Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ «ΤΣΙΡΚΟΥ» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ!

Η ΝΔ άρχισε το έργο της.. στη φωτο ο Βορίδης επί τω έργω .....«ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ» ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! Η ΔΗΜΑΡ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΕ «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ» ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ! ΣΠΑΡΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ!  Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνουν οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μνημονιακής συνεργασίας από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ανακοινωθεί σήμερα η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, καθώς εκπνέει ο χρόνος της διερευνητικής εντολής που έλαβε τη Δευτέρα ο Αντώνης Σαμαράς.
Στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στη Βουλή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον Φώτη Κουβέλη.

Όπως γνωστοποίησαν στελέχη των τριών κομμάτων, στη χθεσινή σύσκεψη των εκπροσώπων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα στις 13.00.
Εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές, ο Αντώνης Σαμαράς θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να τον ενημερώσει ότι μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση, ώστε η διερευνητική εντολή να μετεξελιχθεί σε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ήδη, στο τραπέζι της συζήτησης έχουν πέσει ονόματα υποψηφίων υπουργών και όπως φαίνεται παράλληλα με την προγραμματική σύγκλιση, προχωρά και η σύγκλιση σε επίπεδο προσώπων.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στη ΝΕΤ, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, δήλωσε πως οι εκκρεμότητες σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, το εκλογικό σύστημα και τα θέματα που αφορούν στους μισθούς.

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του νέου σχήματος, όλα δείχνουν ότι ο κ. Σαμαράς θα είναι ο πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης. Η ΝΔ θέλει τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Αμύνης, Δημοσίας Τάξεως, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ναυτιλίας. Τα τρία κόμματα φαίνεται πως καταλήγουν πάντως σε μικρό κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο πιθανόν θα συμμετέχουν 15 υπουργοί και 20 υφυπουργοί.

Στο ΠΑΣΟΚ έχει ξεσπάσει θύελλα για την επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου να μην υπουργοποιηθούν κορυφαία στελέχη του κόμματος και αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στα γραφεία της Ιπποκράτους το πρωί της Τετάρτης.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

Όσον αφορά στην ΔΗΜΑΡ, υπάρχουν στελέχη που διαφωνούν με τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση, ωστόσο η Κεντρική Επιτροπή που συνεδρίαζε από το απόγευμα της Τρίτης έως τις 13:30 μετά τα μεσάνυχτα κατέληξε να υπερψηφίσει -κατά πλειοψηφία της τάξης του 70%- την εισήγηση του Φώτη Κουβέλη για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση συνεργασίας που θα συγκροτηθεί στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων.

«ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ» ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

Την πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έχει συγκαλέσει για το πρωί της Τετάρτης ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η συνεδρίαση δεν θα γίνει στη Βουλή, αλλά στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους, και θα διεξαχθεί λίγες ώρες μετά τη θυελλώδη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με την ομάδα των «επτά» (Κ.Σκανδαλίδης, Μ.Ανδρουλάκης, Α.Διαμαντοπούλου, Μ.Χρυσοχοϊδης, Αν.Λοβέρδος, Π.Ευθυμίου και Ν. Ανδρουλάκης) για το θέμα της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση.

Η εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που θα τεθεί προς επικύρωση στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ, είναι να μην μετάσχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας κεντρικά στελέχη ή πρώην υπουργοί. Η πρόταση αυτή όμως συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ανδρέα Λοβέρδου, οι οποίοι επέμεναν ότι το κόμμα θα πρέπει να εκπροσωπηθεί στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη. Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο Πέτρος Ευθυμίου, αλλά σε χαμηλότερους τόνους.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι κ. Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης φέρονται να απείλησαν ότι θα απόσχουν από τις κομματικές διαδικασίες εάν τελικώς επικρατήσει η πρόταση του κ. Βενιζέλου.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στη συνάντηση στην Ιπποκράτους είναι το «επεισόδιο» μεταξύ του κ. Χρυσοχοΐδη και του Μ.Ανδρουλάκη. Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε «να μπουν οι πετυχημένοι στην κυβέρνηση» για να εισπράξει το ειρωνικό σχόλιο του Μίμη Ανδρουλάκη: «Εσύ είσαι πετυχημένος;».

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει τη συναίνεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε το πρωί της Τρίτης μαζί τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του κ. Βενιζέλου είναι να αξιοποιήσει περιφερειακά στελέχη που δεν συνδέονται άμεσα με το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Ζανιάς, ο Γιάννης Στουρνάρας, η Λίνα Μενδώνη και ο Ναπολέων Μαραβέγιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου