Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Γολγοθάς χαρατσιών για τα νοικοκυριά από Ιούλιο

Αρχές Ιουλίου 370.000 φορολογούμενοι θα παραλάβουν τη δεύτερη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων, που περιλαμβάνει τρεις φόρους: φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος για μπλοκ αποδείξεων. Παράλληλα ετοιμάζεται και το "χαράτσι ακινήτων".Η πορεία των Ελλήνων στον νέο οικονομικό “Γολγοθά” ξεκινά από τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, οπότε οι 370.000 φορολογούμενοι που θα παραλάβουν τη δεύτερη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα κληθούν να καταβάλουν κατά μέσον φόρο εισοδήματος 1.460 ευρώ, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι
Μπορεί οι αγορές και οι τραπεζίτες να ικανοποιήθηκαν από τον διαφαινόμενο σχηματισμό της τέταρτης μνημονιακής κυβέρνησης, με τον χρηματιστηριακό δείκτη να κερδίζει 3,64% κλείνοντας στις 580,67 μονάδες και τα spread να υποχωρούν, ωστόσο τώρα αρχίζει ένας ακόμη “Γολγοθάς” για εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά.
Δεκάδες μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση Παπαδήμου με την τρόικα (και με τον αρχηγό του πλειοψηφήσαντος κόμματος να αποφεύγει επιμελώς από την επίσημη ανακοίνωση της νίκης του κόμματός του κιόλας να επαναλάβει τη λέξη "αναδιαπραγμάτευση" όπως έκανε προεκλογικά) αναμένεται να ληφθούν το προσεχές διάστημα, τα οποία, προεξάρχουσας μιας ακόμη πιο ανάλγητης φοροεπιδρομής, θα εξανεμίσουν τα ήδη κουτσουρεμένα διαθέσιμα εισοδήματα όσων Ελλήνων έχουν ακόμη απασχόληση, ακόμη και αν αυτά μετριαστούν είτε στον αριθμό τους είτε στον ρυθμό επιβολής τους.
Κι αυτό, όταν μάλιστα οι Γερμανοί επίσημοι δηλώνουν (όπως λ.χ. ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Georg Streiter) πως το Βερολίνο δεν θεωρεί πως είναι η κατάλληλη ώρα για να δώσει περιθώριο χαλάρωσης ή επιπλέον χρόνο στην Ελλάδα...

Η πορεία των Ελλήνων στον νέο οικονομικό “Γολγοθά” ξεκινά από τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, οπότε οι 370.000 φορολογούμενοι που θα παραλάβουν τη δεύτερη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα κληθούν να καταβάλουν κατά μέσον φόρο εισοδήματος 1.460 ευρώ, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών προχωρά στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μεσώ του Taxisnet, και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία από τις 370.000 φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέσα στον Ιούνιο προκύπτει φόρος 540 εκατ. ευρώ.
Συνολικά από τα μέσα Μαΐου μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 650.000 δηλώσεις που προβλέπουν φόρο 945 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα εκκαθαριστικά σημειώματα περιλαμβάνουν έως και τρεις φόρους: τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης (που υπολογίζεται με συντελεστές 1%-4% σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ) και το τέλος επιτηδεύματος (για όσους έχουν μπλοκ αποδείξεων).

Η αύξηση στον φόρο εισοδήματος οφείλεται στη μείωση του αφορολόγητου από 12.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ, στην παρακράτηση μαζί με το εισόδημα της έκτακτης εισφοράς του 2012, στα νέα τεκμήρια διαβίωσης που αυξήθηκαν κατά 33% έως και 70%, στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και στην μείωση των εκπτώσεων προσωπικών δαπανών από τον φόρο εισοδήματος.
Πέραν όμως της νέας παρτίδας εκκαθαριστικών, η νέα μνημονιακή κυβέρνηση, παρότι αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ζητήσει από τους πιστωτές της χώρας παράταση δύο (ή κατ' άλλες πηγές τριών) ετών για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για να μετριαστεί η σκληρότητα της λιτότητας (κάτι που θα συζητηθεί σύμφωνα με πηγές πιθανότατα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου) καλείται να εφαρμόσει μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονται ανάμεσα στα άλλα και τα εξής:

Φόροι ΕΤΑΚ και ΦΑΠ. Χαράτσι ΔΕΗ για το 2012. Αύξηση αντικειμενικών αξιών (διπλάσιοι φόροι σε δημοτικά τέλη, γονικές παροχές, κληρονομιές και άλλα χαράτσια). Νέες έκτακτες εισφορές στα εισοδήματα, μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ, αυτοκίνητα, ελεύθερους επαγγελματίες. Κατάργηση φοροαπαλλαγών, οικογενειακών και πολυτεκνικών επιδομάτων. Αυξημένα τεκμήρια, άρα και αύξηση φόρων και μηδενική επιστροφή φόρου. Αύξηση στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης. Απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Φόρος ιδιοκατοίκησης. Νέες αυξήσεις στη ΔΕΗ, στις συγκοινωνίες και στις εταιρείες κοινής ωφέλειας. Πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών καθεστώτων φορολόγησης.

Στο μεταξύ η εκταμίευση μέρους ή όλου του 1 δισ. ευρώ που μονομερώς παρακράτησε η τρόικα από τη δεύτερη δόση του δάνειου και η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το «ξεπάγωμα» της τρίτης δόσης ύψους 30 δισ. ευρώ, αλλά αποτελούν μαζί με τη χρονική παράταση του Μνημονίου, τους βασικούς στόχους που θα επιδιώξει να πετύχει ο νέος υπουργός Οικονομικών κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.
Στελέχη της Ε.Ε. εκτιμούν ότι η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση δύο ετών (δηλαδή έως το 2016) για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Μνημονίου κάτι που θα απαιτήσει όμως και πρόσθετη χρηματοδότηση από την τρόικα κατά 16 με 20 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου