Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ Το νερό, νεράκι;

Με πρόσχημα το δημόσιο χρέος, η κυβέρνηση κυβέρνηση του μνημονίου σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει και να κλείσει οργανισμούς και επιχειρήσεις διαχείρισης φυσικών - κοινωνικών αγαθών όπως το νερό.
Μια από τις πρώτες πρωτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις μιας σειράς δημοσίων οργανισμών κομβικής σημασίας για το δημόσιο συμφέρον, τα δημόσια οικονομικά αλλά και την υγεία και την ασφάλεια της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, εδώ και καιρό προετοιμάζεται το έδαφος για το ξεπούλημα των εταιρειών ύδρευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, αντίστοιχα.
Ήδη από τις 30/12/2011 έχουν περάσει στο Ταμείο Αξιοποίησης της
Δημόσιας Περιουσίας, ενα μέγαλο μέρος του μετοχικού κεφαλάιου των δύο εταιρειών. Συγκεκριμένα, στο Ταμείο πέρασαν:
• Το 27,30% της ΕΥΔΑΠ, που αντιστοιχεί σε 29.074.500 μετοχές και το ποσοστό πλέον του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο διαμορφώνεται πλέον σε 34,03%.
• Το 40% της ΕΥΑΘ, που αντιστοιχεί σε 14.520.000 μετοχές και το ποσοστό του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται πλέον σε 34,02%.

Αξίζει να σημειωθεί ότο μιλάμε για δύο εταιρείες, οι οποίες έκλεισαν το οικονομικό έτος του 2011 με αυξημένα κέρδη σε σχέση με το 2010. Κέρδη, βέβαια, που οφείλονται και στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι των δύο επιχειρήσεων υποχρεώθηκαν σε δραστική μείωση των αποδοχών τους με όχημα το μνημόνιο. Είναι σίγουρο ότι οι κάτοικοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα υποχρεωθούν να πληρώνουν ακόμη πιο ακριβό αυτό το πολύτιμο φυσικό αγαθό, όπως το νερό, αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων αυτών, που αποτελούν "φιλέτο" για τους ιδιώτες.

Το έδαφος, βέβαια, για την εξέλιξη αυτή έχει προετοιμαστεί εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης και της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, με αποτέλεσμα τα τιμολόγια ύδρευσης να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ακόμη και πάνω από 150% και τα τέλη αποχέτευσης πάνω από 80%.

Με πρόσχημα το δημόσιο χρέος, η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί και κλείνει οργανισμούς και επιχειρήσεις διαχείρισης φυσικών - κοινωνικών αγαθών όπως το νερό, προς όφελος ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των καταναλωτών που θα πληρώνουν ακριβότερα τις παρεχόμενες υπηρεσίες (νερό, αποχέτευση κ.ά.), και των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
http://www.left.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου