να συμπαρασταθούν στον αγώνα των απεργών πολύ δύσκολη είναι η πρόσβαση στη Χαλυβουργία μέσω Εθνικής Οδού. Τα ΜΑΤ έχουν κλείσει το δρόμο και υπάρχει ουρά χιλιομέτρων. Ευκολότερη πρόσβαση μέσω Αττικής Οδού (έξοδος Ασπροπύργου).

9:50 Πλήθος κόσμου προσέρχεται για συμπαράσταση στους απεργούς. Εξι κλούβες των ΜΑΤ, τα οποία επιτέθηκαν και σε βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, φρουρούν τώρα το εργοστάσιο. Συνελλήφθησαν οι πέντε απεργοί που περιφρουρουσαν το χώρο κι εχουν γίνει δέκα προσαγωγές.

Το εργοστάσιο άνοιξε μετά από εννιά μήνες κινητοποιήσεων και ενάμιση μήνα μετά τη δικαστική απόφαση που είχε κρίνει παράνομες τις κινητοποιήσεις. Το άνοιξαν τα ΜΑΤ και η δικαιοσύνη του μνημονίου και της τρικομματικής κυβέρνησης.

Από τις 5.30 π.μ. σε κόλαση έχουν μετατρέψει την περιοχή της Χαλυβουργίας για να σπάσει η απεργία. Χημικά, ξύλο, συλλήψεις από το πρωί. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν επίσης σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ και αλληλέγγυους στους αγωνιζόμενους εργάτες. Έχουν συλληφθεί πέντε άτομα και έχουν οδηγηθεί στη ΓΑΔΑ.

Το Σωματείο των Εργαζομένων και οι βουλευτές της Αριστεράς καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αυτή τη μεθόδευση και κάνουν έκκληση να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που θα επιτρέψει στους απεργούς να επιστρέψουν στη δουλειά τους με το κεφάλι ψηλά. Άλλωστε έχει κατατεθεί συμβιβαστική πρόταση από το σωματείο, την οποία και πρέπει ο υπουργός Εργασίας να λάβει υπ' όψιν και να αναλάβει πρωτοβουλία διαπραγμάτευσης.




Ο εκβιασμός της εργοδοσίας

Να υπενθυμίσουμε ότι οι διαβουλεύσεις -με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση- ανάμεσα στη διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδος και της ηγεσίας τους σωματείου των εργαζομένων δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, αφού η εργοδοσία επέμενε σε εκβιασμούς.
Να σημειωθεί πως το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωση του πριν από μερικά 24ώρα ανέφερε πως "κατέβαλε και θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή συμφιλιωτική προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της Χαλυβουργίας".
Υπενθυμίζεται, επίσης, πως η απεργία στη Χαλυβουργίας ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου του 2011 με αφορμή την απόλυση 34 εργαζομένων.
Left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου