Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς τον Υπουργό Οικονομικών : Δάνεια επιχειρήσεων πυροπλήκτων περιοχών

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: Δάνεια επιχειρήσεων πυροπλήκτων περιοχών
Κύριε Υπουργέ,
Αυξάνουν καθημερινά οι καταγγελίες πολιτών, που έλαβαν πυρόπληκτα δάνεια για τις επιχειρήσεις τους και προσέρχονται στις αντίστοιχες τράπεζες για τη ρύθμιση των δύο δόσεων του 2012, στα πλαίσια της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών 2/22475/0025 που υπεγράφη στις 25/4/2012.
Σας είναι γνωστή η θέση μας για παράταση της έναρξης αποπληρωμής των δανείων αυτών κατά 8 χρόνια και η αποσύνδεση του επιτοκίου από τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και η σύνδεσή του με το Euribor. Αυτό θα έχει ως συνέπεια το επιτόκιο να πάει στο 1,6% από 8,5% που είναι σήμερα.
Παρά το ότι θεωρούμε το μέτρο της παράτασης ενός χρόνου που δόθηκε ως μία πολύ μικρή ανάσα, ορισμένες τράπεζες (π.χ. Εμπορική) έχουν λάβει ερμηνευτική εγκύκλιο, με την απαιτούμενη εξειδίκευση της απόφασης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται από τις κεντρικές διοικήσεις τους. Άλλες τράπεζες (π.χ. Εθνική) έχουν αποστείλει ήδη ενημερωτικά σημειώματα – ειδοποιητήρια για καταβολή της α΄ δόσεως στις 30-6-2012, ενημερώνοντας τους ενδιαφερόμενους ότι δεν έχουν λάβει ερμηνευτική εγκύκλιο από τις κεντρικές διοικήσεις και δεν μπορούν να δεχθούν αιτήσεις ρύθμισης των δόσεων του 2012.
Η μερική εφαρμογή της υπουργικής απόφασης από ορισμένες τράπεζες και η απόρριψή της από άλλες, αποδεικνύει περίτρανα ότι ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα ενεργούν ως κράτος εν κράτει, εμπαίζοντας τους πολίτες, σε μία περίοδο όπου οι επιχειρήσεις αυτές έχουν γονατίσει στην κυριολεξία.

Καταγγέλλουμε την παρελκυστική αυτή τακτική της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, η οποία επιτρέπει σε μέλη της την κατά το δοκούν εφαρμογή της Υπουργικής απόφασης, ακυρώνοντάς την στην ουσία, για εκείνες τις επιχειρήσεις που καλούνται να πληρώσουν άμεσα τις δόσεις του 2012.

Με δεδομένο ότι η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους λήγει στις 29-6-2012, ζητούμε κ. Υπουργέ την άμεση παρέμβασή σας για την πλήρη εφαρμογή της απόφασης απ’ όλες τις Τράπεζες ώστε να καταστεί δυνατή η ανακούφιση των επιχειρήσεων αυτών, οι οποίες στην περίοδο αυτή της έντονης ύφεσης αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.



Με εκτίμηση

ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου