Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ ΠΕΡΙ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ! ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ  Τραβάνε το σχοινί στα άκρα οι κυρίαρχοι της ΕΕ και ΔΝΤ, αποσαφηνίζοντας στις εγχώριες παραδομένες ελίτ να ξεχάσουν νέο μνημόνιο (αν το ήθελαν ποτέ!) και να προσγειωθούν το πολύ σε δευτερεύουσες αλλαγές των αποτυχημένων μνημονίων και κυρίως στο πώς θα γίνουν «τροποποιήσεις» προκειμένου αυτά τα μνημόνια να εφαρμοστούν αυστηρά στην πράξη!
Στο μεταξύ στην Αθήνα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αντί να απαντήσουν στις προκλητικές παρεμβάσεις Γερμανίας-ΕΕ-ΔΝΤ ψάχνουν για κυβέρνηση, έτσι χωρίς «πρόγραμμα» και προοπτική, εγκαταλειμμένοι στην αγκαλιά του υπάρχοντος μνημονιακού πλαισίου!

Τείνει να επιβεβαιωθεί ότι περίπου πιο ρεαλιστική θα ήταν η ακύρωση του μνημονίου ακόμα και από μια εντελώς ανούσια επαναδιαπραγμάτευση του!

Δεν συζητάμε για ένα νέο μνημόνιο για την Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν ξεκαθαρίζοντας πως στόχος της είναι να διασφαλίσει πως η χώρα θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ υπογράμμισε την ανάγκη να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση στην Ελλάδα, ώστε στη συνέχεια να αρχίσουν οι σχετικές συζητήσεις με την τρόικα επί της πρώτης αξιολόγησης της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος.

Όπως είπε, το ζητούμενο αυτών των συζητήσεων, που θα πρέπει να αρχίσουν σύντομα, είναι να γίνει μιααποτίμηση του που βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, προκειμένου να αποφασιστούν από κοινού τα επόμενα βήματα.





Είναι σημαντικό, τόνισε ο κ. Αλταφάζ, η νέα κυβέρνηση να αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία τουπρογράμματος, με στόχο να ξαναμπεί η χώρα στο «σωστό δρόμο». Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η Επιτροπή δεν προβαίνει σε εικασίες επί των δυνατοτήτων να υπάρξει νέο μνημόνιο, τη στιγμή μάλιστα που μόλις πριν από λίγους μήνες αποφασίστηκε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα.



Ωστόσο, πηγές από την ευρωζώνη ανέφεραν ότι, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα, ένας από τους στόχους της συνεδρίασης του Eurogroup, την Πέμπτη, είναι η έναρξη συζήτησης επί ενός «νέου μνημονίου» καθώς διαπιστώνεται η ανάγκη για προσαρμογές στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος αυτών των συζητήσεων, που θα ολοκληρωθούν με τις σχετικές υπογραφές εντός του καλοκαιριού, είναι να υπάρξει διαφάνεια και ασφάλεια στην εφαρμογή του προγράμματος. Ένα νέo μνημόνιο που θα είναι αποδεκτό από τις δύο πλευρές και θα αφορά, μεταξύ άλλων, και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης των δόσεων της βοήθειας, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε πως το μνημόνιο θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου στη διάρκεια του καλοκαιριού και ανέφερε χαρακτηριστικά πως αυτοί που πιστεύουν ότι δεν πρέπει ή δεν μπορεί να ξανασυζητηθεί «έχουν ψευδαισθήσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις σχηματισθεί μια νέα κυβέρνηση «για να δει πού βρίσκεται το δεύτερο πρόγραμμα» στήριξης της Ελλάδας. Είναι προφανές όμως ότι υπάρχουν «καθυστερήσεις» στην εφαρμογή του, πρόσθεσε.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πει, «με βάση τον τρόπο με τον οποίο βλέπει το σημερινό πρόγραμμα, αν επιθυμεί μια αναπροσαρμογή» και, αν αυτό συμβαίνει, «η τρόικα θα προχωρήσει σε μια εκτίμηση και το Eurogroup θα εξαγάγει τα συμπεράσματα», εξήγησε ο αξιωματούχος. Όπως σημείωσε, αυτό θα πρέπει να γίνει στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι υπεύθυνοι της τρόικας «θα διαπραγματευθούν με τις ελληνικές αρχές και, όταν θα έχει βρεθεί μια ικανοποιητική λύση, θα υπογραφεί ένα νέο μνημόνιο, με νέα όρια και ένα νέο πρόγραμμα εκταμίευσης» των δόσεων της βοήθειας, δήλωσε ο αξιωματούχος. «Το μνημόνιο είναι τροποποιήσιμο, αλλιώς θα ήταν ανόητο», υποστήριξε.

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο Reuters ότι το μνημόνιο μπορεί να αλλάξει ως προς τις λεπτομέρειες αλλά όχι ως προς τους βασικούς του στόχους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος και να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο αξιωματούχος φέρεται να είπε ότι οι όροι που συμφώνησε νωρίτερα φέτος η Ελλάδα μπορούν να αλλάξουν και να «προσαρμοστούν», ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην ευρωζώνη και την Ελλάδα σχετικά με το εύρος των αλλαγών αυτών.

Δεν αποκλείει επιμήκυνση της προσαρμογής η Αυστρία

Εν τω μεταξύ, «παράθυρο» επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος του ελληνικού προγράμματος, ανοίγει η Αυστρία, υπό την προϋπόθεση να τηρηθούν οι όροι του.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ανέφερε ότι εφόσον οι Έλληνες συνεχίσουν να τηρούν τους όρους, από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει μαζί τους το χρονοδιάγραμμα και θα δοθεί παράταση, μηνών ή χρόνων. Αυτή η συζήτηση θα γίνει με τους Έλληνες, ωστόσο, νωρίτερα θα πρέπει να συζητηθεί η τήρηση των όρων, πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, διατύπωσε την άποψη πως θα πρέπει αφενός να δοθεί «ανάσα» στους Έλληνες, αφετέρου, όμως, οι ίδιοι θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να επιδείξουν βούληση για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φάιμαν, θα πρέπει να τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, όμως, ο χρόνος αυτός δεν έχει κανένα νόημα αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τους όρους. Παράλληλα, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, παρατήρησε πως στάλθηκε ένα φιλοευρωπαϊκό μήνυμα και η ίδια στάση θα πρέπει να τηρηθεί και στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ επισήμανε πως δεν είναι σκόπιμο να συζητείται τώρα αν η παράταση θα είναι ενός ή δύο χρόνων ή κάποιων μηνών, το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί, αφού γίνουν γνωστές οι προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ, ΛΕΕΙ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Δεν θα υπάρξουν βαθιές αλλαγές στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που ζητούνται από την Ελλάδα, στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει μια χρονική παράταση, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο δημόσιο αυστριακό ραδιοσταθμό Ο1.

«Του εξήγησα (στον Αντώνη Σαμαρά, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας που ήταν το πρώτο κόμμα στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου) πως, αναφορικά με το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα, δεν θα υπάρξει ουσιαστική τροποποίηση» δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε το πρωί της Δευτέρας μακροσκελή συνομιλία με τον κ. Σαμαρά.

«Πριν από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες είχα δηλώσει πως θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια ενδεχόμενη χρονική παράταση. Η ύφεση είναι πιο σημαντική στην Ελλάδα απ' ό,τι σε άλλες χώρες και θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια χρονική επιμήκυνση του προγράμματος» διευκρίνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο ίδιος δήλωσε πως δεν θέλει να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης παράτασης και ιδιαίτερα στην ακριβή διάρκειά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου