Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Εκδήλωση αλληλεγγύης στη Βρετανία για Χαλυβουργούς, Ελευθεροτυπία και Alter

Ένα κίνημα αλληλεγγύης και αδελφοποίησης προς την Ελλάδα έχει δημιουργηθεί στη Βρετανία. Οι κινήσεις αλληλεγγύης πληθαίνουν με τους συμμετέχοντες να τονίζουν πως «η κρίση δεν είναι ελληνική αλλά παγκόσμια». Την Παρασκευή 16 Μαρτίου πραγματοποιείται στο Λονδίνο μία ακόμη εκδήλωση αλληλεγγύης, αυτή τη φορά προς τους απεργούς της Ελευθεροτυπίας, του Alter και της Χαλυβουργίας.Η εκδήλωση είναι μία πρωτοβουλία του «Socialist Workers Party», ωστόσο σε αυτήν συμμετέχουν αρκετές οργανώσεις και εργατικά σωματεία. «Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, να στείλουμε τα μηνύματά μας στους Έλληνες απεργούς, αλλά και να συγκεντρώσουμε κάποια χρήματα για αυτούς», δηλώνει στο tvxs.gr η Δέσποινα Καραγιάννη, μέλος του «Socialist Workers Party».
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν εκπρόσωποι από αρκετά εργατικά σωματεία, όπως ο Kevin Courtney από το NUT, το σωματείο των δασκάλων, το μεγαλύτερο στην Αγγλία, και η Zita Holbourne από το PCS. Ακόμη θα μιλήσουν οι Mark Campbell, καθηγητής του London Metropolitan University, από την «Ένωση των Πανεπιστημίων και των Κολεγίων» (UCU- NEC), Rachel Eborall, νοσοκόμα, ο Μωυσής Λϊτσης, δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας, μέσω skype, και ο Κώστας Τόντουλος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και μέλος από το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».



Ο χώρος «Halkevi Centre», όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, παραχωρήθηκε από το τοπικό κουρδικό κέντρο, ενώ τούρκοι εστιάτορες της περιοχής προθυμοποιήθηκαν να δώσουν φαγητά για τη βραδιά αλληλεγγύης. Επιπλέον θα προβληθούν βίντεο για την απεργία στην Χαλυβουργία και τις διαδηλώσεις στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Το εισιτήριο είναι 5 λίρες για άνεργους και 10 λίρες για όσους εργάζονται. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στους απεργούς.

Το τελευταίο διάστημα στη Βρετανία έχει δημιουργηθεί ένα κίνημα για την Ελλάδα, με τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης να αυξάνονται, ενώ η συμμετοχή ομιλητών για την Ελλάδα σε διάφορες συγκεντρώσεις σωματείων είναι συχνό φαινόμενο.

Το «Unite the Resistance», μία ένωση σωματείων, που δημιουργήθηκε με στόχο την οργάνωση των κινητοποιήσεων στη Βρετανία ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τις περικοπές, έχει εκφράσει επανειλημμένα την αλληλεγγύη του στους Έλληνες.

Σε συνάντηση του «Unite the Resistance» τον Ιανουάριο υπογράφτηκε από τους συμμετέχοντες ένα μήνυμα συμπαράστασης προς τους απεργούς της Χαλυβουργίας, ενώ συγκεντρώθηκαν και κάποια χρήματα.

Επιπλέον, στο τελευταίο ψήφισμα του «Unite the Resistance» γίνεται αναφορά για προώθηση αδελφοποίησης εργασιακών χώρων της Βρετανίας και της Ελλάδας. «Υπάρχει το τελευταίο καιρό ένα κίνημα αδελφοποίησης μεταξύ χώρων δουλειάς της Αγγλίας και της Ελλάδας», αναφέρει στο tvxs.gr η Δέσποινα Καραγιάννη.

«Με την αδελφοποίηση μπορούμε να ανταλλάξουμε πληροφορίες, να επισημάνουμε τα προβλήματα των εργασιακών μας χώρων, να στηρίξουμε οικονομικά ο ένας τον άλλον, να επισκεφτούμε τους χώρους εργασίας κ.α.», σημειώνεται σε σχετικό ψήφισμα.



«Μία νίκη των Ελλήνων εργαζομένων, θα είναι μία νίκη και για τους δικούς μας αγώνες. Χρειάζονται την αλληλεγγύη μας», αναφέρεται σε κείμενο ενημέρωσης για τις απεργίες σε Χαλυβουργία, Alter και Ελευθεροτυπία. που μοιράστηκε σε συνάντηση του «Unite the Resistance».

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, και η σελίδα «Solidarity with the Greek Resistance», ενώ στο «solidarity4greekworkers@gmail.com» καθένας μπορεί να στείλει μηνύματα αλληλεγγύης και να προωθήσει την αδελφοποίηση του σωματείου του με κάποιο ελληνικό από τον ίδιο κλάδο. Επίσης μέσω του mail μπορεί να επικοινωνήσει με μέλη που συμμετέχουν στο κίνημα αλληλεγγύης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου