Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Να γιατί καίγεται η Αχαία 2 ημέρες-Συμβασιούχοι πυροσβέστες ξεκίνησαν να πάνε στην Πάτρα και τους γύρισαν πίσω γιατί δεν έχουν εγκριθεί τα εκτός έδρας

Φωτιές σε Αχαΐα, Χανιά και Κορινθία. Το Μνημόνιο μειώνει τις πυροσβεστικές δαπάνες
- Τα μισά μόνο από τα καναντέρ βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα
- Παμπάλαια τα πυροσβεστικά οχήματα με ηλικία πάνω από 25 χρόνια
- Γεμάτοι ξερόχορτα οι δασικοί δρόμοι σε εκατοντάδες περιοχές της χώρας
- "Μειωμένη η επιχειρησιακή μας δυνατότητα" καταγγέλει στο Νewsit o Πρόεδρος της Ενωσης
Αξιωματικων Π.ΥΣτην
καρδιά του καλοκαιριού, την ώρα που καίγονται περιοχές στην Αχαϊα, τα Χανιά αλλά και την
Κορινθία, το Πυροσβεστικό Σώμα μετρά απώλειες σε εναέρια μέσα, σε ανθρώπινο δυναμικό ενώ οι
πυροσβέστες αναγκάζονται να μεταβαίνουν στις εστίες των πυρκαγιών με οχήματα η ηλικία των οποίων υπερβαίνει τα 25 χρόνια.
Ενδεικτικό του μπάχαλου που επικρατεί και της έλλειψης σοβαρότητας από την Πολιτεία είναι το εξής περιστατικό το οποίο καταγγέλει στο Νewsit o Πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας, Γιάννης Σταμούλης " χθες ξεκίνησαν απο την Αθήνα για την Πάτρα οχήματα με πυροσβέστες πενταετούς σύμβασης και στα μισά του δρόμου σταμάτησαν, κατέβηκαν οι πυροσβέστες και ανέβηκαν οι μόνιμοι συνάδελφοι τους γιατί δεν έχουν εγκριθεί τα εκτός έδρας για τους συμβασιούχους.

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ




"Σήμερα στην κορύφωση της αντιπυρικής προστασίας τα εναέρια μέσα που μας διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία είναι μειωμένα περίπου στα μισά, τα ελικόπτερα τα μισθωμένα να είναι 10 αντί για 12 και τα 5 πυροσβεστικά ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος να είναι καθηλωμένα" αποκαλύπτει ο κύριος Σταμούλης.

25 ΕΤΩΝ ΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΦΘΑΡΜΕΝΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ




"Ιδια η κατάσταση και στα πυροσβεστικά οχήματα που είναι τα εργαλεία της άμεσης επέμβασης στις δασικές πυρκαγιές αφού και αυτά είναι παμπάλαια, κακοσυντηρημένα λόγω έλλειψης πιστώσεων αλλά και χωρίς ελαστικά. Επαφιέμεθα στις καλοπροαίρετες χορηγίες των συμπολιτών μας για να αλλάξουμε ελαστικά στα αυτοκίνητα και να είναι ετοιμοπόλεμα όσο μπορούν να είναι ειδικά τα οχήματα που ειναι πάνω από 25 ετών για να μπορούν να φτάσουν στην πυρκαγιά".

ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ




"Δυστυχώς η τριχοτόμηση του προσωπικού της Πυροσβεστικής, το έγκλημα εάν θέλετε που εγινε τα τελευταία 2 χρόνια στο πυροσβεστικό σώμα το πληρώνουμε ακριβά. Συμβασιούχοι, πενταετής και μόνιμοι, κάθε μια κατηγορία με διαφορετικές εργασιακές δυνατότητες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μόνο οι μόνιμοι είναι στη διάθεση του πυροσβεστικού σώματος ανά πάσα στιγμή καθώς για τους υπόλοιπους δεν εγκρίνονται κονδύλια για εκτός έδρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μόνο οι μόνιμοι είναι στη διάθεση του πυροσβεστικού σώματος ανά πάσα στιγμή"

ΓΕΜΑΤΟΙ ΞΕΡΟΧΟΡΤΑ ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ




"Τόσο εμείς όσο και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης φωνάζουμε από τον Μάϊο και λέμε πως οι δασικοί δρόμοι πρέπει να συντηρηθούν. Δεν είναι δυνατόν να έχεις φτάσει στα μέσα Ιουλίου και να προσπαθείς να ξεκινήσεις τον καθαρισμό στα δάση, στα περαστικά δάση, στους δρόμους, στις επαρχιακές οδούς. Οταν ξεκινά η φωτιά δεν πρέπει να βρει να "φάει" ξερόχορτα και σκουπίδια".

ΤΡΕΜΟΥΜΕ ΜΗΝ ΞΕΣΠΑΣΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΟΛΛΑ ΠΥΡΙΝΑ ΜΕΤΩΠΑ
"Δυστυχώς οι κραυγές αγωνίας μας για την κατάσταση που επικρατεί στο Πυροσβεστικό Σώμα δεν εισακούστηκαν. Οι φοβερές ελλείψεις δυστυχώς επιβεβαιώνονται με τον πλέον τραγικό τρόπο. Το πρόβλημα είναι γνωστό και στον αρμόδιο Υπουργό τον κύριο Δένδια αρα κανείς δε μπορεί να πει οτι δεν ξέρει τι συμβαίνει η να μας κατηγορήσει ότι λαϊκίζουμε για το θέμα των ελλείψεων. Τρέμουμε μην ξεσπάσουν ταυτόχρονα φωτιές σε διαφορετικά σημεία που θα έχει σαν αποτέλεσμα οι δυνάμεις να διασπαστούν. Τότε το πρόβλημα θα φανεί ακόμη περισσότερο" είπε τέλος ο κύριος Σταμούλης.
http://www.newsit.gr/

Φωτιές σε Αχαΐα, Χανιά και Κορινθία. Το Μνημόνιο μειώνει τις πυροσβεστικές δαπάνες

Σε πύρινο κλοιό για τέταρτη μέρα βρίσκεται η χώρα. Υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάσβεσης καταβάλλουν πυροσβέστες και εθελοντές ωστόσο κατώτερη των περιστάσεων αποδεικνύεται η κυβέρνηση. Ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για καταπατήσεις και οικοπεδοποίηση των καμμένων εκτάσεων.
Αχαϊα
Εξακολουθεί να καίει την Αχαΐα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν από τον ορεινό όγκο του οικισμού Σελλά, ανατολικά της Πάτρας. Πολύ γρήγορα όμως, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, έφτασαν στον οικισμό Αργυρά και Πιτίτσα, ενώ το πρωί απειλήθηκε το χωριό Πλατάνι. Τα σπίτια τους να κινδυνεύουν από την πύρινη λαίλαπα είδαν κάτοικοι στον οικισμό Μαγούλα, στο Άνω και Κάτω Καστρίτσι, αλλά και στην περιοχή του Δρεπάνου. Με απόφαση του περιφερειάρχη, οι οικισμοί κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
H πυρκαγιά πλησίασε στον περίβολο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, το οποίο βρισκόταν σε ετοιμότητα για εκκένωση, καθώς οι πυκνοί καπνοί προκαλούσαν μεγάλη δυσφορία σε ασθενείς και επισκέπτες. Τελικά, η λειτουργία του νοσοκομείου συνεχίστηκε κανονικά, αφού προηγουμένως εκκενώθηκαν προληπτικά όλα τα πάρκινγκ που βρίσκονται περιμετρικά του νοσοκομείου και καθαρίστηκαν όλα τα ξερά χόρτα.
Μετά από μια δύσκολη νύχτα και πολλά στρέμματα καμμένης δασικής έκτασης, η πυρκαγιά έχει περιοριστεί στις περιοχές Δρέπανο και Πλατάνι, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν πυροσβέστες και εθελοντές στην περιοχή. Στο έργο της κατάσβεσης, την οποία δυσκολεύουν το ανάγλυφο του εδάφους και οι δυνατοί άνεμοι, λαμβάνουν μέρος 69 οχήματα με 130 πυροσβέστες, 84 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 οχήματα ιδιωτικά και δημοτικά, 47 άτομα στρατός, 2 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, καθώς και εθελοντές. Σημειωτέον ότι, μετά από αίτημα της Ελλάδας ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, προκειμένου να σταλεί βοήθεια στη χώρα για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Αχαΐα. Οι πρώτες δύο απαντήσεις, όμως, από την Ιταλία και την Ισπανία, ήταν αρνητικές, καθώς και οι δύο χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες πυρκαγιές.
Οι πολίτες των οικισμών που κινδύνεψαν καταγγέλλουν βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης από την περασμένη Κυριακή και επισημαίνουν ότι η περιοχή αποτελεί συχνό στόχο εμπρηστών, συνεπώς θα έπρεπε να προστατεύεται επαρκέστερα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αχαΐας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, συγχαίρει όσους έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις κατάσβεσης και περιορισμού της επέκτασης της φωτιάς, συγχρόνως όμως επισημαίνει την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού τονίζοντας ότι, "τα διαθέσιμα μέσα κατάσβεσης, επίγεια και εναέρια, δεν θα ήταν όλα στη διάθεση της Πάτρας, αν υπήρχαν ταυτόχρονα και άλλα μέτωπα φωτιάς σε άλλες περιοχές". Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι καμμένες δημόσιες εκτάσεις γης, να αποτελέσουν βορρά στις διαθέσεις καταπατητών. Γι' αυτό το λόγο καλεί την Πολιτεία και ιδίως την Περιφέρεια να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν καταπατήσεις ούτε οικοπεδοποίηση.


Χανιά
Εκτός ελέγχου μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Κίσσαμο Χανίων. Οι πρώτες φλόγες φάνηκαν μεταξύ των περιοχών Βάθη, Παπαδιανά, Κεφάλι και Αμυγδαλοκεφάλι, και σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Χανίων, Τάσο Κουρουπάκη, εκτείνονταν σε ένα μέτωπο 20 χιλιομέτρων. Χθες το βράδυ εκκενώθηκε το χωριό Παπαδιανά, καθώς οι φλόγες απείλησαν τα πρώτα σπίτια του οικισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες ζώα και επτά αγροικίες έχουν καεί. Επίσης, αρκετά σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές στους οικισμούς Παπαδιανά, Βάθη, Θεοδωριανά Σημαντηριανά, Αμυγδαλικεφάλι και Πλοκαμιανά.
Κορινθία
Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που καίει από τη Δευτέρα το Ζευγολατιό Κορινθίας και έχει καταφέρει να καταστρέψει πολλά στρέμματα δασικής έκτασης. Απειλήθηκε και το Σπαθοβούνι. Στην περιοχή επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 25 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 29 ατόμων, συγχρόνως δε εκεί κατευθύνονται δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Κίνδυνος εκδήλωσης νέων πυρκαγιών

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αυξημένος και σήμερα Πέμπτη είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών σε Αττική, Κρήτη, Κορινθία, Αργολίδα, Εύβοια, Χίο, Σάμο και Ικαρία.


Ανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός - Ανησυχία για καταπατήσεις-οικοπεδοποίηση

Είμαστε μόλις στο μέσον του καλοκαιριού και, για ακόμα μία χρονιά, γινόμαστε μάρτυρες εγκληματικών παραλείψεων από μέρους της Διοίκησης, που στοιχίζουν δεκάδες χιλιάδες στέμματα καμμένης δασικής έκτασης, καμμένα σπίτια και ζώα. Ευτυχώς, στις πυρκαγιές που σημειώθηκαν αυτές τις μέρες σταθήκαμε τυχεροί και δεν είχαμε απώλειες ανθρώπινων ζωών, όπως είχε συμβεί στις μεγάλες φωτιές του 2007.
Πολλά είναι αυτά που θα πρέπει να προβληματίσουν τους αρμόδιους, όπως, για παράδειγμα, το αν έχουν ληφθεί τα προσήκοντα μέτρα για να αποτραπούν οι καταπατήσεις και η οικοπεδοποίηση των καμμένων εκτάσεων. Επίσης, πού οδηγεί η, συνεπεία της μνημονιακής πολιτικής, υποχρηματοδοτούμενη πρόληψη. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν λαμβάνεται κανένα προληπτικό μέτρο για την περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, τα δε μέσα κατάσβεσης, επίγεια και εναέρια, όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά ούτε συντηρούνται όπως θα έπρεπε. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφερθούμε σε κατασβεστικά αεροπλάνα που δεν πετάνε, σε 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα του πυροσβεστικού σώματος, τα οποία είναι καθηλωμένα επί μία τριετία, σε ανύπαρκτες, αν και απαραίτητες, μάσκες οξυγόνου και σε ασυντήρητα πυροσβεστικά οχήματα, χωρίς καν ελαστικά!
Η πολιτική λιτότητας που συνεχίζει να ακολουθεί η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ οδηγεί σε περικοπές για τον εξοπλισμό και τα τεχνικά μέσα και μείωση δαπανών της τάξεως του 50%! Προφανώς, η κυβέρνηση δεν αξιολογεί ως σημαντική την προστασία του περιβάλλοντος ούτε όμως και τη ζωή των πυροσβεστών, οι οποίοι εκτίθενται με αυτοθυσία σε κινδύνους, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς καμία μέριμνα, εργαζόμενοι με εξαντλητικά ωράρια και μνημονιακούς μισθούς.



Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπέβαλαν ερώτηση προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών στην πυροσβεστική υπηρεσία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, "η συνεχιζόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος αποτελεί συγχρόνως και βιασμό της ανθρώπινης φύσης, ενώ η απαξίωση του Πυροσβεστικού ζητήματος, αποτελεί συγκάλυψη ενός εγκλήματος που μας οδηγεί σε πανομοιότυπα ανακοινωθέντα προαναγγελθέντων θανάτων, δασών, περιουσιών, αλλά και ανθρώπινων ζωών". Στη συνέχεια ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις προσωπικού που εντοπίζονται στην πυροσβεστική υπηρεσία, πώς προτίθεται να ενισχύσει τις επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς και πώς σκοπεύει να επιλύσει το πρόβλημα της έλλειψης του εξοπλισμού, που είναι απαραίτητος για την προστασία της ζωής των πυροσβεστών.



ΠΡΕΖΑ TV


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου