Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Έφτασε η Τρόικα για τα 11,5 δις

Στο «κυνήγι» 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα επιδοθεί από σήμερα το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικα, το οποίο καταφτάνει στην Αθήνα βάζοντας στο στόχαστρό του τις δαπάνες στο Δημόσιο.
Τα στελέχη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ έρχονται με στόχο να παρακολουθήσουν την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και τις διαδικασίες σύνταξης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2013 - 2016. Τα πεδία στα οποία θα αναζητηθούν τα χρήματα είναι τα υπουργεία, τα κοινωνικά προγράμματα και η δημόσια διοίκηση, με την εκπόνηση ειδικών εκθέσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες να έχει ήδη αρχίσει. Η κατάργηση των μη λειτουργικών εφοριών και η αποχώρηση τουλάχιστον διακοσίων εφοριακών είναι μεταξύ των απαιτήσεων των Ευρωπαίων τεχνοκρατών.
Έμφαση δίνεται και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την τρόικα να έχει ορίσει στο μνημόνιο ότι αναμένει έως το 2014 να εισπραχθούν περί τα 3,5 δισ. ευρώ, στόχος που αν δεν επιτευχθεί, θα σημάνει τη λήψη και πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων.

Το βάρος θα πέσει στην επισκόπηση των δαπανών γενικής διακυβέρνησης και ειδικότερα στον εξορθολογισμό της δημόσιας δαπάνης και στην αποτελεσματικότερη κατανομή των δημοσιονομικών πόρων.

Ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης θα είναι σύντομος, καθώς κάτω από τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχουν θέσει οι πιστωτές μας και, εν όψει της διάλυσης της Βουλής για την προκήρυξη εκλογών, θα πρέπει να κατατεθεί προσχέδιο περικοπών στο Δημόσιο και στο κράτος πρόνοιας ύψους τουλάχιστον 11,5 δισ. ευρώ.

Η τρόικα πιέζει επιτακτικά να ληφθούν μέτρα έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, έτσι ώστε αμέσως μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση να καταλήξει στο καινούργιο «πακέτο» μέτρων για την επόμενη διετία, όπως ακριβώς προβλέπει το νέο μνημόνιο.

Ο κεντρικός στόχος, από τον οποίο δεν μπορεί να αποκλίνει η Ελλάδα, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% το 2014, έτσι ώστε, σε συνδυασμό με την επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης, να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά 112 δισ. ευρώ έως το 2020. Για τους βραχυπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους θα πρέπει να αποδώσουν πλήρως τα φετινά πρόσθετα μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ενώ για την επόμενη διετία θα απαιτηθούν 11,5 δις ευρώ επιπλέον.

Οι περικοπές στο Δημόσιο θα ξεκινήσουν από τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, οι οποίες θα αρχίσουν από τον Ιούνιο και θα διαμορφωθούν στο 12% μεσοσταθμικά.

Επίσης θα αναθεωρηθεί το νέο σύστημα προαγωγών, έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αύξηση του μισθολογικού κόστους, θα πρέπει να αποχωρήσουν υποχρεωτικά μέσω της εφεδρείας 15.000 υπάλληλοι έως το τέλος του έτους, ενώ θα πολλαπλασιαστούν «λουκέτα» και συγχωνεύσεις φορέων, προκειμένου να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 2,1 δισ. ευρώ έως το 2015.

Σήμερα ξαναρχίζει ο διάλογος για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, χωρίς πλέον τη συμμετοχή της ΝΔ. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου, η δημιουργία νέας φορολογικής κλίμακας με 4 κλιμάκια, η αυτοτελής φορολόγηση με 20% στα έσοδα από ενοίκια και στους τόκους των καταθέσεων, η ενιαιοποίηση της φορολόγησης στα ακίνητα, η κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών και η διαμόρφωση και επιβολή ενός συντελεστή Φ.Π.Α. με ταυτόχρονη κατάργηση της ευνοϊκής φορολόγησης στα νησιά.

Επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων

Τη Δευτέρα φτάνει στην Αθήνα και ειδικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο να βρεθεί η φόρμουλα και να ξεπεραστεί το εμπόδιο που έχει προκύψει για σειρά εταιρειών του Δημοσίου, όπως ο Ιππόδρομος (ΟΔΙΕ), η ΛΑΡΚΟ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και άλλα.
www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου