Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

ΒΡΩΜΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ Ε.Ε. ΓΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ: ΑΟΡΙΣΤΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΟΝΟ ΑΝ ΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ!  ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ! Η Σύνοδος της ΕΕ απεύθυνε, ουσιαστικά, νεοαποικιακότελεσίγραφο στην Ελλάδα για την τήρηση τωναπαράδεκτων μνημονιακών δεσμεύσεων
με αντάλλαγμα αόριστες υποσχέσεις στήριξης και «αναπτυξιακών» μέτρων. Στην πραγματικότητα, οι κατευθύνσεις της ΕΕ συνιστούν έναν ωμό εκβιασμό στον ελληνικό λαό ενόψει εκλογών, να επιλέξει μνημονιακά πειθαρχημένη κυβέρνηση αλλιώς θα τιμωρηθεί σκληρά με κάθε λογής αντίποινα τα οποία διαδίδουν υπό μορφή σεναρίων διεθνή πρακτορεία και «εξειδικευμένοι»,τάχα, αναλυτές!  Ο λαός καλείται να προβληματιστεί και να δώσει την απάντηση.

Η Iskra δημοσιεύει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες για την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

ΩΜΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΕ

Την επιθυμία τους να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε δήλωσή τους μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου κορυφής, ζητώντας ωστόσο εκ νέου από τη χώρα μας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Υποσχέθηκαν ακόμη πως θα διασφαλίσουν ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία και εργαλεία θα κινητοποιηθούν προκειμένου να φέρουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Στη δήλωση σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει πλήρη επίγνωση των σημαντικών προσπαθειών που έχουν ήδη καταβάλει οι Έλληνες πολίτες και τονίζεται ότι η Ευρωζώνη έχει επιδείξει σημαντική αλληλεγγύη, έχοντας ήδη εκταμιεύσει μαζί με το ΔΝΤ σχεδόν 150 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της Ελλάδας από το 2010.

Η συνέχιση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους θα ενισχύσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τους θεσμούς και αυτό είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα ευοίωνο μέλλον στην Ευρωζώνη, επισημαίνεται στη δήλωση.

Οι ηγέτες της ΕΕ υπογραμμίζουν τέλος ότι «μετά τις εκλογές αναμένουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτή την επιλογή».

ΜΠΑΡΟΖΟ - ΡΟΜΠΕΪ: ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΝ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

Την στήριξή τους προς την Ελλάδα εφόσον η χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, επανέλαβαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας της συνόδου.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Εμείς θα είμαστε στο πλάι της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε όσο και εκείνη τηρεί τις δεσμεύσεις της», σημείωσε ο κ. Μπαρόζο. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη περιμένει τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου και τόνισε ότι δεν πρέπει «να ξεφεύγουμε από το στόχο με τα υποθετικά σενάρια».

Και ο κ. Ρόμπεϊ εξέφρασε την επιθυμία του να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη ενώ δήλωσε ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση της προσπάθειας των Ελλήνων και η ευρωζώνη με το ΔΝΤ έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους.

Τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και ο πρόεδρος της ΕΕ τάχτηκαν υπέρ της ανάπτυξης παράλληλα με τη δημοσιονομική εφαρμογή ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

«Εξ όσων γνωρίζω, στη Γαλλία δεν υφίσταται κανένα σχέδιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εξόδουτης Ελλάδας από το ευρώ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Ολάντ τόνισε ότι η Γαλλία δεν κάνει τέτοιου είδους υποθέσεις, για τον απλό λόγο ότι επιθυμεί και ευνοεί την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Πρόσθεσε ότι θα επιμείνει στην άμεση αποδέσμευση διαθέσιμων πόρων των διαρθρωτικών ταμείων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα, εκτός από υποχρεώσεις, έχει δικαίωμα σε μια προοπτική ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Π. ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ: ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ

Οι εταίροι θεωρούν αυτονόητο ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Θεωρούν ωστόσο επίσης αυτονόητο ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, μετά το τέλος της συνόδου.

Ο κ. Πικραμμένος σημείωσε ότι οι εταίροι της Ελλάδας στην ΕΕ έδειξαν ότι έχουν τη διάθεση να συνεχίσουν να παρέχουν τη βοήθειά τους προς την κατεύθυνση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Ερωτηθείς αν οι χώρες μέλη της ΕΕ προετοιμάζουν σχέδια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα είχε ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έκρυψε την έκπληξή της και τη δυσφορία της γι΄ αυτά τα σενάρια.

Ανέφερε, επίσης, ότι από γερμανικής πλευράς δεν ετέθη ζήτημα διενέργειας δημοψηφίσματος στηνΕλλάδα και πρόσθεσε ότι, όπως δήλωσε και προ ημερών, το θέμα αυτό έχει κλείσει. Επισήμανε ακόμη ότι είναι φυσικό οι εταίροι της Ελλάδας να δείχνουν ενδιαφέρον για την κατάσταση στη χώρα, αλλά πέρα από αυτό δεν υπάρχει ουδεμία πρόθεση παρέμβασης.

Επισήμανε παράλληλα ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα προώθησης της ανάπτυξης καικαταπολέμησης της ανεργίας, ενώ ο ίδιος, πρότεινε προς την κατεύθυνση αυτή τα ακόλουθα:
Την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στην ανάκαμψη της οικονομίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Σημείωσε μάλιστα ότι η δημιουργία ενός εργαλείου επιμερισμού κινδύνου (risk sharing instrument), θα συμβάλλει στην απεμπλοκή των μεγάλων έργων στην Ελλάδα.
Την αξιοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Την υιοθέτηση των ομολόγων έργου (project bonds) η οποία θα βοηθήσει σημαντικά στη χρηματοδότηση έργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, ιδίως τώρα που εκκρεμούν στη χώρα μας επενδύσεις ύψους 50 δισ. που έχουν παγώσει λόγω της αβεβαιότητας και της έλλειψης ρευστότητας.
Να καταβληθεί προσπάθεια ώστε ως προς τα project bonds η Ελλάδα να ενταχθεί σε πιλοτικό πρόγραμμα.
Τέλος, τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων διευρύνοντας τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων.

Σε ό,τι αφορά τα ευρωομόλογα, ο κ. Πικραμμένος σημείωσε ότι η έκδοσή τους δεν αναμένεται για το εγγύς μέλλον και ότι θα πρέπει να παρέλθει κάποιο διάστημα μέχρι η ιδέα αυτή να ωριμάσει.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι θα ήταν ευχής έργον για την Ελλάδα αν της δινόταν ένας χρόνος παράταση για τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται από τη βούληση των δανειστών της χώρας.

Πηγη: www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου