Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Θα καταδικασθεί ο Ισλανδός πρωθυπουργός;

Στην Ισλανδία ολοκληρώθηκε χθες μια ιστορική δίκη. Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Γκέιρ Χάαρντε έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός στον κόσμο που κλήθηκε να λογοδοτήσει για την οικονομική κρίση.Αρχές του 2008, ο Γκέιρ Χάαρντε δεν μπορούσε σίγουρα να φανταστεί τι του επεφύλασσε η μοίρα. Ως πρωθυπουργός της Ισλανδίας ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους πολίτες και η χώρα ατένιζε με αισιοδοξία το μέλλον. Λίγους μήνες αργότερα η κρίση ήρθε να ανατρέψει την ειδυλλιακή αυτή εικόνα. Το φθινόπωρο του 2008 κατέρρευσαν οι σημαντικότερες τράπεζες της Ισλανδίας με αποτέλεσμα πολλοί από τους 320.000 πολίτες να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους.
Η οργή τους στράφηκε κυρίως εναντίον του πρωθυπουργού, ο οποίος κατηγορήθηκε για ολέθριες παραλείψεις. Εν μια νυκτί ο οικονομολόγος βρέθηκε αντιμέτωπος με τα συντρίμμια της πολιτικής του σταδιοδρομίας. Εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων υπέβαλε τον Ιανουάριο του 2009 την παραίτησή του.
Το «μαρτύριό» του όμως δεν τελείωσε εκεί. Μετά από μακρά προετοιμασία ξεκίνησε τελικά στις 5 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η δίκη σε βάρος του για το ρόλο και τις ευθύνες του στην κρίση και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο ή ακόμη και ποινή φυλάκισης δυο ετών.Η δίκη ολοκληρώθηκε χθες, ωστόσο άγνωστο παραμένει πότε θα ανακοινωθεί η απόφαση. Ο ίδιος αντέκρουσε τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε βάρος του. Κανείς, όπως ισχυρίστηκε, δεν ήταν τότε σε θέση να αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης. Ο ίδιος αισθάνεται ότι αναγκάστηκε να αναλάβει το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου.
Deutsche Welle
Αναρτήθηκε από aristos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου