Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Κορινθία: Η θάλασσα ''ρούφηξε'' την παραλία και απειλεί τα σπίτια!

Μία τρομακτική φυσική καταστροφή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για μία από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικά παράκτιες περιοχές της Ελλάδας, πλήττει τις τελευταίες εβδομάδες το Δερβένι της Κορινθίας. Ο παραθαλάσσιος οικισμός έχει κηρυχθεί, από τις 8 Μαρτίου, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς η θάλασσα... ρούφηξε, την κεντρική παραλία!
Το απίστευτο φαινόμενο έλαβε χώρα στις 29 Φεβρουαρίου, αλλά έμεινε μακριά από το φως της δημοσιότητας, καθώς αυτό που συνέβη ήταν τόσο πρωτοφανές που κάτοικοι, τοπικοί φορείς αλλά ακόμα και οι επιστήμονες χρειάστηκαν αρκετές ημέρες για να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος.

Σύμφωνα με το thebest.gr, η κεντρική παραλία του Δερβενίου έχει κοπεί στη μέση, καθώς ένα μέρος της, μήκους 60 και πλάτους 15 μέτρων, κατέρρευσε ολοσχερώς μέσα σε μόλις τρεις ώρες! Οι επιστήμονες μιλούν για μία υποβρύχια κατολίσθηση, με τις πρώτες έρευνες να δείχνουν ότι ο βυθός της παραλίας έχει υποχωρήσει σε βάθος από 25 έως και 30 μέτρα.

«Οι κυματισμοί που κατεγράφησαν κατά τη διάρκεια του φαινομένου ήταν ασυνήθιστοι, σαν μικροί στρόβιλοι. Παρά τη μεγάλη τους σφοδρότητα, η δράση των θαλάσσιων στροβίλων ήταν εντελώς τοπική, γεγονός που δείχνει ότι επρόκειτο για γεωλογικό φαινόμενο», αναφέρει ο Νικόλαος Λούτας, μέλος της επιστημονικής ομάδας που προχώρησε στην πραγματογνωμοσύνη, εκ μέρους της Περιφέρειας.

Η εικόνα της περιοχής έχει πλέον αλλάξει οριστικά, καθώς η παραλία -η οποία αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων παραθεριστών το καλοκαίρι- δεν υπάρχει πλέον, ενώ η θάλασσα έχει φτάσει μέχρι τα πρώτα σπίτια. Σε πέντε κατοικίες, μάλιστα, τα κύματα έχουν ήδη γκρεμίσει τις αυλές και τις περιφράξεις, αποκαλύπτοντας τα θεμέλιά τους και προκαλώντας προβλήματα ευστάθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου