Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΦΙΛΟΤΕΧΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ Α. ΜΕΡΚΕΛ!

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Α. ΜΕΡΚΕΛ!Όλως περιέργως ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος έσπευσε στη Γερμανία και «χώθηκε» πρώτος και καμαρωτός στη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο η Α. Μέρκελ με τον Πρόεδρο των Γερμανικών Συνδικάτων Μίχαελ Ζόμερ και εκπροσώπους αδιευκρίνιστων συνδικαλιστικών οργανώσεων από ευρωπαϊκές χώρες.Όλες οι πληροφορίες κατατείνουν ότι η σιδερένια καγκελάριος Α. Μέρκελ επεδίωξε δραστήρια μια τέτοια συνάντηση σε μια ώρα που η ίδια και το μεγάλο γερμανικό κεφάλαιο κατεδαφίζουν ανελέητα τις εργασιακές σχέσεις και τα κοινωνικά κεκτημένα στην Ε.Ε.
Ιδιαίτερα η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμούσε διακαώς την παρουσία του Προέδρου της ΓΣΕΕ στη συνάντηση προκειμένου να εκπέμψει (δήθεν) μια εικόνα διαλόγου με τα ελληνικά συνδικάτα και ανοχής απ’ αυτά.

Στόχος της Α. Μέρκελ να φιλοτεχνήσει, όσο αυτό είναι δυνατό, μια διαφορετική εικόνα προς τον κόσμο της εργασίας στην Ευρώπη από το μισητό πρόσωπο μιας αδίστακτης, αντιδραστικής εξουσίας του χρηματιστικού και πολυεθνικού κεφαλαίου, το οποίο αντιπροσωπεύει.

Αυτόν τον ρόλο εξαιρετικής υπηρεσίας προς την κα. Μέρκελ έτρεξε, ως έτοιμος από καιρό, να προσφέρει «ανιδιοτελώς» ο Γ . Παναγόπουλος.

Που θα το περίμενε ποτέ η Α. Μέρκελ να έχει μετατρέψει σχεδόν σε «αποικία» την Ελλάδα και να βρίσκεται ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ να κάνει δημόσιες σχέσεις μαζί της, εκφράζοντας κατά τα άλλα τις διαφωνίες του με την πολιτική της.

Άλλωστε η έκφραση της απαραίτητης διαφωνίας είναι το απαραίτητο άλλοθι για να καταστήσει πειστικότο διάλογο, δίνοντάς του επίχρισμα αντιπαράθεσης.

Δυστυχώς αυτή είναι η σημερινή ηγετική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ: Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός γίνεται, σε τελευταία ανάλυση, και συνδικαλισμός των αντιδραστικών κρατούντων στην Ε.Ε.! Επιχειρεί (ματαίως) να εξωραΐσει «έξυπνα» το κοινωνικό πρόσωπό τους!

Η φράση του Γ. Παναγόπουλου μετά τη συνάντηση με την Α. Μέρκελ «δε θέλουμε λεφτά, μόνο αέρα να ανασάνουμε» τα λέει όλα.

Είναι όλα τα λεφτά απέναντι σε εργαζόμενους και άνεργους στη χώρα μας που πένονται καιεξαθλιώνονται!





Παραθέτουμε άρθρο από το «Αριστερό Βήμα» της 23/3/2012





ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ;

Τα “αιτήματά” του πήγε, λέει, να υποβάλει στην αγία Γερμανίδα αυτοκράτειρα μαζί με άλλουςΕυρωπαίους συνδικαλιστές, αναγνωρίζοντας την άτυπη πλην όμως πραγματική εξουσία μέσα στην Ε.Ε. Οι συνδικαλιστές τύπου Παναγόπουλου είναι γνωστοί συνέταιροι της εξουσίας, αλλά ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο, είναι αισχρό ο πρόεδρος της ανώτατης συνδικαλιστικής ομοσπονδίας των εργαζόμενων της Ελλάδας που τους οδηγούν στο σφαγείο να συναγελάζεται με τους σφαγείς. Ούτε καν το άλλοθι της “διαπραγμάτευσης” δεν έχει...

Θα υπέθετε κανείς ότι δουλειά του προέδρου της ΓΣΕΕ είναι, αντί να κάνει επισκέψεις και να “υποβάλλει προτάσεις στη Μέρκελ”, να οργώνει τα εργοστάσια και τους τόπους δουλειάς, να οργανώνει την αντίσταση των εργαζόμενων στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, να ενισχύει την μεταξύ τους αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη, έστω για να κάνει απλώς την περιορισμένη δουλειά που οφείλει, δηλαδή να υπερασπίζεται τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα έναντι των εκπροσώπων του κεφαλαίου και του κράτους.

Αντ΄ αυτού οι συνδικαλιστές του κομματικού σωλήνα τύπου Παναγόπουλου τα λένε με πολιτικούς της εξουσίας και εργοδότες –και τώρα η αφεντιά τους έφτασε και στους ανώτερους, όπως η Μέρκελ– “υποβάλλοντας προτάσεις” σε ώτα μη ακουόντων, αφού έχουν παροπλίσει τη μόνη δύναμη που θα μπορούσε να τους ξεβουλώσει λίγο τ΄ αφτιά θέλοντας και μη: τα συνδικάτα, που εδώ και πολλά χρόνια τα έχουν προσαρτήσει στις κυβερνητικές και εργοδοτικές πολιτικές, τα έχουν καταστήσει άμαζα καιαναποτελεσματικά, σχεδόν ανίκανα να αντιδράσουν στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στη μείωση μισθών, στις απολύσεις σε κάθε είδους εργοδοτική και κρατική αυθαιρεσία.

Είναι αυτός ο ίδιος ο Παναγόπουλος που στα τέλη του 2010 σήκωσε τα χέρια ψηλά και είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε για το μνημόνιο, που αντιμετωπίζει αδιάφορα το 1 εκατομμύριο ανέργους,τους συνταξιούχους που πεινάνε, που δεν έχει την τσίπα να παραιτηθεί από το κόμμα του, που σφαγιάζει τους κατώτατους μισθούς, συντάξεις και ΣΣΕ, και να πάει σπίτι του αν δεν μπορεί να κάνει το στοιχειώδες.

Και πήγε τώρα στη Μέρκελ, να προσπέσει στα πόδια της και να υποβάλει τις προτάσεις του και να της πει –λες και δεν το ξέρει, δεν το επιδιώκει και θα συγκινηθεί γιατί το λέει ο Παναγόπουλος– ότι “δεν μπορούν να συμπιέζονται άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις”. Οι εργαζόμενοι της Ελλάδας υποφέρουν τα πάνδεινα και ο υποτιθέμενος εκπρόσωπός τους κάνει επισκέψεις στο Βερολίνο για να ενημερώσει τη Μέρκελ περί των αποτελεσμάτων της σκόπιμης πολιτικής της. Ντροπή και αίσχος!

Α.Α.

www.aristerovima.gr



Για τη σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών της Iskra παραθέτουμε επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες



«ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΕΡΘΩΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΜΠΟΡΩ ΟΜΩΣ;» ΡΩΤΗΣΕ Η ΜΕΡΚΕΛ

«ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ, ΜΟΝΟΝ ΑΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΟΥΜΕ»

«Δεν θέλουμε χρηματικά δώρα, μόνο αέρα για να ανασάνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), μετά τη συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ. Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας μας είναι η ύφεση και τόνισε ότι με την εξοντωτική λιτότητα δεν θα βγούμε από την κρίση. Η κ.Μέρκελ δήλωσε ότι αν και έχει διαφορετικές απόψεις με τη ΓΣΕΕ, δεν έχει πρόβλημα να έρθει στην Αθήνα να ακούσει από κοντά την άποψη των συνδικάτων. «Μπορώ όμως;» ρώτησε για να απαντήσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ: «Θα υπάρξουν κινητοποιήσεις, αλλά τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιγράφει η Bild».

«Το πραγματικό μας πρόβλημα είναι η ύφεση. Με την εξοντωτική λιτότητα δεν θα βγούμε από την κρίση» δήλωσε ο Γιάννης Παναγόπουλος και επεσήμανε ότι η λιτότητα μόνη δεν μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση.

Σύμφωνα με το DPA, τα συνδικάτα που συναντήθηκαν χθες με την κυρία Μέρκελ εισηγήθηκαν την καθιέρωση πανευρωπαϊκού κοινωνικού και αναπτυξιακού συμφώνου, καθώς το κοινωνικό μοντέλο κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι οι μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 25% και στο δημόσιο κατά 40%.

«Δεν ισχύουν πλέον οι συλλογικές συμβάσεις. Η πολιτική λιτότητας κατασπαράζει τους ανθρώπους» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Τον κίνδυνο η Γερμανία να χάσει σημαντικό μέρος της δύναμης της από τις εξαγωγές, αν συνεχιστεί η πολιτική της αυστηρής λιτότητας, ανέδειξε και ο κ. Ζόμερ, ο οποίος τόνισε ότι «αν η εσωτερική ζήτησηκαι η αγοραστική δύναμη του κόσμου συνεχίσουν να μειώνονται, δεν θα μπορούμε ούτε εμείς στην Γερμανία να πουλάμε τα αυτοκίνητά μας» και πρόσθεσε ότι «το δημοσιονομικό σύμφωνο και τα μέτρα λιτότητας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων δεν μπορούν μόνα τους να επιλύσουν την ευρωπαϊκή κρίση».

Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι «είναι φανερό πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις».

Δήλωσε, πάντως, διατεθειμένη να ακούσει τις θέσεις των ελληνικών συνδικάτων, ακόμη και σε επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον πρόεδρο των Γερμανικών Συνδικάτων Μίχαελ Ζόμερ και εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων από ευρωπαϊκές χώρες, παρουσίασε τις προτάσεις του για έξοδο από την κρίση, αναδεικνύοντας την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής που εφαρμόζεται από πολιτικές οι οποίες θα αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, την εισφοροδιαφυγή και θα εγγυώνται την σωστή διαχείριση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.

Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι επιβάλλεται να δοθεί οριστικό τέλος στη συνεχή συμπίεση μισθών καισυντάξεων και στην επιβολή νέων φόρων.

«Πρόκειται για αποτυχημένες και επικίνδυνες πολιτικές αργού θανάτου», είπε χαρακτηριστικά.

Αμφισβήτησε δε ευθέως ότι η σημερινή πολιτική μπορεί πράγματι να καταστήσει μακροπρόθεσμα βιώσιμο το χρέος και να εξασφαλίσει υψηλότερη ανταγωνιστικότητα.

«Παρά το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, το 2015 - το παραδέχονται Κομισιόν και ΔΝΤ - θα χρειαστούν νέα δάνεια», δήλωσε και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενός συμφώνου αλληλεγγύης και ανάπτυξης «για οικονομικά βιώσιμες και κοινωνικά αποδεκτές λύσεις, με συμμετοχή των εργαζομένων, δημοκρατία και σεβασμό των εθνικών και ευρωπαϊκών θεσμών».

Πηγή: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου